Wednesday, January 26, 2011

Tak sabar dah okeeyyyy...

2 more days to go...
arrgghhh tak sabo dah nak jd ibu!! 
hehe...
tu je...

bt sume kwn2 n kenalan dan yg tak kenal..
sy mohon maaf kiranya ade bt salah silap ngan kalian..
takut wehh.... 
cam2 leh jd..
mungkin.....hmm... 
maafkan sy ye.....huhu
tolong doakan sy 
moga sy mudah bersalin secara normal....
aminnn.....
tolong ye....=)

Buat baby ibu,
selamat lahir ke dunia.....
ibu dah tak sabar nak jumpe syg yg comey...
ayah pun same...
mungkin ayah akan lebih kan syg ibu nih... (nada ape yek?? hee..)
tp takpe la...
ape2 pun syg ibu ttp anak ibu n ayahh....

tolong ibu ye...cpt2 kuar ye syg...=)

Friday, January 21, 2011

genap sudah 39 minggu.. kena marah!!

ye.. hrni dah cukup 39 minggu sy bw si kecil ni dlm perut sy..
dr tak nampak ape2 sampai la perut ke depan sampai tak nampak kaki kalo tgk bwh... hihi..
rs bahagia... ni first experience dlm life sy... kena hayatinye dgn sepenuh jiwa.. cewaaahhh...ayat..tak tahann!!!

sape kena marah ni?or sape yg nak kena marah nih??
haha
rini sy dah kena marah ngan kakak2 sekolah...
nape ek??
situasinye bermula di tapak perhimpunan...
tengah leka mencatat pengumuman cikgu2.. sy ditegur oleh kak mirah.. kak amirah merupakan sorg kakak yg sgt baik.. slalu je ade mase utk layan soalan2 sy ttg proses kelahiran...
dia dah ade sorang anak...



'seri, dah nampak turun perut tu'
'ye la...hihi'
'dah siap2 sume brg?'
'brg baby sy dah siapkan, tp brg sy je blum' excited sy bercerita..=P
'haaaa.....brg awk tak siap lg?'
'awak ni... ni nak kena marah ni...skrg dah brp minggu??' kak mirah ngan nada marah tp tak marah sgt kot...haha..

'rini genap la 39 minggu, hihi' kenyih sy... (senyum sengih la maksudnye)
'ish..ish.. budak ni....dah takleh memain dah.. ble2 mase je bleh kua tu... nti kalo tiba2 awak dtg contraction... pastu kena masuk ward.. suami awk mesti dah kelam kabut... susah tu... sape nak siap2kan brg awak?'
huhu... sy dengar je la dgn rs keinsafan.. huhu...
'pakaian dlm dah letak dlam beg?
geleng pale
'stokin? brg mandi? tuala? pad maternity?'
huhu..
'sume blum kak mira...'
'ish... budak ni!!' balik nanti siap2 kan brg... letak dlm keta siap2'
'ok,baik kak mirahhhh...'

waa.. dah kena marah pepagi ni....

ingat lg ms minggu ke37.. kak mirah dah tegur sy.. nape tak bwk kad merah letak dlm henbeg.. dia kata ape2 nti senang... kalo tak sempat sgt ke annur,trus ke hospital terdekat.. ble dah ade kad merah tu.. senang dorang nak tgk keadaan kita...huhu.. time tu pun dia cam terkejut sbb sy bt tak kesah je benda penting camtu...

bukan je kak mirah je tegur.. tp kak rem pun penah ckp.. masa sy bercuti di kg.. sy tinggalkan je kad merah di umah seri kembangan.. time tu pun kak rem cakap..
'hisshh.. budak ni, buku merah tu penting'

terasa diri ini seolah2 budak2...
yela.. budak baru nak blaja...kalo salah tolong tunjukkan... hehe

tenkiu ye akak2ku yg baik ati..

tolong ingatkan aku...=P

Tuesday, January 18, 2011

diari mak buyung 38minggu 4hari

hai sume.. ceh. cam ramai je bace blog ni.. kui3..
ape2 pun hrp sume kwn2 sihat2 la sentiasa...
hrni rs tak semangat nak gi sekolah..
tp memandangkan minggu ni sy jd guru bertugas.. so, semangat tu dtg balik.. walaupun semangat tu dtg secara paksaan..
takde ape yg best.. juz rini penat sket..
ye la rini sekolah padat ngan aktiviti..
habis kelas kul 1.40pm
1.50pm ade meting lak..
kul 2.30pm ade latihan rumah sukan.. kali ni utk tgk trek larian merentas desa..rsnye kat sini kena tukar la merentas rumah org kot..
mane ade desa kat sini.. walaupun namenye desaminium....

sbgai mak buyung sy dikecualikan tunggu di chek point.. juz tunggu di pdg sek..
tunggu pun bukan duk saje.. memandangkan sy ni tak reti duk diam.. asik jalan sini sana..
sampai cikgu2 tegur suh duk je.. huhu....
padan lerrr... skrg ni dah lenguh2 kaki nihhhh... huhu......
kaki pun dah nampak bengkak..especially kat betisku  ni...

baby mama pun rini bergerak cergas...
dah padat cam milo3 in 1 tu la rasenye..
padat maksimum!
kui3....

Friday, January 14, 2011

Dah 38 minggu dah nihhh...

tak sangka dah full term dah baby dlm perut ku ni....
dah boleh beranak la org kate...
perasaan ni rs teruja nak baby cepat2..

smlm chek up kat annur lg.. dr ckp baby ok je.. tp die tak scan pun juz chek heartbeat..
denyutan jantung 138, dr kate normal..
next visit, dr nak chek bukaan rahim... hehe
malu larr....kui3..

dah boring gi sekolah...asik relief je..
nak amik cuti awal 2 minggu pun boleh sebenarnye.. tp rs lg boring duk umah.. kalo duk sek leh ler jalan2 naik tangga.. kalo duk umah.. asik tgk laptop je...
tp konflik pepagi mesti ade.... tak tau nak pakai baju  ape dah... asik ulang baju yg same jek.. haha..
jubah yg abg bli ritu pun dah cam ketat dah.....huhu..

ble gi sek.. ramai cikgu2 yg ckp..
'seri, dah nampak turunla'
'eh.. nampak lain dah perut tu'
'dah tak lama dah tu... tah2 minggu depan'

hai... baby mama yg comel ni... ble la nak kua ek? tak sabar nak jumpe... baju baru baby mama dah bli.. sume dah siap..

kalo cite pasal jamu... opah n ibu sy dah siap buatkan.. resepi turun temurun... siap buatkan minyak utk urut lg..
kain barut dan bedung baby pun ibu yg buatkan! org ckp buat sendiri lg elok ikatannye.. 
thanks ibu n opah!!

38minggu yg mendebarkan~

Monday, January 10, 2011

antenatal class

hari ahad lepas..9/1/2011
sy n hubby attend antenatal class organized by annur..
but for this year we have to pay rm30 per couple..last year FREE ok!! huhu...
lambat sgt br tergerak ati nak join..
tu pun pas dr fatimah bg galakan n bgth benefit join that class.
hmm... byr pun byr la... dgn hrpn dpt byk ilmu disitu nti!
class start kul 8.45. tp ade brekfast. so ktorng pun tahan la perut nak mkn free...
tp dukacitanya.. mkn pagi ialah sosej, scramble egg n roti.. haihh.. tak kenyang sgt.. ye la kami dorang ni tiap2 pagi makan nasi lemak.. kalo tak pun mkn roti canai... tekak org mesia...huk3

class di mulakan ngan sedikit ceramah agama dr sorang ustaz.. dia cite la psl isu agama termasuklah isu2 yg berkaitan ngan baby yg perlu di akikah n khitan.. kena paham sume2 tu... bab darah nifas n wiladah pun dia terangkan.. baru lerr paham...

then..diikuti ngan dr khamsiah.. prosedur kelahiran di annur.. byk info dpt..alhamdulillah...
continue lak ngan dr pakar bius.. promot epidural... 'deliver without pain'.. menarik ok! sape2 yg ade duit lebih n taknak sakit masa contraction sila la amik epidural... mmg tak rase sakit.. tp once bius tu dah abis.. sakit la balikk.. kui3... tp kalo nak tambah bius epidural ni.. leh.. takde salahnye...

makan tengahari n minum petang disediakan! makanannye tak ikut selera kami.. huhu... ye la tempat yg dorang sediakan makanan ni jenis western sket.. tp decoration die mmg cantik.. ske sgt.. ala2 english style gitu... ske..ske..=)

sambungan lak dgn midwife dr annur.. tunjuk cara pegang baby.. bg mandi.. bersihkan tali pusat.. dll...  mmg detail..

then... ceramah dr orang tabung stemcell.. bagus rupenye ade simpanan stem sel ni... insyaAllah leh selamatkan ahli keluarga dr penyakit2 tertentu spt leukimia, kanser n lain2 lagi.. hubby pun minat..tp disebabkan fulus tak mencukupi..nak menyambut anak pertama ni mmg gune duit yg banyak ok! so insyaAllah kami akan buat utk anak yg kedua lak.. insyaAllah...

tp part yg paling best skali ialah sesi senaman with jeniffer hor.. mmg best.. dia tunjuk cara nak rehat.. nak push.. cara nak hilangkan sakit... kalo tak join ni.. mmg lerr sy taktau nak push camne.. tp takleh practise kat umah.. kang terberak lak kat umah.. kui3...time ni.. husband amat diperlukan sebagai partner... sbb dia la yg akan sentiasa ada time kite nak bersalin nti... so.. husband pun kene tau camne nak tolong isteri utk ilangkan rs sakit.. jangan lak si husband tu menambah lak rs sakit si isteri time contraction nti... hehe

mmg berbaloi join class ni.. class abis dlm kul 6.. balik2 rumah trus solat asar then tunggu maghrib...then tido jap...kul 10 baru la.. solat isyak...huhu...
letih sgt tau! dr pagi sampai petang asik duduk je... sakit blkg n punggung.. huhu...


tak sbrnye nak tunggu si kecil ni kua...ble la agak2nye???



Thursday, January 6, 2011

perasaanku...

rini genap sudah 37minggu sy mengandung... kalo ikutkan kiraan lg 3 minggu lg nak deliver..
EDD 28hb 1 2011

tapi...
ramai kwn2 sekolah yg duk crite psl pengalaman bersalin...sumenye 37minggu dah bersalin.. haihh.. riso gak ni..
tp sy still tak rs sakit ape2 lg..
stgh org akan alami braxton hicks.. ni cam contraction tipu la.. mungkin sbgai persediaan mase bersalin nti...

apenye yg sy alami skrg ..
sakit blkg n lenguh2 kaki...
kalo dalam minggu 30-35 ritu slalu sgt sesak nafas.. skrg tiada lg..
btul ckp misi ritu.. die kata.. bile baby dah turun ke bwh.. sesak nafas akan kurang... hehe
skrg tido pun dah selesa sket...

cite bab tido ni... skrg ni kena bgn awal2 sbb dah kena ngaja sesi pagi lak...
kena siap2 iron baju sy n abg awal2..
sbb sek baru ni jauh sket.. dlm 20 min..
so kul 6.40-6.45 kene bertolak.. sbb nak smpai sek awal2 then bekfes ngn hubby kat kantin sek...=)

ok, rini chekup lg..
berat ibu: 55.7kg
berat baby: 26kg..(ritu 25.6kg.. naik sket je berat si kecik ni... ibu budget naik la 28kg..huhu)
hb: ok!

ms ultrasound td.. suke sgt!! muhammad suke org tgk muke die la.... asik tgk je...
dr fatimah kata:" ehh..ehh.. die suke kite tgk die la... tgk.. dia tunjuk muka dia.."
hehe.. cam muka ayah je... kui3...

ok.. tersebut psl ayah...
hubby dah botak!! keh3..
first time tgk hubby botak rs nak tergelak gak.. tp ble tgk lama2 rs smart la pulak.. kui3 hahaaaaaa.......

spjg hari ni dah setelkan byk keje..
dah gi tabung aji.. bt buku akaun baru sbb buku akaun th dah terbakar ms kebaran rumah dulu...
fotostat dokumen utk sekolah.. kerani bising sbb dia risau takut sy meletop awl..kui3
alter jubahL: jubah abg bli sbb kesian isteri die ni dah takde baju yg sesuai gi sekolah... bj mengdung yg sy bli ade yg tak sesuai pakai kat sekolah.. huhu...
check up: annur.. next week kene dtg lg.. dr nak tgk laluan rahim..

k la.. dah kul 7 mlm.. lapa lak!