Friday, January 27, 2012

kenapa iman tidak ber'walker'?

Walker.
mmg memudahkan ibu bapa...
senang nak pantau anak2 dari mengambil sesuatu dan memakannya
senang nak bg ibu masak di dapur dan memantau anak dari jauh..
bagi dia leka dgn permainannya...

kenapa sy tidak beli walker kat iman?
mahal... ye jugak. tp bukan faktor utama la..
yg paling utama...
sbb nak bg iman mengalami setiap peringkat perkembangan..
mengesot, merangkak, duduk, meniti dan berjalan..

perlu ke semua tu?
Ya... mmg PENTING dan PERLU sgt2....

sy nak cerita sket.. ade sorang kakak sekolah sy... babysitter mintak bg walker sbb nak mudah jaga baby... so akak tu bagiler walker... setiap kali kakak ni antar anaknye ke umah BS. trus BS dia letak anaknye dlm walker.. masa balik nak amik anaknye, duk dlm  walker gak.. bila nak praktis merangkak dan berjalan??? sampai la anaknye umur setahun 3bulan...still takleh jalan... dia mula risau.. sy cuba nasihatkan akak tu... amik walker tu dr umah BS.. soknye lepas dia amik walker dari umah BS.. trus anak dia boleh jalan 2, 3 tapak...Alhamdulillah. gembiranya ati akak tu bila crita balik kat sy...
nampak tak ape yg sy nak katakan.... jgn sekat kemampuan baby... bila kita sekat, dia tak mampu nak tunjuk kebolehannya dan melakukan tahap perkembangan yg sepatutnya.....

sblum ni opah iman ade ckp.. jgn bagi iman guna walker..
so i asked her..why?
so dia ckp la.. sblum ni dia pernah pergi ke kursus yang dijalankan oleh NURI
dorang melarang bayi menggunakan walker
1. sebab keselamatan bayi
2 untuk bagi bayi menjalani setiap proses perkembangan.. kalo dia melangkau merangkak trus berjalan.. keseimbangan otak kanan dan kiri terganggu.. nanti nak seimbangkan otak kanan dan kiri dia perlukan merangkak semula bila dah besar....
tu yg opah iman ckp..


mmg mula2 tu sy berniat tak mau beli walker so bila opah iman dah ckp cam tu lagi la bertekad tak mau beli.. bila opah iman ada ckp cam tu sy pun mula la google dan cari maklumat tentang hal walker ni... ni link yang sy dpt.. click sini 

ni lak sebahagian yg sy copy dari:
 http://ayuhkitamaju.wordpress.com/2011/12/24/keibubapaan-dalam-dunia-yang-mencabar/
Fasa perkembangan bayi seperti tidur melentang, berbalik meniarap, bergerak atau berpusing setempat, mengengsot, merangkak, duduk, bangun bertatih, berjalan, berlari, melompat dan sebagainya mestilah dilalui semua fasa tersebut. Melalui semua fasa perkembangan adalah penting untuk memastikan kesempurnaan pergerakan badan apabila dewasa. Jika ada fasa perkembangan yang dilangkau, contohnya dari meniarap terus bangun bertatih tanpa merangkak terlebih dahulu, bayi atau kanak-kanak itu mesti diajar atau dilatih khusus kemudiannya untuk merangkak agar perkembangan pergerakan badannya semasa besar atau dewasa kelak tidak terganggu. Merangkak boleh dilatih dengan bantuan alat permainan terowong di taman permainan kanak-kanak.

iman dah boleh berjalan sejak 10 bulan lagi.. time 9 bulan tu dah mula berdiri dan meniti tepi sofa dan meja.. masa tu la time kritikal dia... asik jatuh pastu terantuk.. huhu.. mmg sedih ati sy n suami... sampai ada ketika tu.. bertekad nak beli walker gak sbb kesian tgk dia asik jatuh... tp  tah camne...tak jadi....huhu
alhamdulillah skrg iman dah berjalan dan boleh berlari kedek2..... no more worries... tp kena jaga2 gak la..=P

kpd rakan2 yg baca blog ni... jgn risau kalo baby lambat sket jalan... setiap budak berbeza-beza... ade yg tumbuh gigi byk baru leh jalan..  boleh jalan tapi gigi tak tumbuh lagi... macam2 lah...
nak kata iman cepat jalan tak jugak.. ade je yg 8 bulan lebih dah boleh jalan.....hihi

mungkin iman cepat jalan sbb iman ni kecik  dan ringan je badannye.. dan antara sbbnya ibu iman ni asik tanya iman bila boleh jalan? iman cepat la boleh jalan... bila dah boleh jalan tak larat nak kejar kot.... hehe...

so... ade pendapat kata naik walker boleh cepatkan baby berjalan tu salah la kot....=P hihi....
ape2 pun keselamatan bayi di utamakan samada dgn walker ataupun tidak berwalker....=)

Thursday, January 26, 2012

Malaysiaku sayang....

Tetiba hari ni rase semangat cinta kpd negara timbul....
bukan nak kata sebelum ni takde semangat patriotik...
tp kali ni lain sket...
ni semua gara-gara.....




















MIMPI....
haha...

boleh pulak sy mimpi negara kita diserang Jepun....
Letup sana letup sini....
sampai tempat sy duduk pun jepun nak bom..
punya la lari sana sini....

kat langit penuh ngan kapal2 perang...
Malaysia n Jepun...


manusia mati bergelimpangan...
macam takde tempat dah nak lari...
huhu....

aduh....
mmg takut gler la kalo jadi betul2...nauzubillah....

bila dpt mimpi cam ni... rase kecintaan kpd Malaysia membuak-buak....
so, sayangilah Malaysia... sayangilah keamanan negara kita.... jangan korbankan kedamaian yg kita ada utk kepentingan sendiri...



hihi...cam lawak pun ade siap mimpi patriotik camni... ape2 pun.. Peace No War!!!

update blog

sejak kebelakangan ni byk keje nak kena bt...
dgn hal sekolah... yg tak penah habis2...
kat umah melayan kerenah iman yg makin noti tu...
sampai tak sempat nak update blog ni..
sampai ade org komen... dah tak update blog ke?
elehh.. padahal dia pun kdg2 je bukak org punye blog..
sekali bukak...2, 3 entri dah org update....
hihi
jgn marah ye bang....=P

kami baru je balik dr JB..
selama sy idup... ni ler first time jejak kaki kat jb... hihi malu aii....
tapi tak pe... iman pun first time gak...hihi

tu pun sampai sbb byk sngt konflik yg melanda...
haha...
takpe la.dah sampai dan selamat balik dah pun...

dgn sesatnye takyah ckp la....
semua jd tension...
tp bila dah sampai... dpt duduk bilik free... ok la kan... 3 hari 2 malam tu....free tuu... sape nak sponsor???
thanks to makanjang n family yg sponsor..=)
sepupu sy izzuddin kawen.. anak sulung makanjang...

kaum keluarga dr belah lelaki.... sedondon...
ni ler family maknjang... tahniah kpd izuddin dan rina..

hari nak balik tu singgah ke 'desa temu jodoh' di chaah segamat..
kenduri adik sy amy... belah asan suaminye..
org jowo...

amy n asan.. ustaz n ustazah...

dah abis makan kenduri....
trus balik SK...
sampai pun dah malam....
lupe nak citer.. ibu n ayah tumpang kete kami...
sbb masa pegi ke jb tu dorang naik flight dr penang...
balik susah sket nak naik flight sbb takde transport dr penang ke selama

soknye hantar la ibu n ayah ke stesen pudu...
cantik tul pudu skrg... 95% berbeza dr dulu.....
tahniah kpd kerajaan yg dpt mengubah pudu yg buruk kpd yg lebih tersusun dan selamat....
selamat tu yg penting....
bersih je tgk...
takde dah nampak ulat2 jual tiket cam dulu...
tp hubby kata de gak nampak.... tapi dah tak pakai walkie talkie cam dulu....
tak kesah la... janji.... mmg puas ati ahh........
gambar hentian pudu yg terkini.......

tp yg tak puas ati sket... sbb sy tertinggal kain iman kat sana... huhu...
iman skrg ade flu sket... tu kain lap ingus iman la tu...hihi....
sape amik... takpe la.... tp kena la ingus iman sket....haha