Sunday, February 27, 2011

iman hakimi sudah sebulan!

tido la syg.. sbb ibu pun nak tido..=)

Aduhhh.. patut la iman meragam pagi2 buta td..
dari pukul 2 sampai kul 5 pagi dia tak mo tido2 dah..
huhu

rupa2nya.. dia nak bgth ibu, dia dah sebulan..
nak ingatkan ibu waktu di labour room dulu..
dari kul 2 sampai kul 5pagi ibu takleh tido..
kul 3.12 pagi ibu lahirkan dia ke dunia..

ohh anakku iman..
moga iman sentiasa sihat selalu..
capaikan cita-cita ayah ibu utk jadikan iman seorang hafiz al-quran...
aminn..

pelik tul sy ni..
dah la pagi td takleh tido..
skrg ni iman tido..
taknak pulak sy tido...huhu...
ape daaa..

kalo dulu..dan skrg..

kalo dulu.. ikut ske ati kite je nak bangun kul bape.
skrg tak lagi, bangun ikut si kecil bangun..
kalo dia bangun kul 2pagi , kita pun kena la bangun kul 2 pagi .. 
tak bg susu..kena tukar pampers lak.

kalo dulu, sume plan bleh bt on the spot..
pakai redah je..
tp skrg kena pikir pasal anak... nak kena tinggal anak kat sape or nak bwk anak skali?
kena pikir tu..

kalo dulu, kita jaga diri sendiri.. bila dah kawen jg suami plak..
tp skrg kena jaga diri, suami n anak..
Anak kan amanah Allah.. kena jaga elok2..

kalo dulu, bli baju sendiri yg paling byk..
tp skrg nampak bj si kecil lg byk dr ibu.. hehe

kalo dulu, makan ikut ske je..
tp skrg mkn tak leh sembarangan..
yela, menyusu baby kan.. takleh mkn yg berangin..kang si kecil sakit perut lak gara2 ibu..

kalo dulu, tido ibu slalu berlebihan..haha
tp skrg  jgn harap la tido cukup.. huhu
so, eye bag tu biasala...=P

kalo dulu, ibu leh relaks2 bt keje pun slow2 je..
tp skrg takleh la..sume keje kena cepat dan cekap..
kalo tak.. akan bunyi la siren si kecil tuu..hehe

kalo dulu, pikiran ibu asik kat ayah je..hik3
tp skrg.. opss sori.. pikiran asik melayang kat anak 
dan ayah la.... (kang merajuk lak hubby i)

kalo dulu..kita berdua..
skrg kita bertiga..hehe..

luv u abg n iman..=)


Buat suami2 yg diluar sana..
hargai la isteri anda..
bantu la isteri anda kerana isteri anda perlukan sokongan anda..
letih dan penat haruslah dikongsi bersama...
kena blaja2 la tukar pampers anak or keje2 len..

susah senang kita kena hadapi bersama..ok!


Thursday, February 24, 2011

Breast-feeding VS formula-feeding

Sy bangga dpt breastfeeding (BF) iman..
sy lg bangga bila dpt bg susu slps kelahiran iman..
susu sy mmg byk..
ms di labour room.. slps iman di bersihkan dan di letak bwh warmer utk panaskan bdnnye..
nurse dtg, n tanya..
N:Puan nak bg susu badan?
S:Ye. (Dengan penuh yakin OK!)
N:saya check jap ye.. (dia check B* sy, hehe)
N:ermm... kua susu ni..
actually sy dah tau B* sy dah mula kua susu sejak 6bulan preggy..hehe.. bertuahnye sy..=)

pertama kali iman menyusu.. ohh.. sungguh syahdu...(syahdu +geli2 sket..hehe..sbb first time kan!hehe)
Tak sangka sy leh menyusu anak sendiri..
iman dpt menyusu sejurus dia lahir.. Alhamdulillah...
time tu mmg rs bertuah sgt n terkejut gak tgk iman leh hisap spt dah tau cara2 nak hisap nenen.. Kuasa Allah!
spt yg kita tau susu awal ibu mengandungi kolustrum yg byk khasiat kepada baby...

mungkin sbb iman dpt susu kolustrum.. iman tak kena Jaundice (Kuning) pun.. Alhamdulillah..
sy bgth nurse yg ada di situ, sy nak fully BF..
nampaknye mmg mereka galakkan ibu BF baby.. tiap kali iman nak menyusu dorang akan hantarkan iman kepada sy di bilik sy duduk..

hubby mmg galakkan sy dpt BF iman sepenuhnye..
kami dah bli breastpump (spectra3), bottle warmer, bottle steriliser, n brg2 berkaitan nak simpan EBM..
ibu di kampung juga mmg bg support kepada sy~


sy skrg byk baca blog momies yg BF their babies..
mmg banyak.. ok!

ok, article kat bwh ni.. hubby yg cari. Dia beria-ria suh sy letak dlm blog..
moga dpt beri info kpd kita sume..

HIDUP BF! haha

Klik sini

yg bwh ni pun hubby yg cari.. sila la baca!

Breast-milk cannot be imitate
Klik Sini


opss.. sblum terlupa... ibu2 yg tgh preggy.. sila la bt urutan B* anda ye.. lagi awal lg bagus...
sbb mungkin susu tak kua kalo tak de urutan B* ok!
sy stat bt urutan sejak 5bulan preggy...
Alhamdulillah.. susu kua dgn mudah..=)

Tuesday, February 22, 2011

Berpantang caraku..

patutnye berpantang ikut cara orang2 tua.
tp nampaknye sy dah bt cara berpantang sendiri..huhu
ok
kali ni malas nak tulis byk2..
juz tgk la gambo2 yg akan sy tunjuk kat sini...
pagi2:
ibu akan bakar tungku pas subuh..n suh sy bertungku.. arghh..time ni mmg takbest.. ngantuk beb.. kdg2 de gak terlena time bertungku..
kena dipanaskan then dibalut ngan kain..
yg ni lak.. air rebusan daun2 herba..utk mandi yerr..  rs segar sgt pas pekena air nihh... thanks to my mum yg rajin sediakan air mandi tuan puteri.. kui3


sebelah kiri tu, minyak yg opah sy buatkan.. tuk sapu2 perut n kaki.. pelbagai kegunaan..

ni mesti ramai yg tak tau.. sbb opah yg buatkan ni..ni namanya bedak boroih..(tah btul tak ejaannye) kegunaanye utk pakai di sluruh bdn termasuk muka slps mandi utk memanaskan bdn..

ni herba (ubat) yg pahit, stp hari kena makan 1 sudu.. oleh sbb pahit, sy makan ngan madu.. tp rs gak pahitnye.. khasiat: utk kecutkan rahim.. ibu slu marah kalo sy tak makan..huhu
periuk tanah ajaib.. haha.. dlm ni ade air rebusan herba n rempah ratus.. mula2 pahit gle rasenye.. tp bila dah slalu minum, dah imun pahitnye.. ni pun utk kecutkan rahim..
skrg ni sy dah malas pakai barut n dah mula tak pakai stokin.. huhu.. truk btul la anak cikgu mat nor ni..
org kate, ibu berpantang takleh byk minum.. tp sy bedal je.. sbb sy menyusukan anak, ibu menyusu kena minum air yg banyak ok!
kalo buncit nti.. kita p london weight management la..(byk duit, sape nak sponsor?)

time ni iman hakimi tgh tido, so ibu dia leh la megupdate blognye..
ok stakat ni dulu cerita sy...
jumpa lg di lain entry..=)

Sunday, February 13, 2011

=(

Anakku muhammad iman hakimi...
cepatlah sembuh..
ibu sgt risau..
huhu...

Wednesday, February 9, 2011

virus

adoii..
rini makin menjadi2 sy selsema n batuk..
risau jangkit lak kat muhammad..
huhu..

so,
rini ibu muhammad mula la memakai mask...
hopefully anak ibu sihat2..
ibu risau okeyy...

Monday, February 7, 2011

Alhamdulillah.. selamat bersalin...

yeay.. sy dah jd ibu...
nama yg diberi: Muhammad Iman Hakimi....
hari ini baby iman baru berumur 12 hari..
sy masih kekok menjadi seorang ibu...
still tak berani nak mandikan baby...
tp setakat tukar lampin, bg susu (breastfeeding ok!) pakaikan baju..
sume ok..
tp bab mandikan tu... mmg serender la...
nti la kot.. perlukan kekuatan dalaman dan luaran(haha..poyo jekk)

alhamdullah sy bersalin normal..
baby iman.. beratnye 2.95kg.. kecik tul anak ibu nih..
28/1/2011.. kul 3.12am.. time ni korang sume tgh tido.. sy duk teran2 nak kuakan iman.. kui3
bersalin di tempat yg selalu sy sebut2 sebelum ni.....Hospital Pakar Annur...
doktor yg sambut baby iman...ialah Dr. Khamsiah..bukan Dr. Fatimah yg pernah sy cerita sblum ni....
nak tgk gambar iman????

CENYUM CKET....