Monday, April 25, 2011

iman n baby sitter...

26hb 4 2011..

Hari ini first day iman kat umah baby sitter (BS)
BS ialah jiran sederet rumah sy..
hubby yg tolong carikan pengasuh utk iman mase sy tgh pregnant..
so.. sy tak kenal pun kakak ni..

smalam first time sy gi umah pengasuh.. coz harini dah nak antar iman ke umahnye..
sy bwk adik ipar sy, shila sbgai peneman..
coz hubby nak kena jd MC utk perhimpunan fakulti nyer..so taknak kaco dier practise.. hee

dari pertemuan pertama...
pandangan sy terhadap kakak tu... ok.. nampak cekap jaga budak..
tp masalahnye...............................
rumahnye yg agak serabut! huhu
mungkin akak tu tak jangkakan sy akan dtg waktu tu...
so, umah tak sempat nak kemas......

serabut camne??
huhu....
serabut mata memandangla... agak2 la sendiri camne...
depan umah serabut.. dlm umah serabut... 
cara kakak tu layan budak nampak ok... nampak cam ada ilmu..
dia pernah berkerja di nursery di UKM.
pernah dpt anugerah sbb dpt menyusukan anak sepenuhnye walaupun jarak ke tempat kerja 140km!
menyusukan anak sampai 3tahun sepenuhnye tanpa campur susu formula..
perlukah dipejamkan mata ttg kebersihan??huhu.. fenin..fenin..

balik dr rumah pengasuh...
sy menangis kat hubby...
tak sanggup nak antar iman kat umah tu...
tp hubby ckp.. bersabar.. kita tgk dulu camne..
kalo tak ok.. dan tak puas ati sampai kesudah... kita cari org lain or hantar taska...
hmm..... biasa la perasaan ibu.. rase cam taknak bagi org jaga je...
*
*
*
*
*
malam: sy tak tido lena.. asik terjaga...macam2 dok pikir...huhu
*
*
*
*
*
harini.. sy dah antar iman ke umah BS
umah bersih sket dr semalam..
mungkin sbb dah tau sy nak dtg..huhu (fikiran negatif ke ni??)
sy redha je la..
sy terangkan camne nak uruskan susu..
penjagaan iman yg selalu sy bt..
agar dia betul2 paham...
sy dpt kekuatan lepas baca blog ni... http://www.harlindahalim.com
biar cerewet sket ngan BS..huhu...

sy ngan hubby ade kat sana nak dekat sejam gak la..
tgk suasana umah BS.. camne dia uruskan budak2 yg lain..
kelam kabut gak la tgk kakak tu... mungkin sbb kami ade kot..
iman mula2 ok.. taknangis..
tp bile sy nak balik.. bleh lak dia menangis..huhu...
aduhhhh... anak ibu.... tak mo la camtu..
kakak tu kata... dia dah kenal orang dah.. especially ibu die la...
patutlah iman kalo ngan maksu dia or ayah dia.. kadang2 nangis..
bila sy pegang trus tak nangis.. senyum2 lak tu..
haiihhhhhh.......

BS ni sbagai percubaan.. sekiranye tak puas ati...
bye2 je la.... cari alternatif yg lain lak..

oklah.. ibu nak bt kek utk BS..
kek salam perkenalan dr kami.. moga2 perhubungan kami baik n harap BS tolong jaga iman dengan baik.. amin...

Friday, April 22, 2011

kek alunan kasih..mengeratkan kasih..=P

wahh.. sejak dua menjak ni rajin btul ibu iman membaking kek..
saje la nak letak hasil kek yg dah berjaya dibuat..
nanti ble iman boleh baca nti leh la iman baca..
baru iman tau.. ibu iman rajin baking kek n makan kek..
hehe...

resepi amik kat kongsi resepi di facebook.. lame sgt duk tgk... org bt menjadi.. ok la ni first time percubaan.. menjadi lerr jugak... hehe
cuba la bt ye kawan2.. tak susah.. senang je...

menjadi gak alunan tu.. tp gatai tgn potong time panas ni la jdnye... kui3
sedap oo.. rugi tak try.. try tau!

Resepi Kek alunan kasih...


Bahan:
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder) >hasue letak 2 cawan
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:

  1. Pukul planta/butter dan gula smpai kembang...Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  2. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  3. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  4. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  5. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  6. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  7. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

saya mengupdate blog......

Lamo beno den tak update blog..
kalo ritu takde internet kat kg.. ade la alasan tak update blog..
skrg dah ade internet 24jam pun.. tak tergerak ati nak update blog..
nak kate bizi tak jugak..kdg2 bizi gak la..
ye la dah ade status baru la katekan...
nak layan kerenah si kecik ibu ni.. dah mula nak sembang2..
ibu dia pun ape lg.. layan la si kecik iman ni..hehe..
iman skrg dah mula nak menyembang..
kdg2 tu.. pepagi dah nak sembang.. ibu nak tido pun takleh..
so.. layan je la... =P

nak kisahkan cite iman hakimi ni mmg tak abis..
iman bile sembang sampai jerit2.. ingatkan marah rupenye.. nak sembang suh org sembang gak ngan dia..
kdg2 tak terlayan gak la..
ni mesti jangkit ngan ayah dia..
sbb ibu iman sorang yg pendiam..hee..

kami pun excited la nak amik la video dia tgh sembang..
tapi kan....
bila dia nak nampak camera or hp hala ke arah dia.. mesti dia trus senyap...
huhu...
bukan sekali dua.. tp setiapkali la nak amik video la....ish3.. sian kat tok wan kat kg.. nak tgk iman cakap.. tp iman lak pandai sgt...hehe
geram aii tau.. geram tgk iman makin cute..

iman dah sambut umur 2 bulan..
ibu iman siap nyanyi lagu lg.. kat atas katil..hehe
pepagi buta dah nyanyi..kui3...
rupa2nye ayah kat dlm toilet pun leh dgr... haha..
malu aii tau..

nak cite lagi ni..
org kate budak2 umur cam iman ni kena bg ransangan urutan dan lagu2..
so ibu nye slalu la nyanyi2 kat iman..
nyanyi lagu merapu2 la...hihi
dah tak ingat la ... lagu budak2..
bila mandi mesti nyanyi..
'iman mandi, iman mandi bagi wangi..yeay..'
pastu dia senyumm....
geram aii tau...=)
iman dah tak nangis time mandi.. siap tendang2 air dlm bath tub... hehe...
kaki iman kuat oo.. sakit bile die tendang2..


ok la.. update sket gambo iman....kot2 ade yg rindu nak tgk gambonye....
time ni rambut iman lebat.. ibu siap bt spiky rambutnyee.. wee


ayah cukur rambut iman.. kasi botakkkk.. hehe
taaadaaa.. iman new version!! hehe cute..

cenyum la cket syg.. rambut dh tumbuh dgn lebatnye...fuuhhh