Tuesday, November 30, 2010

muhammad ohh muhammad...

sape ni?
asik3 muhammad je disebut kat umah ni..
muhammad oh muhammad.

haa.. nama muhammad mesti la lelaki kan..
so.. secara tak langsung dah tau kan gender my future baby..
keh3..

sy dpt tau jantina baby ni masa pregnant 17 minggu lagi..
masa tu dr rahaya yg check.
masa bt detail scan 24weeks pun, dr sahkan sekali lagi baby boy..
so suprise.. sbb kami budget dpt anak pompuan..
siap hubby dah cari nama anak pompuan..ye la nama anak pompuan kan comel2 n sedap2 namanya..
lepas dah tau baby boy.. kami pun mula la cari nama utk anak laki lak..hehe
byk tempat yg kami cari... terutamanya cari kat tenet la.. byk source yg kite leh jumpe..
target kami  nak cari nama yg ringkas je.. kalo bleh 1 perkataan ye.. tp nak letak nama muhammad gak..
sempena nama nabi muhammad s.a.w.
so.. kena cari nama blkg muhammad tu....

jeng3.. dah jumpa..
simple sgt..

di kampung sy.. sy bgth namanya muhammad..
nama blkg takleh bgth lg..kih3

adik sy 'amy': cdgkan muhammad adam.. (boleh la diterima)
ibu lak cdgkan muhammad hakimi, muhammad ayoub (pengaruh cite ayoub..kah3)
lg ibu ckp.. bubuh la nama stat huruf Y..sempena nama hubby "Yamin' hehe..
"muhammad yusuf, muhammad yaakob, muhammad yazid, muhammad yasir"  nama klasik ni.. hehe
sampai nama hang tuah pun leh ada.. kui3...hai.. jd pendekar la baby sy nampaknye.. keh3

semua bleh diterima..
tp kami dah bekenan satu nama dahhh.. hehee...

kalo muhammad je pun ok.. sbb sy sgt meminati adik muhammad bin ahmad zahid..
ala yg azan mendayu2 n pandai bertaranum dan mengaji tuu...
sgt suke tgk budak2 cam dier.. hmm...sejuk mata memandang.. mesti sejuk perut mak die tgk anak berjaya cam die kan?
sy harap anak yg bakal lahir ni pun leh jd cam adik muhammad tu..
aminnn...







hepi besday abg...

hepi besday to U..
hepi besday to U..
hepi besday to Abg...
Hepi besday to u....

yeay.. abg dah tua.. kui3..
hehe...
sory.. tahun ni takleh sambut sesame..
abg kat sana.. syg kat sini...
hehe..

nti kite celebrate sesame ek..
tunggu abg balik je ni..hehe...

semoga abg sentiasa dirahmati Allah dan sentiasa dibawah lindunganNya..
semoga segala impian abg tercapai..
aminn...

i luv u ABG....=)





Sunday, November 28, 2010

berehat di kampung..

cuti sekolah dah lama mula...
tahun ni sy tak kena jaga spm.. yeay..
so... mintak permission dr hubby nk duk kat kg seminggu..
boring gak duk rumah kotak tu.. duk sorang2.. while hubby gi keje..
hubby bg permission.. hepi sgt.. dah lama tak balik kg n duk lama2.. selalunye sehari or 2 hari je dpt balik kg..

skrg dah ade kat kg.. seminggu dah berlalu duk kat kg..
seb baik ibu pasang wifi.. leh la berinternet..=P
tp slalu takde mase nak update blog..
ade je keje kat umah ni..
gi jalan2.. makan kenduri..gi shopping..
haih.. byknye aktiviti..

lupe nak cite..sy baru je dpt anak saudara
nama dia 'damia nur humaira'
cucu sulung ayah n ibu..
nama panggilannye 'uumeeerahhh....'
haha..
hepinye kami adik beradik.. dpt anak saudara.. hehe..
humaira ni nti kena jadi yong humaira la nampaknyee....

haa.. ni la yong humaira kite.. tu mama die... amboi kuat gelak yea...=)





Wednesday, November 17, 2010

salam aidiladha..

Selamat hari raya aidiladha semua...
tahun ni saya beraya di seri kembangan saje..
sbb hubby cuti sehari saje..huhu.. sedihh..
tp takpe la.. minggu depan nak balik kg dahh.. cuti sekolah kan dah mula...hehe
so.. pagi raya.. lepas solat raya aidiladha.. sy duk umah je..
juadah raye pun tak buat.. tak plan nak masak ape pun... huhu
hubby gi tolong melapah daging korban..
sy duk umah sambil kemas2 umah.. n tgk tv..
sgt boring.. so dgn kerajinan yg tiba2 muncul..
sy pun tgk la resepi puding cocktail.. bhn2 sume ade kat dapur...
so.. ape lg...misi hari ini puding cocktail @ puding buah..

senang amat..n  kejadiannye amat membanggakan..=)
sedap dan menyegarkan tekak.. kui3



Bahan2nye mudah aje..
Sepeket serbuk agar2 10gm
4cwn air
1 cwn gula(sy guna 3/4 cwn je)
2biji telur
2-3 sudu besar tepung kastard
1/2 tin susu cair
1 tin cocktail buah.. tak kesah la korang nak buah campur2 or buah apricot or nenas or laici.. ikut selera masing2 k..



cara2nya..

1. Masakkan agar2 serbuk bersama air 4 cwn dlm periuk.. kacau..pastikan agar2 larut sepenuhnya.. then masukkan gula.. kacau sebati.. pastikan gula larut..
2. Pukul telur..then masukkan tepung kastard.. pastikan tepung kastard tu larut dan tak berketul2.. kalo nak senang guna je mixer.. kalo takde mixer gunakan blender yg bersih k! (jgn ade lak  baki cili dlm blender tuuuuu)
3. Masukkan campuran telur ngn kastard dlm periuk.. kacau.. masukkan susu then cocktail.. kacau rata.. biar sekejap...bagi sebati n masak...
4. Dah masak.... masukkan dlm bekas..biar sejuk dulu.. baru masukkan dlm freezer..
5. emm...dapnyee... nyamannye tekak makan puding cocktail sejuk2... =)

selamat mencuba!!
sesuai la nak bg tetamu makan masa raya haji nihh..=)


Sunday, November 14, 2010

Oh.. indahnya berdating....lepas kawennnn

The Mines: 13hb November 2010: 13hb November 2010.

Seperti yg dijanjikan..
abg akan habiskan hari sabtu dengan berdating ngan saya di MInes..
bukan nak gi soping perabihkan duit..
tp nak merealisasikan impian nak naik cruise di MInes..
keh3...

pernah tak korang naik cruise di Mines?
byk kali?? wahh.. saya baru first time..
dulu.. kalo pi mines.. teringin sangat naik cruise tu..
dulu.. asik tgk org je naik..
kali ni...
saya dapat merasa sendiri.. keh3..
okla.. not bad la naik cruise ni.. round2 tasik..
pastu dia tunjuk binatang2 yg ada kat tepi2 tasik...
kami tak naik cruise je..
pas naik cruise..kami naik wawa splash.. sejenis bas yg bwk  kat tanah pastu trus terjun ke tasik..
new experience..terutamanya time dia nak turun ke tasik...hehe
takut pun ade.. tp ok la hubby ade kat seblah.. ape2 dia leh tlg slmatkan.. hihi

ok.. tgk la gambar2 kami dating ni..
cruise2 yg ade di mines...

menghayati alam dlm cruise.. eceh.. hehe
ni lak dlm wawa splash! romantik kan? =P

after naik wawa splash.. kami gi mines animal zoo... tak byk haiwan yg ade..
tmpt die cam tak terurus sgt.. mungkin sbb tak byk pelawat kot..
kami pegi pun sbb kupon.. ok la kan.. alang2 jalan..bia sampai letih..kui3..

balik2 rumah.. tgk2 dah sampai perabot umah=)
hehe.. baru la nampak cam rumah org dah kawennn.. haha.....
nak ajak org dtg umah pun.. dah tak segan.. kui3..
jemput la dtg yek... tp bgth awal2 k..=P







Wednesday, November 10, 2010

saya penyibuk..

saya bukan sorang yg penyibuk.. tp kalo terpaksa..
saya terpaksa la jadi seorang penyibuk..
haha..
oppsss.. jgn salah sangka ye.. sy bukan penyibuk hal org..
hal sendiri pun tak setel lagi!!! takde mase nak sebuk2 hal org...
bukannye ape.. skrg ni sy tengah sibuk dgn kerja2 akhir tahun sekolah..
sblum sy dpt rehat puas2... kena la siapkan sume keje sekolah....

tanda paper: dah selesai
markah student: dah selesai bg kat cikgu kelas
key in markah: ikut turn..satu komputer utk 18 kelas.. hmm.. sabar je la...
fail peribadi student: lum masukkan maklumat.. nak mintak student tolong nanti..
sampul surat alamat student: lum tulis lagi.. result student akan dihantar melalui pos..
kad 001: siap separuh.. rini kena habiskan..
key in segak: Alhamdulillah.. ade budak nak tolong..
modul sc: baru siap tadi.. nak kena antar sok..
PEKA sc: oppss.. tak siap lg.. kena siapkan rini gak....

byknye keje.. tp patut bersyukur.. mungkin ade org yg lebih byk keje dr sy...
alhamdulillah..=)

sy dah mula letih jalan byk2..
ok.. stakat ni dulu..
skali lg..
Pembetulan: sy penyibuk dgn hal sendiri sahaja! hehe


Monday, November 8, 2010

resepi bingka roti dan jagung

Bingka roti dan jagung seri..=P

 wah2.. siap ade resepi lg dlm blog ni..
ni saje2 je letak.. sempena resepi pertama yg mengunakan oven yg baru bli ms bulan pose ritu..
ingat nak bt kek.. tp mengenangkan roti byk tak terabih..
so.. godek2 blog org cari la resepi yg sesuai dgn citarasa sy yg suke jagung...
yummy...tak sangka menjadi dan mabeles sedaaappp...
puji kepada org yg bagi resepi ni..cik mat gebu..

so.. sape2 yg nak cube.. sila la ambik resepi ni..
tp mula2 saye bt separuh dari resepi  yg diberi...
ok kite tgk resepi dia yg sbnr....

3biji telur
150g gula castor
100g mentega (di cairkan)
1/2 sudu kecik garam halus
200g tepung gandum
300g roti
1liter susu segar
200g jagung krim (kalo nak byk..buh je byk.hehe)

cara2:
  1. Dalam satu bekas, satukan telur dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang susu dan kacau hingga semua sebati.
  2. Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....
Selamat mencuba!!! hehe...

Saturday, November 6, 2010

selamat pengantin baru tim!

Taman botani, Putrajaya: 6hb November: 2.05pm

selamat pengantin baru
semoga kekal abadi
bahgia ke anak cucu
sentosa murah rezeki


alhamdulillah bertemu jodohnya
berkat kesucian akhir terlaksana

pabila sedang bersanding
janganlah suka menjeling


menjadi raja sehari
tersenyum nampak berseri

tenangkanlah hati dengan kesyukuran
sabar mengahadapi tempuh hidup baru


hehe... layan lagu pengantin baru ni.. teringat waktu kenduri sy dulu..

selamat pengantin baru fatimah alzahrah dan pasangannye shahrul..
ala taman gitu kenduri dia..
dengan angin sepoi2 bahasa..
wahhh..nyaman gle kat sane..
dihiasi lak dgn bunga-bungaan yg segar...
pastu lak nak puji lg...
makanan pun mmg sedaaaappp... heee
licin pinggan abg n sy.. ayam masak merah kenduri dah lame tak makan...
sape lg nak ajak kenduri.. jgn lupe ayam masak merah ye...
dapnyeee....
hehe

ok, kita layan suasana resepsi tim yg mmg best ni...
Ni la dia pengantin.. Pn tim n En shahrul..
En. shahrul.. tgk ler depan.. cantiknye pn tim...=)
ni dia mak yong.. ngan pelamin..  pelamin pn tim n pelamin abg die..
posing2 ngan si kecil...
layan tetamu..
gambar terbaru bersama...=)
ambil kesempatan nak bergambar di taman botani..
sblm balik..singgah jap ke wetland.. panas tp anginnye kuat.. rehat2 sambil minum cincau.. segarrr..
begitulah kisahnye... resepsi fatimah di taman botani.. semoga perkahwinan kita semua sentiasa dibawah rahmat Allah.. Aminn...

'abg, syg rase nak gi ikea la...' hehe... (cont...)

Friday, November 5, 2010

its damage...!

Jumaat: pasar malam sri serdang: 7.45pm

spt biasa hari jumaat.. sy tak masak.. bli kat pasar malam je.. hehe
round2 tak tau nak bli ape..
at last hubby kate.. bli mee goreng je la..
ok... mee goreng pun mee goreng la...

pastu bli karipap then bli air tembikai laici..
jumlah sume pada malam tu...rm7.

pastu kami singgah jap ke gerai yg jual baju murah2..
lelong rm5.. abg pun pilih la baju2 kat situ..
katanya ala..baju nak pakai kat umah...

sy pun ade la tolong pilih2 kan..
then, ade sorang mak arab kata..
'can change'
'cannot change!' kate peniaga tu..
mak arab tu dah bayar baju.. tp ble tgk2 balik ade lubang kat baju.. so dia nak mintak tukar la ngan baju lain...

'can change?' mak arab kata lagi
'cannot change!! cannot change!!' kata peniaga yg tgh sebuk layan customer lain.. ye la dah baju lelong ramai la yg nak bli baju murah2...
mak arab tu bebel2 lg...
'u understand or not. cannot change!' peniaga tu marah..

pastu mak arab tu tunjuk baju yg berlubang kat peniaga tu...
'look. its damage!!, its damage' mak arab kata..

'cannot change, u stupid or what?' kata peniaga tu  cakap 2 kali

haaaaaaaaa..... sy terkejut...
ble tgk mak arab tu.. muka dia kelat je..

terus sy ckp kat hubby..
'abg, syg tunggu kat kedai blkg ni ye'
terkejutnye dgn layanan peniaga tu.. depan org ramai dia leh ckp camtu..huhu...
sy taknak dgr n taknak bg baby dgr sume ni!!


'baby jgn terkejut ye..' huhu...

dlm kete.. sy tny hubby.. 'dpt tak mak arab tu tukar baju tu?'
'tak kot..' kata hubby..
'ish2.. ni bukan cara islam meniaga ni.. tau la barang tu murah je.. tp kalo ikut islam benda yg rosak kena la tukar balik...' sy kata kat hubby...
'tu la.. tak ikut cara islam camtu la jadinya' hubby balas...

huhu..



Thursday, November 4, 2010

saye dh 7bulan! yeay!

Dengan ini saya ingin menyatakan disini...
SAYA SUDAH 7 BULAN PREGNANT!

hehe.....

si comel pun dah lama tendang2 mamanye...
terutamanya ble kite ckp2 ngan die...
die akan react dengan tendang2.. siku2 perut mama die nih...
hehe

saye lak suke la..sembang2 ngan sicomel ni...
kadang2 sembang je benda2 yg tak logik.. n citer ape yg kite tgh bt...
hehe..
sicomel ni bg respond... cam suke je dengar suara mama dia...hehe

hubby lak ske sgt sembang ngan comel...
ble dgr suara papa... amboiii... makin kuat die tendang2 ye.. hik3.. comel tul anak mama...
hehe

ble dah 6bulan..  baby akan mula sensitif dgn bunyi2...
kalo kite tgk tv or kwsn yg ramai org...baby pun akan dengar ape yg diluar bising...
so, kalo kite nak baby kite slalu dgr benda2 yg meransang otak..
selalu la bg die dgr ayat2 quran.. lagu2 yg mendamaikan.. lagu kanak2 pun ok! hehe
sy pernah baca.. time ni la kite nak ckp kat baby..
'syg, nti jadi anak yg soleh ye, pandai ngaji, pandai blaja, dengar ckp ibu ayah, dan bla..bla..bla'
nyatakan hasrat anda kepadanya...... moga2 menjadi doa.. aminnn..

percaya atau tidak, ble baby dah kuar nti.. dia akan kenal bunyi2 yg pernah dia dengar dr dlm perut..
especially suara mummynyee!!! hehe..
so.. ckp2 la ngan baby anda... bleh meransang otaknye....

eh.. si comel tgh tendang perut mama skrg nih! hehe...


picture from babycentre.com.. 28 weeks





selamat bersara ibu!

1 nOvember 2010.. genaplah umur ibu 58tahun..
ibu dengan rasminya pencen dr menjadi seorang pendidik..
bermula menjadi guru biasa sehingga lah menjadi seorang guru besor..
dulu sy mmg sekolah ngan ibu..
waktu tu ibu jd guru beso kat SK. Rantau Panjang, Perak.. bukan kat kelantan ye.. dan bukan juga di Selangor..
ble dah besar ni baru saya tau rupe2nye ade 3 tempat name rantau panjang.. kat perak, kelantan dan selangor.. ish3.. takde name lain agaknye..=P
Ibu seorang yg tegas tp penyayang..
kalo korang nak tau..
kat sekolah dan kawasan2 yg sewaktu dengannya akan panggil ibu saya sebagai 'ibu'..
so.. ibuku ibumu jua.. ahaks..
sorang yang peramah dan kuat! kuat ni maksudnya sorang yg berhati cekal..
dia pernah ckp kat saya..

'kakteh ni.. ibu rasa takleh la sekuat ibu'
haha.. memang pun...
saya ni sket2 tak larat...
sket2 tak larat...
camno la nak jd cam ibu yg berhati waja..

cam maklang sy ckp... ibu hang tu.."iron lady"!


ok la..kita tgk la gambar2 ibu sewaktu diraikan hari persaraannya.....
cenderahati daripada ibu kepada staf2nye
Ibu dan Opah yg turut sama meraikan anaknya..

ucapan terakhir ibu di sekolah
hamboi2 siap ade pelamin tuuu...
siap berarak naik beca...hehe
Perasmian Balai Serikandi Ibu.. sempena mendapat anugerah sekolah cemerlang peringkat kebangsaan 2008.. tahniah
Dari ibu utk semua....
babai ibu.. pasni jaga cucu plak ye..keh3
begitulah kisahnye.. ibu dan majlis pesaraannya.....
bestnye kalo dihargai camni... tp kena jd guru cemerlang cam ibu la.....hihi