Monday, December 26, 2011

3 tahun lagi....

2012,2013,2014
mari kita mengira tahun......

insyaAllah dlm masa 3 tahun... abg akan habiskan PHDnya...
aminnn....

kami semua sentiasa mendoakan abg...
syg dan iman sanggup berkorban untuk kejayaan abg...
harap syg akan trus dapat memberi semangat kepada abg sehingga abg habis pengajian....insyaAllah
dan syg harap abg akan sentiasa consistant dan momentum abg terhadap kerja sentiasa berterusan...

segala yang berlaku sebelum ini ada hikmah yang amat berharga...
Allah dah aturkan segalanya untuk kita....
akhirnya kita nampak apa yg dah diqada qadarkan oleh Allah....
Alhamdulillah...


kami doakan kejayaan abg...amin..amin..amin.....
kami sayang ayah....=)
gambar di floria putrajaya 2011

Thursday, December 22, 2011

Moga wa cepat sembuh..

wa...ataupun nama penuhnya siti salwa bt. shaari..
adik ipar ku...
telah mengalami eksiden semasa hendak ke pejabatnya di melaka...
sekarang berada di hospital melaka.
semalam kami dpt berita dari ayah mertuaku...
maka suamiku trus decide pegi melawatnya memandangkan kami adalah saudara yg terdekatnya....
saya cuti sekolah kan...so dapat la pergi melawat wa di hospital..
sampai di sana, abg trus masuk ke wad kecemasan.. dimana wa diletakkan di wad kecemasan separa kritikal...
kwn wa dah ade kat sana...
yg sampai lebih awal  dari kami ialah makcik2 amanah ikhtiar yg dibawah jagaan wa..

paksu dari putrajaya pun datang...


moga wa cepat sembuh.... dan tiada kecederaan dalaman dan di bahagian kepala....amin..

Monday, December 19, 2011

Rainbow cake?

Dah lama sy mengidam nak bt rainbow cake...
tiap kali bukak blog org masak2 mesti tertarik dgn rainbow cake yg warna warni itue...
terutamanya dr blog kak azlita
mmg vavavoom la tgk cara dia deko kek tuu...
tengok pun dah terliur....

so hari ni sy bertekad nak bt gak rainbow cake...
bahan2 sume dah ade....
so, lepas je masak untuk iman..
mula la bt sket2.. menyambil org kata...

tak jd rainbow..juz 4 layer..cam warna umah sukan.. merah kuning ijau biru.
hasil deko tangan ketaq2... haha..
buat suprise kat abg.... sempena hari isnin...=P
resepi rainbow cake:

Rujukan : Zuraini Alias

3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau

Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang (saye guna 1 loyang je)
Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. 
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C

Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar

Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata
Masukkan dalam loyang
Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letrak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.


Bila dah masak letak atas redai
Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.


ni la resepi yg saye ikut...
tp malangnye.. bab menimbang kek tu.. sy tak bt... pakai agak2 je... thats why juz dpt 4 layer..
tu la menderhaka lagi kat resepi org
huhu...
apa2 pun kek dah menjadi dgn jayanye...
hepi je rini menunggu cik abe balik... 
suh dia potong...


'komennye: 'sedap, boleh la nak bt kek kawin yong, tapi... tulisan je buruk'
haha....
ni galakan kan ke mengkondem nih... huhu


ape2 pun
'PEACE NO WAR'

Wednesday, December 7, 2011

resepi mini pizza

Semalam sy dah bt mini pizza...
penat gak la mengadun doh...
sambil uli2 doh.. duk berangan la nak beli bread maker...
'kan senang kalo ade bread maker...campak2 bahan.then tekan je on..siap'
berangan lagi...
'kalo ade mixer besar best gak ni..macam2 leh bt..hihi'

nasib baik iman tido time menguli.. kalo tak berperang gak la... ade je dia nak tolong uli same...
resepi ni sy amik dr dapur kak yati

jumbo pizza sblm di bakar.. letak serbuk oregano bg wangi cam pizza sebenar..=p

ni hasilnya.....=)

Resepi Doh Roti (sesuai untuk mcm2 jenis roti...)


Bahan-bahanya
  • 250 gram tepung roti (lebih kurang 2 cawan)
  • 50 gram tepung gandum (1/4 cawan)
  • 2 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
  • 2 sudu besar butter@marjerin
  • 140 ml susu suam@air suam (sy guna susu penuh krim)
  • 1 sudu kecil yis
  • 1 sudu kecil bread improver@ boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux
* untuk gliss*
  • baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu (sy tak letak pun)
*untuk topping*
  • sosej yang telah direbus
  • mix vegetable dan mix cheese
  • sos
  • mayonis
  • serbuk oregano
Cara-caranya ( Doh Roti)
  1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah. (sy Uli je)
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
  4. Bahagi doh pada 3 bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan mengikut bentuk yang digemari. untu mini pizza, bt  bulat-bulatkan letak sosej serta tabur dengan mix vegetable, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
  5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih, masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti
cuba jgn tak cuba ye... pasti menjadi!

Monday, December 5, 2011

Cuti sekolah...

cuti sekolah dah bermula..
abis2 je sekolah hari jumaat tu... terus balik kg...
tumpah kakak yg ke-2 je. hubby takleh antar sbb dia byk bz lorr...
memandangkan kakak yg ke2 (nyah) nak balik kg... sy pun menumpang la ketenye... ade event kat kg.. sbb tu kami perlu balik. hihi

sy duk kg...2 minggu... hihi.
semalam baru sampai umah di SK..
iman mula2 takde la meragam sgt.
tp 3hari berlalu..dia mula nangis2 bila ibu dia bangun..tinggalkan dia..
nangis cam kena cubit..aihh.... dah kenal org!
bila sy dtg balik..boleh lak gelak2...
aduihh...

opah iman ckp... ni pelakon kanak2 terbaik ni!
sampai ibu iman nak gi toilet pun susah..hihi...

mula2 cuti... rs best je duk kg...
tp bila masuk hari ke 4.....
adoi...susahnye takde asistant.. iaitu my hubby...
kat kg. kena berkeleklah ngan budak tecik nih...
ngan tokwan pun dia tak mau sgt...
opah sakit kaki.taklarat nak dukung iman yg makin montel sejak duk kg...
kuat makan dah ye anak ibu...
feberet food: bubur nasi isi ikan... nyam2... byk protein..baik utk pembesaran dan otak...=)

sejak kat kg.... dia dah mula pandai berdiri tanpa pegang ape2.... hebat anak ibu!
pastu dalam sehari berikutnya...iman mula memberanikan diri.. berjalan setapak dua then jatuh...
jatuh tak nangis ok! biasalah anak lelaki la katakan.....

skrg.... dia dah mula berjalan 5,6 tapak....
clever boy!
rs rasa dalam pertengahan bulan ni....or bulan depan.... iman pasti boleh jalan terkedek2... haha....
ibu nak cari kasut utk iman.... bagi iman biasa berkasut...


ri sabtu lepas... adik sy aimi kawin...
tahniah diucapkan kepada amy dan hasan.
moga perkahwinan mereka bekekalan hingga ke syurga... amin.....



cuti sekolah ni nak digunakan sebaiknye...
dlm minggu ni nak try  bt mini pizza.. thats my target! hihi...
rs nak bli mixer besar la... huhu... budget2....

Monday, November 14, 2011

Cerita semalam..

Malam semalam....
ayah iman pegi solat isyak di surau...
tinggal ibu dan iman di rumah..
lampu dah ditutup..
memudahkan iman tido.. sambil ibu menyusukan iman...
ibu dpt rasekan badan iman panas...panas sgt....
bila ibu susukan iman.. panasnye pipi anak ibu... bila pipi iman tak kena kulit ibu...ibu masih rasekan kepanasannya....

ibu risau.

Ayah balik lewat.9.33 baru ayah balik.
ibu bgth ayah. badan iman panas sgt. ibu suruh ayah pegang. ayah kata 'panasnya'
ibu check guna 'fever temp ultra' check temperature iman.. 'abg dah 390C!'
contoh fever temp ultra: google


Ibu kata kepada ayah.'abg, kita bwk gi hospital la'
ayah kata hospital mana?
hospital serdang la...

then ayah check di internet...
ttg condition iman... ramai yg kata..bila suhu bayi mencapai 38oC dan bayi tak aktif.. kita perlu risaukannya..
then terus ayah suruh ibu siap-siap.

bwk iman ke hospital serdang....
sampai dalam kul 10pm. ramainye orang! tunggu punya tunggu... akhirnya dlam kul 12.15.. baru no dipanggil...
jumpa dr.
dr check dan kata iman demam panas sbb ade bengkak di tepi leher.. disbbkan bacteria infection.. sbb tu suhu mmg tinggi...
patutla iman taknak makan... huhu...sian anak ibu...
dr bagi antibiotik.dan ubat demam...


sampai di rumah kul 12.45pm.
balik rumah trus bg ubat... dan kami trus tido....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......................



Alhamdulillah..hari ini iman makin sihat.. tapi masih suka memerap ngan ibu dan ayah...

Sunday, November 13, 2011

Iman hakimi demam..

Malam tadi...
iman merengek-rengek nak susu...
ibu pegang iman.
ibu rase badan iman panas sgt..
tak penah ibu rse iman sepanas tu.....
iman pun merengek-rengek tak henti...
ibu terus cari ubat demam iman dalam beg.
trus bagi iman makan.. waktu tu.. dlam kul 1 pagi  kot.
lepas tu... iman pun baru leh tido..



pagi tadi.. badan iman panas lagi..
iman asik menangis je...
ibu angkat iman. iman nangis.
bagi kat ayah.. iman senyap jap...
tapi lepastu.iman nangis lagi....
semua benda jadi tak kena..
bagi susu pun nangis..
bagi makan nasi pun iman taknak... geleng-geleng pale taknak..
huhu.
sian tul la anak ibu.....

tetiba tergerak ati ibu..
nak tgk gigi iman...
ibu rase gusi atas iman...
wah.... dah tumbuh 2 gigi....
patutla...iman demam. demam sebab nak tumbuh gigi rupenye...




hari ni.... sangat la kesian bila tengok iman menangis.. semua tak kena.....
anak ibu mmg manja...
takleh renggang langsung..
kalo tgk ibu gi dapo...
iman pun nak ikut ibu ke dapo...


sian anak ibu..
tahan sikit ye..
jgn demam lame2 ye....
cayang anak ibu..... Muhammad iman hakimi...



seksi u... ibu bg iman mkn biskut. bagi ilang gatal gusi iman tu..

cayang anak ibu... anak ibu nak membesar kan.. sayang dierr..

Saturday, November 12, 2011

iman n his new style....

hari jumaat lepas 11.11.11...
ibu iman bwk iman gi check up di KK seri kembangan..
check up untuk 9 bulan..
ingatkan haritu nak kena cucuk.. rupa2 nye check berat n panjang then just jumpa nurse sj...
berat iman tak begitu naik bnyk.. just 7.5kg je...
iman sgt aktif.. mkn pun kdg2 tak byk. sbb tu la berat tak naik sgt...
tapi yg peliknye.. bile dokong iman rase cam berat je.... hihi

hari ni 12.11.11,
iman berubah wajah.... hihi
dari rambut ala-ala... noh hujan.... sampai ramai org ckp iman ni girl.. oh no.....
opah dan tokwan dah bising2.. rambut panjang...haha....
skrg dah makin segak anak ibu ni... kemas je rambut.. tp bertobek sket. sbb barber tak pro yg bt... haha... tp ape2 pun thanks to ayah iman yg bersungguh-sungguh memotong rambut iman.. hihi..


gambar di masjid slim river...


baru bngun tido....pas potong rmbut... cam budak sekolah lak...



sampai kena keluar rumah baru leh potong.. sambil tengok hujan turun.. baru leh diam...
OK... iman pun nak taip nI....

12VJHIUU6R1- ini hasil typing iman...


 IKKKKKKKKKKKKK.-lagi....


takleh nampak ibu dia ngan laptop... mula la nk kaco...hihi


8uikmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Thursday, November 3, 2011

cuti akhir tahun...

Yeay! td hari last exam....
bukan budak je seronok.. cikgu pun sama...
rs cam kejap je masa berlalu..
iman pun dah 9bulan...

kali ni sy bertindak dgn cekap... haha..(puji diri sendiri)
dah siap tanda semua kertas dan dah siap kira markah..
cuma satu je blum..subjek math form 2.. sbb hrni baru budak exam...
so. jawapan akan dpt esok...

hmm...td nak try bt kek aiskrim..
tp sponge cake tak menjadi! sdey tul...
hmm..
takpe2..
next time cube lagi k!


mood balik kg tak ade lg...
Selamat menyambut hari raya aidiladha ye kengkawan....

Wednesday, November 2, 2011

terlebih rajin sudahh...

Hobi sy ialah melihat blog org yg suke masak2..
maka sy akan mula terpengaruh dengan mereka sume.... haha..

jadi... dgn itu... sy mula la membaking pandan layered cake @ kek lapis pandan...
memandangkan ritu dah bt kek coklat moist kukus.. tp abg tak layan sgt...
so.. dia ckp dia suke makan kek yang lapis2..
kek mane lg yg sy penah buat yg berlapis2...
kek pandan lapis la maksudnye...

nak bt suprise utk anniversary ke2 tp takjadi... haha..
sbb terpaksa juge mintak abg bli barang bt kek.. hihi

kek dibuat menjadi... tp sy takleh buktikan disini.. sbb takde gambo la pulaks... hmm....
kalo makan kami berdua je mesti tak abis... so td bwk gi sekolah...bg cikgu2 rase...
dorang ckp sedap! hihi...
walaupun... ade kesilapan mase nak baking kek... huhu..

next time.... kena usaha lagi....
kena sabar la cik seri aizat oii....baru la menjadi keknye...

ape2 pun....hepi anniversary my dear! i love u.... eceh2.. haha...

Tuesday, November 1, 2011

1.11.11, Dah Sah jawatan!!! dan Promosi Al-Quran digital..

Cantik tarikh hari ni 1.11.11..
takde ape yg menarik...
cuma..
kereta dah sampai...
hihi...
dan..... dah dapat SURAT PENGESAHAN JAWATAN... hihi... Alhamdulillah....

pasni takyah susahkan hubby hantar amik dr sekolah...
kena la drive sendiri...
dah lama tak bwk kete... sejak ade driver sendiri..=P


sy nak promosi sket..
Al-Quran digital..


mmg mudah.
kita tunjuk kepada ayat.. dia akan bacakan ayat tersebut..
kalo kita nak dengar satu surah.. hanya perlu letak pen digital di atas nama surah.. then dia akan baca sendiri...
sy bukannya bagus sgt dlm membaca Al-quran.. tp, dgn Al-Quran digital ni membantu kite membaca Al-Quran dengan lancar dan dpt dengar sebutan yg betul dan jelas...

Qari yang baca pun.. bukan calang-calang.. Qari dari mekah...
siap ada terjemahan dalam BM lagi..

Al-Quran uthmani yg asli dan pen digital tu.. eksesori lain lupa nak amik gambar..


kalo nak ajar anak membaca pun boleh.. sbb beli set Al-Quran digital akan  dihadiahkan muqaddam yang berfungsi untuk mengaji iqra', doa harian dan bacaan solat.
selain itu, ade diberi percuma.. wayar usb (kalo nak download lagu nasyid ke. ape ke leh je), earphone, dan tali nak penggantung.. (haha... tali yg gantung kat leher la. jgn salah faham lak hehe)

bak kata ibu saya....
'kalo boleh pastikan satu family, satu Al-Quran digital'

kalo berminat.. juz pm sy ye.

boleh nak jadikan hantaran perkahwinan,
bagi kat mak ayah (ibu sy cakap.. org tua suke sgt la kalo dpt quran cam ni)
bagi hadiah kat anak bagi mudah dorang mengaji,
bg sempena besday or ape2 je la..


Mari kita memperbaiki bacaan Al-Quran kita.... insyaAllah....

Harga:RM350

Wednesday, October 19, 2011

kisah budak di china kena gilis 2 kali...

waa... malam2 nangis.
sebab baru lepas tgk video budak kat china kena gilis 2 kali...
tapi tak dihiraukan oleh orang ramai...
yaAllah.. sedihnya...
kalo ikutkan ati.. taknak tgk video tu.. tp... kenape tah.. ati ni memberontak (perhh ayat...haha) nak jugak tgk...

MasyaAllah... sampainye hati dorang nih...
kejamnye......
huhu...

YaAllah lindungilah anak dan keturunan kami dari musibah yg tidak kami ingini...

Thursday, October 13, 2011

Dugaan

Alhamdulillah...
di hari jumaat ini... sy masih dpt bernafas di bumi ciptaan Allah ini....
melihat wajah kesayangan..
si kecil dan si ayah
wajah orang2 yg sy sayangi...

minggu ni minggu yg penuh emosi...
dugaan dtg tanpa diminta..
namun..
kami harus tabah...
Allah ingin menguji tahap kesabaran..
kena yakin..
ada hikmah tersembunyi..
Ada rezki Allah telah ditetapkan di sebalik dugaan ini..
percayalah...
kita mesti berusaha!

Ya Allah,permudahkanlah urusan kami.. amin....

Wednesday, September 21, 2011

saya harap 1:

saya harap...
abg dpt konvo master bulan 10 ni.. aminn..
kalo tak....
takde la gambar abg  ngan jubah masternya...hihi...
itu sahaja setakat ini...
jumpa lagi esok...

Tuesday, September 20, 2011

Thursday, September 15, 2011

I'm happy =)

Alhamdulillah..
my hubby passed his viva with major correction..
syukur!

lets make a schedule for attend frens openhouse...hik3

Wednesday, September 14, 2011

semoga berjaya abg!

Hati tak tenang..
fikiran jadi runsing...
bila memikirkan..
si kekasih hati sy akan menjalani viva masternya..

hati isteri mana yg tak gelisah.. bila si suami nak hadapi exam or temuduga..
moga abg berjaya..amin..
hanya doa yg dpt syg iringi abg..

moga abg dpt menjawab soalan dengan tenang dan di permudahkan segala-galanya....amin..


iman pun sentiasa doakan ayah.. moga cita-cita ayah tercapai ye!- sincerely: iman..=P

Tuesday, September 13, 2011

detik-detik itu..(pengalaman bersalin)

salam semua..
dah lama tak update blog..
bizi sgt kot..
raye kan..
lagi pun iman dah makin lasak skrg.. dah mula memanjat...
ade je peluang.. mesti nak memanjat..
so kena byk tumpuan kat dia la...
sampai la ibu iman ni tak sempat nak update blog...
haha.. byk gak alasan nih..=P

semalam dpt msg di fb..
kawan um saye ajai nak tau pengalaman bersalin..
hihi..
camno ye nak stat..
ok..
kite stat hari sebelum bersalin.....


alkisahnye....
pada 27hb 1 2011..
iaitu hari khamis... sy dah malas nak pegi sekolah...
memandang kan due sy 28hb 1 (esoknye)..
sy dah tak sanggup nak ke sekolah lg...
lg pun 27hb tu.. sy ade appointment ngan dr di hospital annur..
maka.. sy cadang nak mc je hari tu..

di hospital annur...
dtg kul 9...
tunggu punya tunggu..punya tunggu..punya tunggu.....
kul 12.30 baru leh jumpa dr.. (huhu)
sy ckp kat dr..
sy ade rase sakit2 di perut malam kelmarin..
tp lepas sy tido.. sakit dah kurang...
so dr ckp takde pape la tu.. dia check perut.. tgk.. perut kat atas lg.. baby masih kat atas tak masuk ruang lg... dr ckp mungkin lambat lagi...
(sy keciwa sket bila dr ckp camtu.. ye la.. dah tak sabar dah nihhh)

tp...
lepas dr seluk dalam tuuttt...
dia terkejut.. dah bukak 3cm..
wow.. sy  dan hubby sgt2 la tergezutt...
trus dr admit sy masuk ward...
wahh...tak sangka dah nak bersalin!haha....

trus sy call ibu sy..
ibu n ayah dah otw dr perak..
msg sume adik beradik.. excited okeh...

sy pilih bilik sorang...
senang sket hubby n family nak duduk dlm bilik..
di annur... dorang sentiasa pasang ayat alquran... tenang je...
bilik pun agak selesa... tp kecil lg la berbanding kpmc (akak sy bersalin disana)

dlm kul 5 dr dtg check..
dia ckp still 3cm..
kalo tak bukak2 jugak malam ni..
siap sedia la.. esok pagi kena induce...
dlm bilik tu... bleh lg gelak ketawa ngan hubby...tgk tv cite korea..
ibuayah sampai dlm kul 3ptg..

stelah tunggu punya tunggu tak jugak sakit...
sy pun berjalan2 anak di dlm bilik..pusing keliling bilik!
dgn harapan cepat sket bukak.. hihi...

lambat sgt bukak...
sy mintak ibu ngan ayh rehat dulu di rumah..
sbb perjalanan jauh kan...

hubby hantar ibu ayah dlm kul 8lebih...
so tinggal la sy di dalam bilik sorang2...



tiba-tiba......
dalam kul 10..
rase lendir keluar...
sy tengok.. darah!
trus sy mesej abg..'abg, dah kua darah'

then, tekan punat mintak cik misi dtg..
dia tgk ada darah...
tak lama tu...trus kua air ketuban...

tak sampai 10 minit..
sy mula rs sakit2... mild contraction..

abg sampai dlm kul 11malam..
waktu tu sy dah nak dibawa keluar dr bilik ke labour room..
seb baik abg sempat sampai..
kalo tak, tak tau la jadi ape... hihi..

di dlm labour room...
sgt sejuk!
tp yg menenangkan hati sy..ialah.... bacaan alquran yg sentiasa dipasang..
masuk je labour room...
contraction mula kuat...
aduhh sakitnye..... tak tau nak ckp camne...
abg pun dah mula bc ayat2 doa untuk sy...
yaAllah...sakitnya... camni rupanya sakit contraction...
waktu tu.. baru 4cm bukaan... bayangkan la nak tunggu 10cm.. huhhh....

sy tak tahan.. sy mintak epidural..
dlam kul 12.30.. pakar bius dtg...
bius epidural..
sakitnye.. menusuk tulang sumsum...
terasa air sejuk masuk dlm tulang.. pergghhh sakit gak rupenye....

tp....
lepas2 je cucuk epidural...
trus sy tertidur....
tak rase sakit ape..
bila bangun...
'abg...sejuknye'
kaki takleh angkat.. kebas...
abg mintak nurse slow kan aircond..
still sejuk lagi..
last2 nurse tutupkan aircond...
baru ok...
sejuk sgt.. sampai kebas seluruh badan...


bila bangun tu... dlm kul 2am.. dr check dia ckp kul 3 nanti dah bleh push...
skrg dah 9cm..
wah kejapnye...
tak rase sakit pun.. =P

dalam duk tunggu 3am tu.. abg duk baca doa kat sy....
sakit dtg balik...
sy cakap kat nurse..
sy nak berak dah ni...
nurse tu suh mengiringkan badan..
pandai gak nurse tu..
mmg la camne nak berak badan mengiring!
kalo dia suh teran.. maksudnye dah kua pe iman hakimi nih..

then nak dekat2 kul 3pagi..
dr dan nurse2 dtg siap2 barang bg proses bersalin...
di sebabkan kena bius..
contraction yg sy rase hanyalah mild contraction...
bila nurse kata push baru sy kena push....


push (1st)...
tak ok....

push (2nd)
dah nampak kepala sket..

push (3rd)..
uweekk..uweekkk... Muhammad iman hakimi lahir ke dunia...
dr dan nurse ucapkan "Assalamualaikum" kepada iman...
wah sungguh islamik!

syukur sgt waktu itu...
tepat pukul 3.12am iman hakimi lahir...
abg azankan iman..... sy dengar abg azan di bilik sebelah....

yang lawaknye time tu..
leh lak dr ckp kat abg...
ayah tak nak tangkap gambar anak ke?
abg tanye balik.."boleh ke?"
hihi..
trus la kelam kabut dia amik kamera tangkap gambar iman...
hihi..

kepada bakal ibu diluar sana...
p/s
1.teknik push yg betul boleh membantu ibu push dengan betul..
alhamdulillah sy ade attend antenatal class yg byk membantu...
2.epidural adelah satu option je.. bleh pilih...
kalo tak tahan sakit dan ade spend duit lebih sket.. ape salahnye...
sbb.. kalo tak decide awal.. cucuk epidural bila dah 7cm bukaan.. dah takde gunenye.. sbb sakit dah mengatasi ubat bius tu...so better cucuk awal... then tido... sedar2 je dah bleh push...hihi..
ibu sy ckp.. sy sakit 30% je... tak sakit sbnrnye..huhu... ye la amik epidural kan...huhu.. syabas diucapkan kepada ibu2 dan kwn2 diluar sana yg tak cucuk epidural!! mmg respek la...
3. mintak doa dr ibu dan ayah..ibu dan ayah mertua.. dan juga suami.. doa mereka yg memudahkan kita bersalin!


terima kasih sy ucapkan kepada ibu ayah saya yg banyak berdoa dan solat hajat untuk saya... ibu dan ayah mertua..suami tercinta dan kawan2 yg mendoakan sy.. terima kasih juga diucapkan kepada Dr Khamsiah dan para nurse2 di Hospital Pakar Annur.. layanan mmg bagus...
alhamdulillah..syukur sgt..

(hehe..cam baru bersalin je bila ingat balik...)

muhammad iman hakimi b. mohd yamin... anak ibu ayah...

Saturday, August 20, 2011

Puasa kali ini...

Assalamualaikum...
dah beli persiapan raya?
sy baru je bli brg2 raya sket.. ye la tunggu bonus stgh bulan kan...baru leh shopping.. gaji lepas mmg dah zero.. haha..
zero bukan sebab membazir shopping bli henbeg bonia or Iphone4..
tp sebab amik insurans utk iman dan saye.. (haha.. baru amik insurans)
bayar setahun trus.. nak habis duit gaji.. tp ok la kan.. baru la lega sket dah ade insurans dan simpanan...

baju raya iman dah bli.. mahal seh baju budak2.. tp sbb nak bt iman segak bergaya di hari raya.. bli gak la...
baju melayu iman dan ayahnye.. minta tolong mil jahit... mil pandai jahit baju..hik3..
lega sket dah settle.. ayah iman pun dah belanja bli suar raye baru... susah gak nak mintak dia bli bju or suar baru... kalo boleh dia nak pakai gak suar2 n baju2 yg lama... dah kena paksa.. baru bli.. dah bli, hepi je dia ye.. hik2.. sy pun hepi tgk dia hepi...


kuih raya dah rs malas nak bt.. oven tak repair lg..
dah bli kerepek banting.. sebut psl banting.. rs gerun lak.. haha..

iman dah mula nak merangkak.. 2 3 tapak.. jatuh meniarap..
dah mula memanjat... pantang org duduk... mesti dia akan panjat... aktip tul iman skrg...
dah mula makan.. ade la sket2 resepi utk budak2 yg ibu dah try kat iman..
nampaknye dia suke sgt ngan potato lenyek... (sy blend jek)

bulan pose ni takpenah lg gi surau  or mesjid..sbb jaga iman di rumah..
solat tarawih kat umah aje...kdg2 kul 4 pagi baru bt solat tarawih... den trus masak2 utk sahur...
ok la.. stakat ini dulu.. cian anak ibu main2 sorang2... da...


Tuesday, August 16, 2011

Susu untuk anakku... Muhammad Iman Hakimi..

salam ramadhan.. dah 2nd half ramadhan dah kita sekarang..
mood nak raya.. kurang..

sbgai ibu yang menyusu badan sepenuhnya.. sy mengalami masalah kemerunduman kuantiti susu...
ini dah dianggap biasa bg ibu-ibu yg dah pernah mengalaminya di bulan puasa...

walaubagaimanapun.. sy still dpt bf iman hakimi sepenuhnya..
tp kali ini.. ibu iman ni terpaksa la amik iman sejurus balik dr sekolah.. tak macam bukan bulan puasa yg mana ibu iman amik iman kul 3-4ptg..

Bila ada meeting.. kena la bg susu lebih sket.. yg paling sy takut bila meeting tergempar.. tetibe je ade meeting haritu... huhu.. takut iman tak cukup susu..Alhamdulillah setakat ini susu utk iman masih mencukupi...
nasib baik la sy cikgu... bleh la balik awal..huhu.. kesian kat kawan2 yang keje opis.. yg mengalami tak cukup susu.. hrp kwn2 kat luar sana..kuat semangat dan lebih konsisten la pump susu...

nak kata sy byk susu.. tak jugak.. sbb sehari, hasil perahan dapat dalam 10-14oz je.. tp sbb iman dah mula makan.so susu utk iman dapat dikurangkan.. di rumah iman sy kasi direct feeding.. dulu pernah gak iman tak mo direct feeding.. sian kat saya...huhu..menangis gak la... ye la... bila kurang direct feeding.. susu yg kua akan berkurangan.. sbb baby sucking lagi power drp breastpump..

apa yg sy lakukan... minum air dengan byk waktu dah berbuka...
malam(kalo ingat) minum ESP..
pagi minum air milo... makan supplement...

Setiap hari berdoa... moga susu untuk iman sentiasa cukup...amin..



Tuesday, August 9, 2011

6 month checkup..

Berat 7.2kg
panjang 68cm
cucuk hipertitis B. (ayah iman tak tgk pun iman cucuk.. sbb.. ayah ckp..'sy takut jarum'hahaa)

berat naik sket sangat.. bulan lepas 7.0kg.. so naik 0.2kg je..
nurse ckp mungkin sbb iman dah mula mengesot merata2..
sbb tu berat tak berapa nak naik...

sy checkup iman di klinik kerajaan je..
free je kan..
kalo lambat tu biasa la..pegi kul 2.50 balik kul 4.30pm
dah free..
kalo ritu sy checkup kat annur yg berbayar pun lambat gak..
so no hal la...

Siap di klinik... zoom gi bazar ramadhan...
tak sempat nak masak.. sbb ibu iman nih tak sihat..huhu...

Sunday, August 7, 2011

Ape cer...

Assalamualaikum.. ape kabo semua.. sihat ke?
emm.. sy tak brp sihat la rini.. demam sket, selsema n batuk2 sejak malam tadi..
skrg duk umah.. dpt MC.( sbb mintak, dpt la MC kan..)

semalam iman meragam.. kalo kite pegi dapur jap pun dah menangis sambil menyusur nak cari kite.. adoii la..
sampai ibu tak leh gi mane2 la..
bila bg kat ayah.. nangis je.. bila kat ibu bleh lak senyap..
sian kat ayah.. sampai kena bwk iman kua dr rumah, amik kerusi duk bwh pokok...
baru la iman hakimi nih leh senyap..
tak tau la nape dia jd camni... mungkin jugak sbb nappy rash kat punggung dia tu..
merah2 kat punggung...sian anak ibu....
baru jap td amik ubat kat klinik Qistina.. ambil ubat utk sy skali la..

semalam kena brain wash ngan hubby....
dia kata.. drp buat kek2 baik la cuba bt lauk2.. huhu
so sy decide nak bt ayam percik.. (first time nih)
resepi dari kak pau..
memandangkan semua bahan ada.. so sy dengan yakin nye bt la ayam percik nih..

hasilnye.. mmg menakjubkan! haha...
sedap weh.. hubby pun kata sedap.
thanks kak pau kerna bagi resepi yg mudah dan sedap nih...
gambar takde..huhu..

berkaitan dengan ayam percik ni..
sy nak bakar guna oven.. tapi tah camne.. oven tak panas pun dah bg suhu maximum pun still suam2 kuku je..
alamak... oven ku rosak! huhu... sygnye....cari waranty tak jumpe...

so, sy pun gne pembakar ayam gne dapur..
hasilnye lagi menarik la..hehe


Bahan A: (Di blender halus)
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 labu bawang besar
5 ulas bwg putih, sedikit halia.

Bahan B: 
1/2 ekor ayam
2 sudu teh garam
* gaul dgn bahan A
gaul dengan bahan A dan bakar hingga masak
Bahan C:
500ml santan
10bj cili kering
2 btg serai
1 labu bwg besar
2 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
satu sudu makan gula
sedikit garam
*semua bhn C di blender kecuali daun limau purut)..saya tambah 3biji cili kecil n sebiji cili besar.. kasi pedas! lepas tu masak hingga pekat.. tuang atas ayam panggang.
okla...selamat mencuba.. pasti sedap!


Saturday, July 16, 2011

Nyummy.. kek karemel sedap!

Semalam.. sy tak masak.. sbb letih kemas umah.. haha (alasan)
so, sbb kepenatan.. sy terlena di samping si comel iman hakimi...
tetiba.. terbau tomyam...
rupe2nye hubby tgh bt tomyam.. kikiki...
tgk kat laptop.. ade resepi tomyam..

oo... tgk resepi dulu.. baru masak tomyam..
bagus2... =)

disebabkan hubby dah siap masak tomyam.. so sy takyah la masak haritu..
cuma sedia perut nak makan je..kiki


dah siap2 makan... arghh... nak bt kek karemel lg!
sedap woo..
resepi kak munirah baharom..
sy copy paste je resepi.. takde edit2 nih.. mekasih kak munirah.. mmg best kek nih!
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...


cer tengok2 gambar ni.. menarik tak?

senget sket..=P
 cantikkan? =P (warna cam eskrem paddle pop rainbow) poyo je sy nih....    
     

Thursday, July 14, 2011

iman oh iman...

anak ibu cayang nih...
besar nanti nak jadi imam muda...
anak soleh ibu ayah ni... rajin2 blaja dan rajin baca alquran ye...
=)

Thursday, July 7, 2011

takde keje...

Hari ni ade sesuatu yg berlaku di sekolah.. melibatkan diri saya...
huhu.....
ade gak org yg takleh trima hakikat dan salahkan orang lain.. hmm..

ok2.. takmo ingat dah kisah di sekolah...


ape citer sume? tgh bt pe?
boring!! iman tido.. ayah iman tak balik lagi.. ade keje di lab.. dah kul 9malam dah ni..
so.. ibu iman ape lg..

mulalah... bt aktiviti yg takleh ditinggalkan sejak ade internet! haha....
ape tu?
hobi la kirenye nih...

hobi tgk resepi..
boleh seharian tgk resepi jek.. hmmm..
kalo gambar nampak sedap sampai telan air liur.. haha...

sbb tu sy selalu terpengaruh nak bt ape yg dorang yg rajin masak2 ni bt...
kdg2 jd..kdg2 takjadi.. biase la tu..
kalo tak cube tak tau kan?
dari tak pandai bt meringue.. skrg dah tau nak bt...=)
sumenye blaja dr kesilapan...

yg tukang rase ialah EN. Hubby la..

nak kata rajin.. tak jugak.. tp suke bt bile ade time free...
sy lebih interested utk bt kek, puding or makanan sampingan...
tp lauk2 still blaja2 jugak..
sy takde la hebat sgt cam korang kan.. hehe..
budak baru blaja...

tp kan kengkawan.. sila la bt kek or ape2 yg sampingan selepas bt masakan utama.. maksud sy.. kalo nak bt kek.. biar la dah setel masak nasi n lauk2 utk hubby..ok!

ni blaja dr pengalaman la.. dah kena ngan my hubby.. hehe.. padan muke i!!=P
'syg.. masak kek boleh.. tp nasi takleh lak masak'
haha.. kan dah kena!=P

td.. survey2 resepi...
byk bende nak bt neh.. okla... stakat ni dulu...

korang nak masak ape weekend ni?

Wednesday, July 6, 2011

iman 5bulan

iman check up 5 bulan...
alhamdulillah.. iman dah masuk 5bulan...
iman membesar dgn sihat..
tp semalam check up.. berat iman tak naik sgt la... 7kg..
agaknye anak ibu ni aktif sgt..
tak gebu cam dulu sgt dah....huhu

takpe2.. janji iman sihat ye!!..

panjang iman taktau bape... 
kak misi cepat sgt check.. pastu tak sebut pun bape...
hmm...

takpe2 leh tgk buku check up.. kalau rajin la...

thanks ayah iman.. temankan kami.. sampai tertido2 dlm klinik..
=P

ok la...mau solat subuh.. baru pas pam syusyu..=)

daa...=)

Saturday, July 2, 2011

Alhamdulillah...

syukur..Alhamdulillah..
  1. ibu ayah dan opah sy dah selamat pulang ke tanahair setelah menunaikan umrah.. cuma masa sampai di Malaysia, masing2 tidak sihat..demam.
  2. dah setel hari sukan.. walaupun rumah jebat tak menang.. tp diatas kesungguhan semua pelajar yg terlibat dan kerjasama guru-guru especially kak nor azilah dan kak siti amirah... telah menjadikan perbarisan rumah jebat menjadi sgt menarik.. dengan maskot lebah yg comel! idea sy la tu.. (bangga jap)
  3. Abg (my hubby) dah siap hantar tesis dengan minor correction dan dah siap jurnalnya.. syukur sgt! tp pasni ibu iman kene byk berdikari sbb ayah iman nak lebih fokus kerje di jabatan... berkorban apa saja...
  4. iman membesar dengan sihat dan kuat! heehee... 
  5. ibu iman dpt maintain kan berat badan.. 46kg! naik 1kg sebenarnye dari sepatutnye 45kg !! haha...ok la kan..=P
encik lebah n cikgu seri =)
dpt no 2.. ok ler tu... tahun dpn usaha lebih lg!

iman 5bulan...

kejap je rase...
budak tecik sy dah 5bulan dah...
masih ingat2 lagi time mengandungkan die...
bestnye ms mengandung..
walaupun letih sket.. tp perasaan nak jadi seorang ibu dah meluap2 pas tau positif pregnant.haha
excitednye kami berdua tak tau nak kate lah...=)


skrg iman hakimi dah 5bulan...
ape yg iman dah bleh bt skrg???
  • menjulur... pusing sana pusing sini... sampai kne sendal ngan bantal elak dia pergi tmpt yg tak sepatutnye... (skrg dah kena tido kat bwh.. takut die jatuh katil lak! nauzubillah)
  • kuat minum susu.. 4oz sekali minum..
  • so manja!! bile tgk org takde.. mula la menangis.. ibu gi dapur kejap pun takleh..
  • sudah nampak suke kepada makanan... hehe.. tiap kali kiteorg mkan... dia akan ketap2 bibir..buat mulut cam nak makan dan nak2 pegang makanan tu... cian anak ibu.. teringin ye! hehe.. sabo dulu ye..
  • byk baju dah tak muat.. nak kene bli baru! iman dah mula pakai size 6bulan since umo 4bulan lg....
  • hari ini.. iman dah mula angkat bontot.. dan nampaknye tak lama lg dia akan mula nak merangkak la tu...
interested with laptop... mane taknye.. ibu ayah asik ngan laptop jek!

    okla..stakat ini dulu... sy terbangun kul 3 pagi ni... hihi..

    Saturday, June 25, 2011

    muffin coklat cip mudah...=)

    Hai sume..
    hari ni hari sy rehat2 di rumah.. ye ke rehat? mane ade rehat sgt la... mesti la nak setelkan rumah dulu kan.. basuh kain, jemur kain, lipat kain... cam ustaz kazim pernah kate kat ceramahnyer...
    perempuan tak leh renggang ngan kain...
    pagi2 basuh kain
    lepastu jemur kain..
    ptg sket angkat kain
    pastu lipat kain
    malam2 susun kain
    tgh malam londeh kain.. haha... lawak giler ustaz tu...

    ok2.. ade yg tak suke? ermm.. takpela.. ni sebagai selingan je... sy mmg ske dgr ceramah ustaz kazim ni...
    ceramah yg tak bosan.... bt lawak2 pastu dia nyanyi2... kalo org dengar mesti nak dengar lagi...=)


    ok.. harini dengan jayanya sy telah berjaya membuat muffin coklat cip...
    teringin sgt nak bt sbnrnye..
    google punya google dpt la resepi yg mudah dan sedap...
    mudah sgt la.. kejap lak tu siap..

    ok.. ni resepinye, kwn2 leh la try bt ye...

    sy amik dari myresepi...=)
    • 250gm tepung
    • 2 sudu teh baking powder
    • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
    • 2 sudu besar serbuk koko
    • 175gm gula
    • 150gm coklat cip
    • 250ml susu segar
    • 90ml minyak
    • 1 biji telur A
    • 1 sudu teh esen vanilla

    Cara-cara

    1. gaul semua bahan kering dalam satu mangkuk.
    2. gaul bahan basah dalam mangkuk lain n masukkan campuran bahan kering tadi. gaul rata, masukkan coklat cip, gaul lagi.
    3. letak dalam papercup, tabur coklat cip lagi jika suka. bakar selama 20min atau lebih.. check la gune lidi sate utk tengok samada dah masak ke lum.. kalo dah masak takde lekit2 kat lidi.. kalo tak masak lg ada lekit2 sket...
    4. selamat mencuba!!!
    dapat 15ketul sbnrnye.. sy dah try satu..kih3
    muffin berlatar blkgkan iman hakimi.. boleh?? hehe
    iman hakimi yg sudah mula menjulur.. nak amik muffin ibu ye?
    sampai gak akhirnyeerrr...tahniahhhh iman ..
    sekian, terima kasih...

    Wednesday, June 22, 2011

    impian ku...

    Harini sy CRK (cuti rehat khas) disebabkan kereta my hubby rosak... takde sape nak antarkan ke sekolah..
    hihi.. gembira? gembira sbb leh duk umah... rehat2 sambil jaga iman....
    tak gembira sbb kete rosak..
    ramai yg kata.. nape tak bli kereta sendiri?
    hihi.. ade la sbbnye...
    perlukah saya bercerita disini.. walaupun tak pasti lagi.. emm..
    k, cite la sikit..
    suami sy akan sambung PHD.. dan of cos sy dan iman akan ikut..
    so itu la jwpnnye kpd soalan td..
    mmg la bleh bli.. tp sape nak byr bulan2 pastu...?
    takpe.. sabar2.... bersusah2 dulu menyusahkan en hubby.. selain dpt jimatkan duit.. dapat jugak menambahkan kasih syg..
    setiap pagi setelah kami hantar iman ke umah BS, sy n en hubby akan breakfast sesama di kantin sekolah.. then dia trus ke UPM
    on the way je kan....=P
    cikgu2 lain jeles tgk suami sy sanggup hantar n amik sy dr sekolah..
    takpe la kak.. sementara je.. pasni sy pun cam akak gak.. drive sendiri....huk2

    tp kereta bukan impian sy yg utama...
    impian sy ialah....


    mendapatkan rumah sendiri yg selesa
    selesa utk kami sekeluarga
    dan selesa utk tetamu yg dtg...
    sy rs dapatkan rumah sendiri ialah impian kebanyakkan orang kan.... biasa la tu kan...
    hihi

    arghhh... mmg terlalu inginkan rumah sendiri...
    nak deco..deco...
    sy tak pandai deco..
    nanti nak panggil eric leong dtg deco umah lahh... hahaa... berangan jap..

    sy sukakan english style..tp abg sukekan modern style..
    tp bila pikir2 balik.
    pas tgk deco idaman ritu.. cantik lak modern style tuu..
    modern style kan cam simple n tak serabut kan...
    so...
    rasenye sy nak bt modern style utk ruang tamu..
    dlm bilik utama baru bt english style...
    haha..
    caca marba...
    takpe2...
    kita berangan dulu.....kiki...
    berangan tak yah bayar duit punn.. tp buang masa lerr... hi

    luar umah tak nak letak tiles byk2.. nak letak rumput kapet.. menghijau je kan rumah..
    pastu ade bunge2an..
    wah... cam  best je..
    tak payah nampak mewah sgt la..
    yg penting bersih dan selesa..


    harga umah skrg makin mahal...
    kalo ikutkan nak je bli skrg.. tp sy still tak mampu...
    tunggu dah sah jwtn baru ler nak bt loan gov..
    save sket kan...hih



    ok.. stop berangan.. sian iman main sorang2 tu.. keh3

    chow...

    syukur..

    Syukur ya Allah...
    susu ku yg dulu nya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang bak pepatah katela...
    skrg.. alhamdulillah... dah pulih dan perlukan komitmen yg tinggi utk meneruskan usaha menyimpan stok yg sudah TIADA..
    namun, rezeki iman tetap tidak putus...
    sentiasa mencukupi..
    terima kasih Ya Allah.....syukur...


    ape yg telah sy lakukan?
    1) doa..doa..doa
    2) minum air byk2
    3) start balik minum susu or Milo dan letak susu byk2..
    4) pam secara teratur dan sekerap mungkin..
    5) makan supplement. makan alfalfa..
    6) makan motilium 10g ( bli di farmasi) utk tambahkan susu.. ingat nak cari fenugreek.. tp dah abis stok.. pharmacist kat situ cakap.. motilium pun leh tambah susu....

    Alhamdulillah... skrg sy dpt pam 5oz dan lebih sekali pam....okla kan berbanding dulu..hihi =) suke..suke =)

    Friday, June 17, 2011

    susu untuk anakku..

    sejak dua minggu lepas... susu saya semakin merundum..
    skali pam hanya dpt 1oz hingga 3oz.. kdg2 leh la dpt 5oz.. 
    stiap kali ke umah BS..
    sy perlu sediakan 6 x 3oz tuk bekalan iman..
    maksudnya 18oz utk setiap kali ke umah BS..
    kalo sy berjaya mengepam sebanyak 4 kali sehari dan mendapat sekurang2nya 3oz.. 
    4x3oz baru 12 oz..
    maksudnya saya perlukan lagi 6oz!
    iman pulak semakin kuat minum susu..
    BS cakap kadang2 iman bleh habiskan 6oz sekali gus..
    mak aihh.. anakku.. kuatnye minumm.. camne la tak bambam.. 
    bambam sihat takpela..
    sbb susu ibu semakin sedap lazat berkrim sbb ibu makan supplement tambahan Shaklee.. 
    bli kat kwn um ibu.. malyana..

     pernah juga sy fikir.. kalo tak cukup stok utk iman.. sy nak amik cuti... utk menyusukan iman...
    Alhamdulillah.. stakat ini tak pernah la sy amik cuti lagi... saya akan cuba pam sekerap mungkin.. dpt 2oz or 1oz pun jadi la.. bila campur2 dapat la 3oz.. huhu

    berbalik citer tadi..
    ramai orang yg ibu dah tanya camne nak tambah susu..
    ade org kata..
    makan :
    kobis
    kucai
    lobak putih
    jantung pisang
    sayur manis
    minum milo panas
    minum susu

    amik supplement tambahan cam alfalfa...dan fenugreek

    sume ni ibu nak try demi iman hakimi... 
    ape yg penting pam dan terus pam..
    dan yg lagi penting doa dan terus berdoa..
    sentiasa positif...

    'Ya Allah perbanyakkan susu badan ku. moga dapat aku menyusu anakku hingga 2tahun, amin..'


    Thursday, June 9, 2011

    Sedih bila baca berita nih.. rompak dan bakar!

    selepas merompak rumah.. bakar pulak rumah... Berita Harian Online | Bakar rumah selepas rompak
    tak cukup lagi ke brg yg dah dpt..? sampai nak bakar2 pulak rumah org..
    aduhh.. sian kat tuan rumah..

    saya rs sedih bila baca berita ni...
    sebab rumah sy pun pernah terbakar..
    kejadian berlaku pada 28hb 3 2009
    dan hampir 90% barangan dlm rumah terbakar! huhu
    sedih2..
    tinggal sehelai sepinggang..
    tiada apa yg boleh dipakai...
    bayangkan rumah yg jd tempat berteduh keluarga.. dengan titik peluh ibu n ayah.. keluarkan duit simpanan semata2 utk membina rumah impian.. walaupun tak semewah banglo tp cukup lah untuk menjadi tempat berehat dan berteduh..
    tp Suratan takdir Allah mengatasi segalanya...
    Alhamdulillah.. skrg kami dah duduk semula ke rumah tersebut pada bulan 8 2010..
    ini semua atas belas ehsan dr sedara mara, rakan2 dan orang2 yg bersimpati dengan kami..
    jutaan terima kasih diucapkan!
    alhamdulillah....

    kejadian berlaku pada hari jumaat.. waktu sembahyang jumaat.. mekasih pakcik2 abg2 dan adik2 yg bertungkus lumus menyelamatkan barang2 yg sempat...

    ada org tabligh yg azan waktu kebakaran.. Allahuakbar!

    tinggal rangka!huhu.. bomba dtg lambat..

    api tengah marak..


     sedih..pilu.. bila lihat gambar ini..

    Tuesday, June 7, 2011

    cuti sekolah..

    mood hepi ya ya...
    cuti sekolah dah bermula seminggu lalu..
    dan akan berakhir ahad ni..
    ape yg ibu iman dah bt sepanjang cuti ini?

    cuti stat 28hb Mei..
    28hb Mei: merehatkan diri.. sambil main2 ngan iman.. kemas umah besar-besaran sbb nak balik kg dahhh...
    29hb: pegi sekolah.. key in markah... (hari ahad tuu.. rajin gilerr)
    30hb: Balik kg...
    30hb - 4hb: Balik kg Selama.... best2... adik sy Amy bertunang..
    4hb petang: balik kg Batu Hampar.. dpt mkn sedap2..
    5hb: balik ke Seri Kembangan dahhh....
    6hb: duk umah.. rehat2.. sambil tgk tv...
    7hb: duk umah... projek membasuh kain besar-besaran...
    8hb: hari ni ler tu...pas bg iman tido... ibu iman bt muffin coklat kukus... amik dr internet jer.. kan senang.. maklumat di hujung jari.... nak resepi ape.. just type je.. hihi...

    ok.. iman dah merengek tu.... enjoy gambar kami ni....
    ibu iman, iman n mak we... tema kaler purple...
    ni lerr wanchik iman.. mekasih atas sponsor baju iman..  terima kasih daun keladi.. lain kali sponsor lg yek!
    iman pakai bj sponsor wan chik.. n suar jeans kiko yg dibeli waktu jcard.. ok la kan.. baju budak2 skrg lg mahal dr bj org dewasa.. huhu.. kena pandai2 la pilih waktu nak shopping.. janji berkualiti dan harga berpatutan...

    Monday, April 25, 2011

    iman n baby sitter...

    26hb 4 2011..

    Hari ini first day iman kat umah baby sitter (BS)
    BS ialah jiran sederet rumah sy..
    hubby yg tolong carikan pengasuh utk iman mase sy tgh pregnant..
    so.. sy tak kenal pun kakak ni..

    smalam first time sy gi umah pengasuh.. coz harini dah nak antar iman ke umahnye..
    sy bwk adik ipar sy, shila sbgai peneman..
    coz hubby nak kena jd MC utk perhimpunan fakulti nyer..so taknak kaco dier practise.. hee

    dari pertemuan pertama...
    pandangan sy terhadap kakak tu... ok.. nampak cekap jaga budak..
    tp masalahnye...............................
    rumahnye yg agak serabut! huhu
    mungkin akak tu tak jangkakan sy akan dtg waktu tu...
    so, umah tak sempat nak kemas......

    serabut camne??
    huhu....
    serabut mata memandangla... agak2 la sendiri camne...
    depan umah serabut.. dlm umah serabut... 
    cara kakak tu layan budak nampak ok... nampak cam ada ilmu..
    dia pernah berkerja di nursery di UKM.
    pernah dpt anugerah sbb dpt menyusukan anak sepenuhnye walaupun jarak ke tempat kerja 140km!
    menyusukan anak sampai 3tahun sepenuhnye tanpa campur susu formula..
    perlukah dipejamkan mata ttg kebersihan??huhu.. fenin..fenin..

    balik dr rumah pengasuh...
    sy menangis kat hubby...
    tak sanggup nak antar iman kat umah tu...
    tp hubby ckp.. bersabar.. kita tgk dulu camne..
    kalo tak ok.. dan tak puas ati sampai kesudah... kita cari org lain or hantar taska...
    hmm..... biasa la perasaan ibu.. rase cam taknak bagi org jaga je...
    *
    *
    *
    *
    *
    malam: sy tak tido lena.. asik terjaga...macam2 dok pikir...huhu
    *
    *
    *
    *
    *
    harini.. sy dah antar iman ke umah BS
    umah bersih sket dr semalam..
    mungkin sbb dah tau sy nak dtg..huhu (fikiran negatif ke ni??)
    sy redha je la..
    sy terangkan camne nak uruskan susu..
    penjagaan iman yg selalu sy bt..
    agar dia betul2 paham...
    sy dpt kekuatan lepas baca blog ni... http://www.harlindahalim.com
    biar cerewet sket ngan BS..huhu...

    sy ngan hubby ade kat sana nak dekat sejam gak la..
    tgk suasana umah BS.. camne dia uruskan budak2 yg lain..
    kelam kabut gak la tgk kakak tu... mungkin sbb kami ade kot..
    iman mula2 ok.. taknangis..
    tp bile sy nak balik.. bleh lak dia menangis..huhu...
    aduhhhh... anak ibu.... tak mo la camtu..
    kakak tu kata... dia dah kenal orang dah.. especially ibu die la...
    patutlah iman kalo ngan maksu dia or ayah dia.. kadang2 nangis..
    bila sy pegang trus tak nangis.. senyum2 lak tu..
    haiihhhhhh.......

    BS ni sbagai percubaan.. sekiranye tak puas ati...
    bye2 je la.... cari alternatif yg lain lak..

    oklah.. ibu nak bt kek utk BS..
    kek salam perkenalan dr kami.. moga2 perhubungan kami baik n harap BS tolong jaga iman dengan baik.. amin...

    Friday, April 22, 2011

    kek alunan kasih..mengeratkan kasih..=P

    wahh.. sejak dua menjak ni rajin btul ibu iman membaking kek..
    saje la nak letak hasil kek yg dah berjaya dibuat..
    nanti ble iman boleh baca nti leh la iman baca..
    baru iman tau.. ibu iman rajin baking kek n makan kek..
    hehe...

    resepi amik kat kongsi resepi di facebook.. lame sgt duk tgk... org bt menjadi.. ok la ni first time percubaan.. menjadi lerr jugak... hehe
    cuba la bt ye kawan2.. tak susah.. senang je...

    menjadi gak alunan tu.. tp gatai tgn potong time panas ni la jdnye... kui3
    sedap oo.. rugi tak try.. try tau!

    Resepi Kek alunan kasih...


    Bahan:
    5 Biji Telur
    1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
    2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder) >hasue letak 2 cawan
    2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
    1 sudu kecil baking powder
    ½ cwn susu cair**
    1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
    *Sebuk koko (secukupnya)
    *Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
    *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

    Cara2:

    1. Pukul planta/butter dan gula smpai kembang...Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
    2. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
    3. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
    4. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
    5. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
    6. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
    7. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

    saya mengupdate blog......

    Lamo beno den tak update blog..
    kalo ritu takde internet kat kg.. ade la alasan tak update blog..
    skrg dah ade internet 24jam pun.. tak tergerak ati nak update blog..
    nak kate bizi tak jugak..kdg2 bizi gak la..
    ye la dah ade status baru la katekan...
    nak layan kerenah si kecik ibu ni.. dah mula nak sembang2..
    ibu dia pun ape lg.. layan la si kecik iman ni..hehe..
    iman skrg dah mula nak menyembang..
    kdg2 tu.. pepagi dah nak sembang.. ibu nak tido pun takleh..
    so.. layan je la... =P

    nak kisahkan cite iman hakimi ni mmg tak abis..
    iman bile sembang sampai jerit2.. ingatkan marah rupenye.. nak sembang suh org sembang gak ngan dia..
    kdg2 tak terlayan gak la..
    ni mesti jangkit ngan ayah dia..
    sbb ibu iman sorang yg pendiam..hee..

    kami pun excited la nak amik la video dia tgh sembang..
    tapi kan....
    bila dia nak nampak camera or hp hala ke arah dia.. mesti dia trus senyap...
    huhu...
    bukan sekali dua.. tp setiapkali la nak amik video la....ish3.. sian kat tok wan kat kg.. nak tgk iman cakap.. tp iman lak pandai sgt...hehe
    geram aii tau.. geram tgk iman makin cute..

    iman dah sambut umur 2 bulan..
    ibu iman siap nyanyi lagu lg.. kat atas katil..hehe
    pepagi buta dah nyanyi..kui3...
    rupa2nye ayah kat dlm toilet pun leh dgr... haha..
    malu aii tau..

    nak cite lagi ni..
    org kate budak2 umur cam iman ni kena bg ransangan urutan dan lagu2..
    so ibu nye slalu la nyanyi2 kat iman..
    nyanyi lagu merapu2 la...hihi
    dah tak ingat la ... lagu budak2..
    bila mandi mesti nyanyi..
    'iman mandi, iman mandi bagi wangi..yeay..'
    pastu dia senyumm....
    geram aii tau...=)
    iman dah tak nangis time mandi.. siap tendang2 air dlm bath tub... hehe...
    kaki iman kuat oo.. sakit bile die tendang2..


    ok la.. update sket gambo iman....kot2 ade yg rindu nak tgk gambonye....
    time ni rambut iman lebat.. ibu siap bt spiky rambutnyee.. wee


    ayah cukur rambut iman.. kasi botakkkk.. hehe
    taaadaaa.. iman new version!! hehe cute..

    cenyum la cket syg.. rambut dh tumbuh dgn lebatnye...fuuhhh



    Wednesday, March 9, 2011

    Pesal ni..

    Nape la tetiba laptop ni takleh detect camera..
    nak upload gambar iman pun takleh...huhu..

    ku keciwa..=(

    hp lak dah lama takleh tangkap gambo..n bertambah geram skrg ni hp dah bt perangai..
    kejap2 skrin jd itam..
    aduihh..
    nak kena bli hp baru lak ke?
    hmm...

    budget..budget...

    p/s: sy cadang nak bukak akaun tabung haji kat iman..=)

    Sunday, February 27, 2011

    iman hakimi sudah sebulan!

    tido la syg.. sbb ibu pun nak tido..=)

    Aduhhh.. patut la iman meragam pagi2 buta td..
    dari pukul 2 sampai kul 5 pagi dia tak mo tido2 dah..
    huhu

    rupa2nya.. dia nak bgth ibu, dia dah sebulan..
    nak ingatkan ibu waktu di labour room dulu..
    dari kul 2 sampai kul 5pagi ibu takleh tido..
    kul 3.12 pagi ibu lahirkan dia ke dunia..

    ohh anakku iman..
    moga iman sentiasa sihat selalu..
    capaikan cita-cita ayah ibu utk jadikan iman seorang hafiz al-quran...
    aminn..

    pelik tul sy ni..
    dah la pagi td takleh tido..
    skrg ni iman tido..
    taknak pulak sy tido...huhu...
    ape daaa..

    kalo dulu..dan skrg..

    kalo dulu.. ikut ske ati kite je nak bangun kul bape.
    skrg tak lagi, bangun ikut si kecil bangun..
    kalo dia bangun kul 2pagi , kita pun kena la bangun kul 2 pagi .. 
    tak bg susu..kena tukar pampers lak.

    kalo dulu, sume plan bleh bt on the spot..
    pakai redah je..
    tp skrg kena pikir pasal anak... nak kena tinggal anak kat sape or nak bwk anak skali?
    kena pikir tu..

    kalo dulu, kita jaga diri sendiri.. bila dah kawen jg suami plak..
    tp skrg kena jaga diri, suami n anak..
    Anak kan amanah Allah.. kena jaga elok2..

    kalo dulu, bli baju sendiri yg paling byk..
    tp skrg nampak bj si kecil lg byk dr ibu.. hehe

    kalo dulu, makan ikut ske je..
    tp skrg mkn tak leh sembarangan..
    yela, menyusu baby kan.. takleh mkn yg berangin..kang si kecil sakit perut lak gara2 ibu..

    kalo dulu, tido ibu slalu berlebihan..haha
    tp skrg  jgn harap la tido cukup.. huhu
    so, eye bag tu biasala...=P

    kalo dulu, ibu leh relaks2 bt keje pun slow2 je..
    tp skrg takleh la..sume keje kena cepat dan cekap..
    kalo tak.. akan bunyi la siren si kecil tuu..hehe

    kalo dulu, pikiran ibu asik kat ayah je..hik3
    tp skrg.. opss sori.. pikiran asik melayang kat anak 
    dan ayah la.... (kang merajuk lak hubby i)

    kalo dulu..kita berdua..
    skrg kita bertiga..hehe..

    luv u abg n iman..=)


    Buat suami2 yg diluar sana..
    hargai la isteri anda..
    bantu la isteri anda kerana isteri anda perlukan sokongan anda..
    letih dan penat haruslah dikongsi bersama...
    kena blaja2 la tukar pampers anak or keje2 len..

    susah senang kita kena hadapi bersama..ok!