Thursday, June 20, 2013

Supplement untuk urat simpul @ vena varikos.

Di tempat kerja saya, saya akan mengepam susu di surau..
Kalau dulu, saya seorang je yang akan pam susu disitu..
sekarang dah ade geng..
tambah lagi 2 orang..=)
best.. boleh sembang2 sambil mengepam..

diorang guna medela freestyle..
saya guna spectra3..
walaupun harga jauh berbeza..
namun kuantiti susu saya tidak menghampakan..
=)
hihi..
masih 7-8 oz sekali pam..
menurun sikit berbanding dulu 10-12 oz..
perkara ini biasa, sbb tu saya tak risau sangat.. sbb semakin anak bertambah umur, semakin susu berkurang kuantitinya...

sambil2 mengepam, sorang akak tu crite..
'akak takde masalah nak tambah anak lagi, sbb akak tak pernah alah teruk.. tapi.. akak ade masalah varicose vein yg teruk setiap kali mengandung.. sehingga sakit kemaluan sbb varicose vein dah sampai ke paha dan ke bahagian kemaluan..'
'sampai satu tahap tu, akak terpaksa naik wheelchair untuk shopping barang rumah dengan anak-anak'

mmg saya amat terkejut.. sbbnya.. sy ingat varicose vein ni hanya ada di betis kaki sahaja dan tak sangka seteruk itu..

maka, balik dari sekolah saya terus study ttg varicose vein @ urat simpul ini..



urat simpul @ vena varikos


varicose vein selalunya terjadi terhadap kaki. ia boleh menyebabkan ketidakselesaan bila berdiri atau berjalan, dan juga aktiviti-aktiviti yang memberi tekanan terhadap urat.

Antara faktor yang boleh menyebabkan varicose vein ini terjadi dan menjadi lebih teruk ialah:
-sedang mengandung
-berdiri terlalu lama.
-berat badan berlebihan
-usia- lebih terjadi kepada orang yang lebih tua
-jantina- sering berlaku terhadap perempuan

Bagaimana terjadinya urat simpul @ vena varikos?

Urat simpul atau vena varikos berlaku apabila vena (salur darah yang membawa balik darah kurang beroksigen dari bahagian badan yang lain ke jantung dan paru-paru) menjadi tebal dan membesar. Disebabkan pembesaran tersebut, ia kelihatan membiru atau ungu serta berpintal dan akan terkeluar sedikit dari bahagian kulit seakan menggelembung.

Memudahkan pemahaman, vena mempunyai pintu injap kecil untuk mengelak darah daripada mengalir secara terbalik. Otot kaki akan mengepam vena untuk menghantar darah ke jantung, melawan kesan graviti.

Apabila vena menjadi varikos, pintu injap tidak lagi berfungsi dengan betul dan injap tidak berkerja. Ini menyebabkan darah bergerak pada arah yang songsang dan vena membesar lebih daripada biasa.

Vena varikos biasa berlaku pada vena bahagian kaki disebabkan tekanan ketika berdiri. Terdapat juga di bahagian lain seperti vagina namun ia jarang berlaku.

Antara vitamin yang dicadangkan untuk varikos vena @ urat simpul ini ialah:

Vitamin B complex

Vitamin b complex dapat membantu merawat vena varikos. Berdasarkan MotherNature.com, kita haruslah mempunyai vitamin b yang cukup untuk keperluan diet, seperti vitamin B9 atau asid folik, Vitamin B12 atau cobalamin dan vitamin B6 atau Pyrodixine terutamanya bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang mengalami masalah urat atau saraf. Selain itu, Vitamin B3 juga penting untuk membaiki peraliran darah dalam vena dan arteri. Hasil kajian University of Maryland Medical Center.


Vitamin C

Vitamin C ialah vitamin larut air, dan kita perlukan vitamin c utnuk membantu pembentukan kolagen, pembentukan kulit dan juga elastin yang mana membantu kulit untuk meregang.Berdasarkan  According to website MotherNature.com, tisu ini dapat membantu untuk memastikan dinding vena sentiasa kuat dan fleksibel, membantu untuk mengelakkan vena varikos. pengambilan vitamin yang kurang boleh menyebabkan berlakunya atehrosclerosis, iaitu pemendapan plak dalam salur darah dan seterusnya boleh menyebabkan berlakunya strok dan sakit jantung. 


Vitamin E

Vitamin E membantu untuk mengelakkan berlakunya urat simpul dengan mengalakkan pengaliran darah yang lancar melalui vena dan arteri. Vitamin E juga membantu mengelakkan platelet daripada melekat dan seterusnya terjadi salur darah tersumbat. 

info diperolehi :
http://www.livestrong.com/article/333072-vitamins-for-varicose-veins/
Jom kita dapatkan Vitamin b complex, Vitamin c dan vitamin E untuk  mengelak dan mengubati varicose vein..pilih la shaklee untuk vitamin yang selamat dan berkesan..

Hubungi saya pengedar sah shaklee..
Nor Seri Aizat 
id:859015 ( Mohd Yamin)
0172044124

Wednesday, June 19, 2013

kulit makin cantik dengan esp.

percaya atau tidak...
kulit saya makin cantik..
makin glowing..
kalau sebelum ini kulit saya sangat la kusam..
sekarang tidak lagi..
rasa moist saje..

lubang2 di muka pun makin kecut..
sekarang ni asyik belek muka saje.. hihi

saya lebih percaya kecantikan dari dalaman..
kalo kita pakai luaran.. mmg boleh cantik dengan cepat..
tapi tak tahan lama..

kalo makan supplement mmg kena byk sabar..
tapi akhirnya mmg berkesan.. dan kulit mmg jadi cantik...=)

sekarang ini saya tgh consistent makan vitamin e pula.. hihi.. 

tengok la kulitku yang kusam.. ni raya tahun 2012

jeng..jeng.. jeng.. comel tak kak ton? kulit makin cantik, parut jerawat makin pudar, lubang2 makin mengecil (bulan 5 2013)

jom kita tengok testimoni org lain pulak..


testimoni pengguna 1:

Penggunaan ESP+b com+ostematrix+vit E+GLA
Kulit bertambah halus
Jerawat tiada
Badan bertenaga,kurang rasa lapar..dalam mase sebulan dah nmpk hasil



Testimoni pengguna 2:

Salam,
Dah lama nk share tp xtershare2 so hari ni amik masa jap nk share..testimoni diri sendiri ...dulu kulit muka sgt2 la berminyak,kusam,jeragat,keputihan,haid x teratur sejak dari ank dara lagi dan sush nk buang air besar..uhh tensen masa tu...lepas amalkan pengambilan alfafa,vit. E, b complex dan esp ramai pulak yg puji kulit muka nampak seri lain macam...dan masalah keputihan, jeragat, kulit kusam dan berminyak ilang...dan haid x teratur dan susah nk buang air besar dh xde..yeayy sgt2 hepi... tq buat BONDA SHA & VITAMINN SUPPLEMENT sb kenalkan sy pd produk shaklee ni...i love shaklee..



Testimoni pengguna 3:

Baru 2 minggu guna produk Shaklee
Hasilnya:-
-Jerawat Kecut
-Parut mula pudar
-Body dah susut
Adik saya cakap,badan saya dah kurus,nanti kalau kurus sangat takut x sesuai dgn ketinggian saya.dia syorkan bagi je semua shaklee tu pada dia.
Waduh....waduh...mmg bijak adik saya.


sekiranya anda inginkan kulit yang cantik dari dalam.. boleh contact sy di 0172044124..
harga yang murah menanti anda..
jom cantik dengan shaklee!
fb: Nor seri Aizat
sms/whatsapp 0172044124
id shaklee: 859015 (mohd yamin)

Thursday, June 6, 2013

Tips: membawa ebm dari kampung ke rumah

assalamualaikum..
salam jumaat semua..
hari ini saya nak ceritakan bagaimana untuk handle ebm yg telah kita dapat sepanjang berpantang di kampung..
saya berpantang di selama perak..
rumah saya di seri kembangan..
perjalanan mengambil masa hampir 5 jam lebih.
so, kalau tak di handle dengan betul.. boleh mengakibatkan ebm jadi rosak.

ok, jom tengok macam mana saya buat..
pastikan ais penuh menutupi ebm ye! (bukan macam ini)

ais di letak di bahagian bawah bekas polisterin dan di letakkan ebm di selangselikan dengan ais.. 
dibahagian atas perlu dipenuhkan dengan ais.. 
anggaran ais yang saya beli ialah rm1 sahaja.
tengok saya tak letak penuh pun ais. sbb tak sabar nak tangkap gambar..=P
setelah habis letak ais.. taburkan garam secukupnya.. kerana garam dapat merendahkan suhu.
 
 kemudian, lapikkan di atas dengan kain lampin. untuk mengekalkan suhu sejuk. disamping untuk mengelakkan haba masuk kedalam bekas ais.


akhir sekali, tutup rapat-rapat dan teruskan seal sekeliling bekas ais dengan selotape besar / masking tape. kalau tiada selotape, ikatkan dengan tali rafia.. dan ketatkan ikatan untuk memastikan penutup kotak ais tidak terbuka.

ok.. harap ia dapat membantu ibu-ibu baru di luar sana..

di dalam kereta, pastikan kotak ais di letakkan didalam kereta bukan di dalam bonet. suhu di dalam kereta lebih sejuk berbanding bonet kereta. 
sekiranya perjalanan anda jauh.. lebih daripada 5jam.
cuba check ais yang ada di dalam kotak ais ini..sekiranya sudah mencair dengan banyak.. berhenti di kedai..
dan beli ais yang baru dan gantikan dengan yang lama..

semasa sy handlekan kotak ais sy.. sejurus sampai terus sy check samada ebm sy sudah mencair atau belum.. fuh.. masih selamat, masih lagi beku..
tapi di dapati ais ada sedikit mencair.. 

sekiranya ada ebm yang dah mencair, apa yang perlu dilakukan?
sila guna ebm yang mencair itu untuk 24 jam..

ok.. setakat ini sahaja.. sebelum saya akhiri entry ini..
saya nak beritahu bahawa bulan ini promosi bagi mealshakes..
beli 6 free 1.
harga mmg meletup..
berpuluh-puluh ringgit murah berbanding harga asal..
jom dapatkan sekarang daripada saya..

pm/whatsapp/sms/ 0172044124
fb: nor seri aizat