Monday, May 27, 2013

mesin jahit brother

Assalamualaikum..
Selamat berhujung minggu..
cuti sekolah dah bermula.. yeay.. seronok betul budak2 sekolah. Sama juga dengan cikgu cikgi... Yang dah merancang tunaikan umrah.. dah selamat pergi..
Ade juga yg merancang melancong tak kira la luar negara atau pun dalam negara.. Saya? Duk rumah je.. menanda paper, melayan anak2.. sambil2 buat bisnes dari rumah..♥♥♥

 Pagi tadi makan tempat kegemaran.. namanya roti canai d'bukit.. Roti canainye mmg sedap.. ramai pula orang kat situ... sekali order kami order 5 keping.. hihi.. 2 keping utk ayah, 2keping utk ibu sekeping utk iman..:-)

Kalau saya saya suka dal tambah sambal.. kalo cik abg dia suka kari kambing.. kalau nak isi kambing pun boleh tapi cas lain la.. hihi.. kuah boleh refill sendiri. Mee jawa dia pun sedap.. tak tau la kalo org jawa kata xsedap.. hihi.. sbb sedapla bg tekak org bukan jawa.. kih3 Otw balik bawa iman main di UPM.. Ayah menunaikan janji untuk main bola...


Otw balik dari UPM saya cakap kat cik abg.. rs cam nk beli mesin jahit laa... dah tau nama kedai.. Nama kedai LSN .. kat cheras.. jln damai perdana.. Sebenarnya daripada sebelum pilihan raya lagi nk pergi kedai tu.. Tapi.. tak jadi.. sebabnye kedainye tutup pukul 6petang.. saya lak bgth cik abg pukul 5.30.. So.. mmg tak sempatlaa..

Kali ini mmg nk pastikan dapatkan sebuah mesin jahit.. Mmg nk cari yg biasa2 je.. yyg boleh jahit lurus dan ada corak2 sikit2 je...
Bukan apa.. nti bli mahal2.. tak menjahit simpan je mesin jahit.. kn dh rugi..
Sebab sy mengenali diri sy yg ikut mood... kih3...
 So.. di sana sy dapatkan mesin jahit jenama brother Gs2700.. Harga offer rm790 , harga biasa rm849...

Ok la kan.. kalo survey harga tempat ni yg murah.. ni la gambar mesin jahit yg saya beli.. dah amik gambar tapi tak boleh nak upload kat blog.. so terpaksa la google je.. pagi tadi sempat jahit seluar-seluar yg terkoyak, kat ketiak jubah, jahit kaki kain yg labuh.. hihi

Syok juga dapat jahit.. nampak nye cam gian nak jahit lagi.. misi lepas ni jahit sarung bantal adam.. dah boring tengok sarung bantal yang ade..huhu
 ok la.. esok nak balik kampung dah.. lepas ni lambat lagi la update..
nak cari kain2 buat baju.. dah lama tak jahit baju sendiri..=)

Monday, May 20, 2013

Pengalamanku bersama Shaklee

saya mula mengenal shaklee dulu lagi..
masa ibu dan ayah dikunjungi oleh anak sedaranya yg jual shaklee...
masa tu sy kecik lagi...
tak tahu ape yang ibu ayah beli...

masa saya bersalinkan iman...
saya tidak ambil sebarang vitamin..
saya makan jamu yg dibuat sendiri oleh opah saya..
arwah opah saya mmg dari dulu lagi bt jamu, kapur boros (sapu seluruh badan untuk memanaskan badan ibu), minyak sapu utk ibu dan anak, dan juga tuam untuk anak..
mmg serba lengkap!
mmg saya tak beli set bersalin daripada luar.. homemade!
hihi

saya makan jamu selepas anak dah tak ade kuning( jaundis)
mmg pahit.. siap makan dgn madu lagi!
ada juga hari2 yg saya lari drp makan jamu.. =P

masa tukang urut datang rumah. masih lagi saya ingat, saya berjalan sangat2 perlahan.
bila dia suruh baring.. saya jerit sakit... sebab kat bawah tuu... sakit sangat.. huhu
saya tengok muka kakak urut tu.. cuak!
hihi. sori kak... mmg sakit...

hari-hari berikutnya baru la saya ok sket.. tapi still kena jalan perlahan2..

masa saya berpantang.. saya lambat buat stok EBM.. (stok susu)..
saya rasa hari keberapa belas baru saya mula bt stok..
sbb sy ingatkan lambat pun takpe..
tunggu breast keras baru mau perah..
baru la terhegeh2 pam..

akhirnya... bila nak masuk sekolah.. mmg stok saya dalam freezer nampak banyak...
tapi, bila setiap hari guna ebm..
tak sampai 2 bulan dah habis sume EBM saya..
sedih2...
dulu bangga sangat dapat penuhkan freezer.
padahal, sekejap je habis..

tapi.. saya tak putus asa.
saya teruskan pam. waktu tu saya di sekolah lama, ade pantry.. so kunci pintu pantry dan pam.
susu saya cukup2 je..
ade satu ketika.. suami saya terpaksa datang ke sekolah untuk ambil susu yg saya baru perah untuk beri kepada iman...
pengasuh pun duk cakap.. iman lapar tak cukup susu...
mmg saya stress...!

kemudian, ade sahabat saya mely cuba approach sy dengan produk shaklee...
eh, macam penah dengar je shaklee ni!
ok la try la..
waktu tu ade trial set.. sy pun try la trial set dulu...
mmg susu jadi banyak..
cuma kena minum air byk2 dan kerapkan pam...
alhamdulillah..cukup untuk iman..

waktu puasa, mmg dugaan bagi saya..
susu mengurangkan dirinya =P
saya try ambil ESP dan Performance Drink (PD)..
mmg tak letih masa puasa..
susu pun masih meriah.

sejak hari itu saya mmg puas hati dengan shaklee.. terutamanya set menyusu..
tanpa saya sedar... kulit muka saya menjadi bersih dan lembap..
adik saya pernah tegur..
'kulit hang jadi cantik sebab hang ambil vitamin shaklee kot'
hehe..

semenjak itu..
saya menjadi pengguna setia shaklee...
tanpa ragu sebab shaklee merupakan syarikat yg dah establish lebih drp 50 tahun..
setiap produk di lakukan penyelidikan dengan dana yang begitu banyak..
produknye tiada unsur tak halal dan yang pasti tiada dadah..
produknya sentiasa natural...

mesti kita nak pilih yang terbaik kan?
saya mmg yakin dengan shaklee
sbb shaklee natural, berkesan dan selamat...

semenjak saya mengandungkan adam (anak kedua)..
sepenuhnya produk shaklee...
hb saya sentiasa tinggi 12 ke atas..
doktor pun puji dengan bacaan hb saya...
saya lebih bertenaga..

adam yang lahir saya rasa sangat mudah..
kulitnya bersih dan putih..
orang kata makan soya kulit anak jadi sensitif..
tapi dengan ESP.. kulit adam jadi bersih dan cantik..
sebab ESP non GMO soya...

saya berpantang dengan shaklee..
luka cepat sembuh dan saya cergas 'tak seperti orang berpantang' kata adik saya.

stok susu saya pun banyak.. Alhamdulillah..
saya mula pam dan membuat stok pada hari ke 5 berpantang...
saya sudah beli satu freezer utk letakkan stok susu saya...
saya harap saya dapat menyusukan adam sepenuhnya sehingga 2 tahun...
amin... =)


ahh... panjangnye cerita..
lain kali saya cerita lagi...

sesiapa yang berminat nak tahu lagi tentang shaklee dan produk bersalin dan menyusu shaklee.. boleh contact saya terus ye! 0172044124 seri aizat..
boleh add saya di fb Nor Seri Aizat

Wednesday, May 8, 2013

Ostematrix untuk ibu mertua sakit kaki dan sengal badan

Bahang pru 13 masih terasa lagi walaupun dah beberapa hari telah berlalu..
kami sekeluarga balik ke kampung di perak..
suami di beruas manakala saya pula di selama perak..

balik ke kampung suami dulu baru ke kampung saya...
nasib baik sejalan je... takde la nak masam2 muka...


di dapur..
mak mertua tanya..
'yang bagi ritu tu ubat ka?'
saya: bukan ubat.. tp supplement
mak mertua: oo... tak tau la. dulu mak selalu sakit2 tulang.. tak boleh tido mengiring.. kalo tidur mengiring.. siapla pagi tu.. lenguh, sengal badan... kena urut dulu baru ok....
lagi satu... bila mak solat, time tahiyat akhir mmg sangat seksa.. habis2 bagi salam.. mak terus betulkan kaki.. urut2 kaki.. baru lega.... mak tak makan apa2 ubat cuma mak ambil yang tu ja (sambil tunjuk ke arah ostematrix)..  
saya: Alhamdulillah..
mak mertua: tula.. mak pun cerita kat kawan2 mak.. depa pun duk tanya harga berapa..


siapa yang tak gembira.. bila tengok ibu ayah ceria kan?
Alhamdulillah..

sebelum ni asyik baca testimoni orang je... skrg dah dapat testimoni sendiri..
so, cepat2 belikan ostematrix untuk diri sendiri atau untuk orang tersayang..

ostematrix bukan sekadar kalsium.. tetapi terkandung kalsium, magnesium dan vitamin D..
  • 1,000 mg (100% DV) kalsium unsur dari sumber alam semula jadi yang paling yang concentrated dan mudah diserap
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkan tulang
  • 400 IU vitamin D (100% DV) untuk merangsang penyerapan kalsium
  • Boron dalam jumlah yang disokong secara klinikal untuk membantu metabolisme tulang
  • Vitamin K membantu mengikat mineral untuk membentuk tulang
  • Mangan, copper, dan zink - co-factor yang mengaktifkan enzim yang membantu membina jisim tulang
OsteoMatrix juga membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan mengurangkan gejala PMS .Ia juga membantu dalam pengecutan otot dan transmisi saraf.
Kenapa anda perlu pilih Ostematrix Shaklee?
  • Nutrien pembinaan tulang yang lengkap
  • Terbukti secara klinikal
  • Mudah ditelan dan mudah diserap badan
  • VITAMIN SEMULAJADI!
Siapa yang perlu mengambil OsteMatrix Shaklee?
  • Mereka yang kurang mendapat zat2 membina tulang dari pemakanan harian.
  • Mereka yang mengambil berat tentang pembinaan tulang dan mengekalkan tulang yang sihat untuk jangka masa panjang
  • Mereka yang merokok, pengambilan alkohol yang tinggi, atau kerap minum minuman ringan - tabiat gaya hidup yang boleh mengehadkan atau mengganggu penyerapan kalsium
  • Wanita yang berumur 30 tahun dan ke atas, remaja dan warga tua.
  • Ibu hamil dan menyusukan anak
  • Wanita yang mengalami gejala PMS
  • Mereka yang mengambil berat tentang tekanan darah yang normal
  • Sekiranya anda sukar menelan kalsium dalam bentuk lain