Monday, July 30, 2012

Ada hikmah.

Semenjak pindah ke sekolah baru ni...
saye rase relax sgt2....
nak kata jauh dari rumah..
tak la jugak.
coz dlm 15 minit leh sampai..
kalo pecut 10 minit leh sampai ( cara sy pecut la... kalo korang mesti lagi cepat sampai kot.. hehe)
cuma tol la kena byr rm3.20 sehari... ( ibu sy kata ok ler tu... ada org kena byr belas2 ringgit setiap hari. huh)

gi sekolah hanya utk mengajar je..
ini yang semua cikgu2 harapkan kan?
yer la org pindah nak dekat akhir tahun mmg ler takde keje sangat... kui3

kena ajar BM yang sebelum ni sy tak penah terpikir pun nak mengajar...
tapi cikgu2 kat sana mmg sudi menolong.. baik2 je..
skrg cam dah pandai sket la nak ajar budak..
janji kena buat preparation sblum masuk kelas...
kalo tak haru gak kalo budak tanya...
ayat cliche kalo budak tanya mesti cikgu yang tak bape nak reti akan jawab 'ok, balik nti kamu cari ape maksudnya, nanti cikgu tnya ye' haha
padahal cikgu pun tak tau..(kita mesti buat2 expert, kalo tak budak mesti tak confident ngan kita)

kat sini ada modul komsas so mmg senang la kalo nak ajar budak..
ada akak tu pelik camne saye boleh paksa budak beli modul komsas tuu..
padahal dia dari awal tahun mengajar bape org sgt yang beli...
haha.. see the leg la...=P
stp hari sy akan tanya dan tanya...
tak pun sy akan cubit kalo tak bwk...
ko tahan ker kalo kena cubit tiap2 hari..........
kah3...
mesti la ko akan beli kan!!!

ape2 pun di sini...
mmg la tak se stress cam di sekolah lama...
takde jadual waktu yang pack... (ajar 23 waktu je..hihi) sedih sy dgr cikgu sekolah lama kena sampai 28waktu.. sabo je la... hmmmmm.... dgn keje yg takpenah abis... huhu.. sabar ye akak2 di smktdsk..
takde keja panitia yg kena siapkan
takde keje pbs yg memeningkan

cuma di sini kena gak jadi penolong su pbs.... camno diaorang bleh tau aku su pbs dulu?? huhu
baru nak ngelat...
tapi takpe tak byk keje sgt... keh3

budak2 pun ok..
dengar cakap..
tu salah satu hikmahnya.. tak yah ko nak jerit2 sgt...
cakap je cam biasa...
kalo degil sgt..
ko bagi je nasihat.. diam la dorang..
jgn la duk hentam budak sgt... dorang sakit ati kita pun lagi sakit ati....
budak2 pasti suke kat ko.. tu jerr... so senang la ko nak handle kelas...
hehe.... (dorang pelik camne sy leh buat kelas peralihan senyap sepi... haha... rahsia)

ada sorang kakak tu kata...waktu sy tgh bersedih kena tukar sekolah....
where ever u are.. gem is always be gem.. haha....(betul ke ayatku nihh)
bukan germ ek...
bukan nak bangga diri..
tapi tu..pandangan org.. mungkin dia nak sedapkan atiku yg lara time tuuu..
ape2 pun saya dah jadikan ayat tu sebagai kata semangat..

dimana pun Allah tempatkan kita... pasti ada hikmahnya....
Alhamdulillah...


Friday, July 27, 2012

bonus-insuran-kutu

Penjawat awam akan mendapat bonus separuh gaji...
yeay.. alhamdulillah....
tp sy hanya syok sekejap je la...
bila tetiba dapat lak panggilan telepon dr agen insuran.
suh bayar insuran peribadi..
huhu.
sapo suh bayar annually??? haha.... sekali bayar mak aihh... kemain byk.. 
punah harapan!

tapi harapan tak punah sangat la...
sbb duit kutu dpt bulan 8... yahooo.....
boleh beraya dengan gembira ok!

Wednesday, July 25, 2012

puasa kali ini 2012

Tahun ni target nak masak utk berbuka puasa....
setakat ni mmg tak ponteng lg la..
saye n hubby mmg makan simple2 je...
so mmg takde hal la nak masak dalam sejam tu sume siap...
janji ikan dah siang siap2.
cili kering dah blend ngan bawang.
tu jeerr....

menu nye sangat simple...=)
ikan pekasam goreng
udang sambal
sayur
puding roti 


tak pun..
ikan goreng
sambal
timun potong
udang masak lemak cili api
puding roti (bt siap2 pagi2 tuuu)

tak pun....
ikan masak sambal
sayur bayam 
agar2

tak pun...
kari ayam (sekali sekala bleh la bt... sbb sy tak suke sgt)
kacang buncis goreng telur
agar2



ok la tuuuu.....
haha...
korang camne?
seb baik la encik suami ni jenis simple je..
janji ada pedas!
masak simple pun hubby makan bertambah... ok la kan.... bila ada ikan pekasam... mmg sy pun bertambah....hihi

p/s  dpt bonus raya tahun ni.. alhamdulillah... bleh beli baju raya.....



Thursday, July 12, 2012

suasana baru..

 Hari ni dah masuk hari jumaat. Bermakna saya dah bersekolah di sekolah baru selama 4hari dah. sbb waktu sy tgh taip2 ni sy duk umah lagik. hari jumaat stat kul 2.25pm. kalo hari biasa sekolah mula kul 1.10pm so kena datang sekolah sebelum kul 1.00 sekurang2nya. Kononnye redeploment sebab sekolah yg dihantar tu kekurangan option tertentu. sy p sekolah baru sy tak dpt ajar pun option sy. Nak tau sy ajar ape?? Bahasa Melayu! tak penah sy mengajar sebelum ni!! tp yang bagusnye sekolah ni ramai cikgu yang volunteer nak ajarkan... bagus2....
Mula2 tu mmg terkial2 gak la nak ajar. walaupun orang kata BM je pun.. kalo ajar budak melayu saje mungkin senang kot. ni nak explain kat dak non-malay mmg susah beb especially tatabahasa.. huhu

setakat ni sy masih leh handle kelas2 yang kena ajar. pasni taktau lagi.. hmm... harap2 budak2 leh percaye la ape yg sy nak ajar nti... haha...

iman lak... memangkan ibunye sekolah petang.... otw ke sekolah dlm kul 12 tghri baru ler ibu hantar dia  ke umah babysitter.. sian lak rasenye tinggalkan dia pagi2 kat umah orang. padahal ibunye ade je kat umah.. so masa iman kat umah baby sitter hanya la 7 jam lebih je.. kalo sy antar awal pagi bila la sy nak main2 ngan budak kecik ni.. cian lak..
nanti dikatakan kurang kasih sayang lak.. huhu...

tapi hari selasa ritu terpaksa antar gak awal dlm kul 9 sbb ibunye pening pale. rase nak demam.

cikgu2 sekolah baru ni sukee meniaga...ade je barang dorang jual dari biskut, tudung, kerepek, kek, baju, hinggalah periuk.... (yg setakat sy tau la skrg ni)
mula2 rs pelik gak la. gaji 4-5ribu tapi duk meniaga gak. tak cukup lagi ke gaji...
tapi bila pikir2.. 9/10 rezeki datang dari perniagaan. lagi pun kerajaan dah benarkan penjawat awam mempunyai kerja sambilan kan... kan harga barang naik, kos idup tinggi...=P

skrg, rs teruja lak nak meniaga (hihi)tp tak tau nak meniaga ape..
ape2 pun jgn meniaga sampai terabai tugas sudah laaa... dosa besar!
takut gaji yang kita terima tak sepadan ngan kerja yang kita buat... maka Allah akan tolak gaji kita dengan kecurian, rompakan, ataupun anak degil.. huhu.. nauzubillah....










Friday, July 6, 2012

selamat tinggal smk td,sk

jam dah menunjukkan pukul 2.23 pagi.. saya masih blum boleh tido..
terbangun tetiba leh nangis.. haha
ni sume sbb satu benda yang masih sy duk pikir2...
saat perpisahan ngan anak2 murid yg sayang kat cikgu depa ni.
n ngan kwn2 di smk td especially...

sy tak pasti nape sy diredplomentkan..(ditukarkan)
adekah sy tak buat kerja???????????(malas nak ungkit)
ataupun sy buat kerja tp tak bagus di depan boss?
mungkin sy ni jenis buat kerja senyap2 tak kecoh2 kat pejabat cam org2 tuu?
hmm....
ape2 pun hanya Allah yg tau. dan hanya kwn2 je yg tau kerja sy.. 

ni sume pengalaman yang tak ternilai bg sy..

bos2 kat luar sana:
jangan ler terlalu ikut sgt emosi
bila terjadi sesuatu, tak mengaku pulak.. be profesional..
berterima kasih pun tak... (oh, aku rindu ngan puan rokiah!, sket2 terima kasih ye seri..bukannya kita nak sgt penghargaan,tapi ni la menyebabkan kita syg seseorang)


ape2 pun sy sangat berpuas ati bila:

dpt menjadikan seorang pelajar yg asik gagal je subjek sblum ni lulus sekurang2nya subjek yg aku ajar!
serius... bila aku tgk kad pelaporan pelajar.. kebanyakkannya lulus geografi sahaja. ataupun lulus ngan cemerlang subjek geografi berbanding subjek lain... (bangga jap.. tgk ler sape yg ajar! haha)

lagi2 best bila dorang kata cikgu ler cikgu yang paling best dan paling sporting yang ajar kami...

yang paling terharu.... ade student yang mintak aku cubit utk kali terakhir... (cikgu dia ni mmg glamer ngan cubit budak) -cikgu, sy akan ingat cikgu sampai bila2.. sy akan pastikan dapat a dalam matematik!-aizil (mintak kua kelas awal semata2 nak jumpa sy! )

p.yean peng: cikgu, dlm heart sy.. cikgu is no 1.. (terharu ok!)

W.zi hou:  cikgu, skrg sy no 31, bila cikgu pegi sy no 36.. (ko blaja rajin2, ngan cikgu mana2 pun boleh berjaya laaa)

tu org kata.. pelajar yg sederhana lebih menghargai cikgu berbanding pelajar yg ala2 genius.. (biasa la dorang pandai sbb dorang pandai, bukan sbb cikgu punn.. wat ever, ade aku kesah!)

budak2 la yang buat sy ceria sket...  bila sy mintak maaf sbb sy asik cubit je dorang mase dlam kelas.. dorang ckp,
biasa la cikgu, cikgu cubit tanda cikgu syg kami.. (padahal ms kena cubit tu bukan korang marahkan cikgu balik ke haaa?? hihi)

bila sy ingat pentadbir sekolah.. mmg sy frust sgt...rs nak kua sekolah cepat2.
bila ingat kawan2 sekolah n anak murid tetiba jd sedih nak tinggalkan sekolah...

ade sorang kak tu tanya.. akhir tahun nti mintak la tukar sini balik..
sy trus gelengkan kepala.. (tak nak sy balik situ.. hati dah terluka.. haha)
sy nak relaks je kat sekolah baru....