Thursday, May 17, 2012

Pengajaran

Lambat buat kerja membawa padah...
bukan sengaja melambatkan kerja...
tapi kerja menimbun sampai taktau nak mula yg mana.
lagi satu jawatan SU PBS tu amat membebankan saya! sbb saya tak tahu apa2... huhu...
penat gak jadi cikgu ni..
tiap hari balik kul 4 siapkan kerja..
padahal kalo ikutkan balik kul 2 je...
kiranya sy balik awal gak tu...
ada cikgu balik kul 5 - 6....
mmg salute la ngan cikgu2 camni..

TPM ckp sempena sambutan hari guru peringkat kebangsaan ritu akan meringankan tugas2 guru..
Alhamdulillah la kalo gitu.....

skrg ni tugasan utama mengajar di kelas jd ala kadar je..
preparation last minutes
sbb ape?
sbb ade bykkkkkk keje sampingan.. pengkeranian...


dulu dan skrg mmg lain....
skrg nak handle budak pun kena jaga hati pelajar...
nak tergelak bila pengetua cakap di perhimpunan...
'maafkan saya jika saya ada mengguris hati  dan mengecil hati pelajar sekalian' - selepas dia menegur pelajar yang pakai sanggul2 tinggi2 macam bonggol unta tu ke sekolah....
skrg dah terbalik bila cikgu perlu menunggu di pintu pagar dan mengucapkan selamat datang kepada pelajar dan bye2 pelajar bila nak balik....
ni program penyayang punya cerita.... semua sekolah kena buat.....hihi.....
sape cikgu dia tau la program penyayang ni camne....
kena jaga hati pelajar agar tak terguris...
sabo je la...


ape2 pun...
enjoy je jadi cikgu.....
kalo ikut gaji tak leh jd jutawan pun jadi cikgu ni..
tapi sape sangka.... gaji pengetua RM10K... wowww.... (bagi sy banyak ler tu....)
gaji penolong kanan RM5K-8K (byk ler tuuu)
tapi ada org ckp, keje cikgu tak standard...
hehe.. what ever.....
ape2 pun.. this is my first choice....

bila budak kata nak bagi hadiah kpd sy...
sy ckp tak payah bg.... kalo awak berjaya dpt result cemerlang ckgu dah cukup bahagia... seriously...

oklah....
berbalik dari pengajaran lambat buat kerja tadi....
agaknya pasni kena extend lagi masa di sekolah.....
baru settle keje kot.....




Saturday, May 5, 2012

Hal-hal lain

Hari sabtu hari utk keluarga...
kalo kwn2 ajak gi mana2..
sy terpaksa refuse...
sbb kesiankan si kecil iman n si besar tu...

Sebabnye..
Cik Abg setiap malam ada tuisyen...
Isnin, Selasa, Rabu, Khamis dan Ahad....
kecuali Jumaat dan Sabtu...

Ni pun sbb permintaan jiran2 yang minta hubby ajarkan math dan Sains...
takpe la suamiku kata...
dari duk saja.. dpt jugak tolong anak org... $$ pun masyuk... ok la kan.. walaupun tak seberapa suami sy ambil..

Nape sy taknak ajar tuisyen?
Kena tunggu iman besar sket..
baru leh nak ajar tuisyen...
skrg ni mmg tak terlayan si kecil tu...
kdg2 ibu tido dulu dari iman...
penat keja....

org kata jadi cikgu sekolah senang.. pegi pagi balik tghari...
haha....
sila la jadi cikgu seminggu pun jadi la....=P
tapi sbb sy minat jd cikgu... so no hal la... cuma letih la...
yang penting.. kena ingat 'bila kita ajar anak org elok2, nanti insyaAllah org akan ajar anak kita pun elok2'
tu je prinsip sy...
that's why ramai student syg kat sy kot... walaupun garang tapi boleh jd kawan...
kdg2 malas nak marah2...
bagi nasihat byk2.. dan bagi kata2 semangat....
mungkin sbb tu kot budak2 suka tegur sy..
'cikgu..i love u' 'cikgu, i miss u' 'cikgu, cikgu comel la hari ni' (hari ni je ke?) 'cikgu, terima kasih bg nasihat kat sy ' ' cikgu, cikgu ni garang tapi baik' (camno lak ni?) 'cikgu, kenapa cikgu tak ajar kami? tak best la cikgu tak ajar' - ni la yg budak2 ckp..... macam tak percaya.. tp terima je seadanya....hihi

apa2 pun pekerjaan yg kita bt... buat dengan ikhlas....
dulu sy takpenah rs seronok dtg sekolah...
tapi semenjak bertukar ke sekolah baru ni... Alhamdulillah. ramai kawan2 yang bagi kata semangat dan memberi inspirasi kepada sy....
terima kasih.....

Friday, May 4, 2012

Cikgu popular

S:cikgu.. cikgu nak tau tak?
C:ape tu?
S:cikgu antara cikgu popular di sekolah ni....ada undian dari pelajar sekolah... (sy agak.. ni mesti sempena hari guru tak lama lg)
C:haaaaaaa?????
S:dalam senarai pendek tu... cikgu la salah sorangnye.... tapi yang paling popular tu rahsia...
C:sape yg paling popular tu?
S:rahsia.. takleh bgth..
C:yola....

Rasenye kalo sy popular pun sbb popular dengan cubit-cubitan sy adalah la kot....
Popular la sgt....hiks...

Wednesday, May 2, 2012

VIRUS

Kami sekeluarga terkena virus selsema..
gara-gara tok wan prof (panggilan iman utk supervisor suami sy) meminta suami membuat kerja di bilik tokwan prof yang ketika itu selsemanya agak teruk...
sabo je la suamiku ckp.....

keesokkan harinya. sy yang cepat terkena selsema.. rs idung berair laju.. hahaha..
suami pun begitu.. iman pun juga nampaknya berjangkit dr ibunya....

oh no... skrg satu family dah dijangkiti virus influenza.. (virus selsema biasa)
semalam sy pegi gak sekolah.. memandangkan byk kerja yang tertangguh...di kelas yang terakhir....
suara sy semakin ilang....
malam td doktor bagi MC... yeay! mmg takleh nak ckp pun kalo camni suara sy.. sure budak2 gelak punya....
doktor ckp.. sy bagi awak relief satu hari.. awak rehat la....
takyah mintak pun doktor dah bg... kih3
thanks..