Friday, December 14, 2012

minggu ke38 mengandung dan set berpantang Shaklee

wahh.... dh 38 minggu dah rupenye...
hanya menghitung hari je la...
td checkup lagi kat annur bangi..
kali ni dtg awal. sampai kul 7.45am
trus gi amik nombor..
ingatkan dapat la no 2 or 3
tgk2 no 7..
ok la kata hubby..
ritu dpt no 10 tapi dpt jumpe dr pun kul 12 lebih...
waa...
mmg keras dah bontot..
kalo checkup kat annur mmg menguji kesabaran..
kalo ada patient yg nak bersalin kat labour room.. dr akan naik ke labour room.. bila dah settle, dr akan turun bawah sambung semula checkup untuk ibu2 mengandung..
bygkan la... kalo ada 2 org nak bersalin... mmg kami kena sabaaaaaaar menunggu..
ini hari, hari dorang.. hari kita nti lak... org lak kena tunggu kita...

cam dr kamsiah cakap ritu kat kami suami isteri..
'kita dah usaha nak dptkan hospital yg ikut syariat, nak doktor perempuan.. bila kita terpaksa menunggu dan bila kita sabar dpt byk pahala.. insyaAllah'
mmg sy suke sgt dr kamsiah..
tak kesah la tunggu lama pun... huk3

tadi checkup dr cakap..
'skrg dah 38 minggu, so bila2 masa saje boleh bersalin, so get ready la'
hehe...
time check up
dr ckp..
'ok, baby  dah engage dah, air ketuban ok, uri pun dah matang, berat baby 3kg'
besar jugak adik iman ni.... hihi
tp dulu iman pun 2.95kg.

sblum balik.. doktor ckp..
'ok, kita akan berjumpa lagi.. samada di klinik ataupun di labour room.'
hihi... insyaAllah...

hati ni mmg la rase berdebar2... walaupun ni anak kedua... tp kita tak tau camne lak rase bersalin kali ini..
haiihhh...(stop mengeluh!)
doa byk2... moga Allah permudahkan.. insyaAllah....

Kali ni dah ready dah dengan set berpantang Shaklee... No more jamu... hihi..
kita nak badan sihat. anak pun sihat. so makan supplement mmg menyihatkan badan... walaupun opah iman ada buat jamu untuk ibu bersalin.. tp dia ok je bila sy kata nak amik shaklee... siap dia galakkan lagi! kih3

Dalam set berpantang shaklee.. ada vit c, vitalea (multivitamin), vit b complex, dan zinc.
Vitalea:      multivitamin membekalkan nutrisi untuk tubuh
Vitamin C: Memperbaiki tisu sel selepas bersalin
Vitamin B: Terdiri daripada 8 vitamin B dan asid folik.Membantu mengurangkan kemurungan, metabolisme   dan Pembinaan sel darah merah
Zinc:          Menyembuhkan luka terutamanya membaik pulih luka dalaman (rahim samada bersalin normal @ czer) dan mengelakkan kelesuan.

Jom la kita berubah dari makan jamu ke makan vitamin..=)

nak tau lebih lanjut ttg set berpantang ni?
leh contact sy: seri aizat :0172044124





Sunday, November 25, 2012

Mealshakes untuk anak tersayang

Hai.. lama btul tak update blog...
padahal duk kat umah je..
sbb tu ada org kata...
kalo kita lagi sibuk lagi tersusun kerja kita..
sbb kita akan plan btul2 kerja yg kita nak buat disbbkan oleh masa yg sentiasa mencemburui kita...

oleh sbb byk sgt masa...
sy byk sgt buang masa..
pepagi.
kalo tak antar iman ke umah baby sitter..
main2 dulu ngan dia..
jemur kain.. pastu baru bagi mandi dia...
layan dia tgk upin ipin..
pastu tgk lak citer marimar kul 9.30- 11.30 (2 jam tuuuu...)
pastu sambung lg tgk tv..
pastu tutup tv... bg iman tdo...
pastu baru masak ape yg patut...

iman tido.ibu dia main fb je..
tak ke buang masa namanya tuuu... hihi

okla rini nak citer pasal mealshakes...
mealshakes ni sy beli sbb mengenangkan iman skrg susah sgt nak bg makan!!!
asik kata nanak..nanak. je...
penat ibu masak... anak oii..
so.. solutionnya... kita bagi iman minum mealshakes...
tak sangka pulak... lepas bagi mealshake.. dia dah suka makan! yeay!!
pastukan yang paling best.. bila bg mealshakes sblum dia tido.. sepanjang malam dia kenyang,.
selamat la ibu n ayah iman tdo.. kalo tak... asik mintak susu je.. hihi...




meh kita tgk kebaikkannya:
 Mealshakes mengandungi sumber multivitamin yang lengkap beserta protein dan serat di dalam bentuk serbuk! Mudah dibancuh, baunya sangat wangi (Vanilla French), dan rasanya sangat lazat!
ia mengenyangkan..

Meal Shakes terutamanya amat sesuai bagi anak yang*:
- tiada/ kurang selera makan.
- memilih makan - tidak mendapat nutrien sepenuhnya dari diet harian.
- selalu demam/ kurang sihat, terutama yang duduk di nursery.
- mempunyai athma & bronchitis.
- mempunyai eczema (protein bantu bina semula sel yang lebih sihat).

 kalo berminat:
juz sms sy: seri aizat 0172044124

Tuesday, October 16, 2012

Supplement untuk ibu menyusu...

hari ini sy nak umumkan bahawa saya ialah pengedar sah Shaklee...

dah lama jadi pengguna supplement shaklee sbnrnya....

sebelum jd pengguna setia... penah la dengar dulu2 ibu ada ckp pasal shaklee...
tp buat donno je....
tp sekarang setelah tengok dan rasai keberkesanannya...
buat sy teruja nak terus makan supplement shaklee...

dulu sy beli sbb nak tambah susu..
ye la... masa mula2 tu tak nak la beli lagi...
tapi bila merasakan susu makin ciput...
iman lak kuat minum..
ibu dia lak mmg target nak menyusukan iman 2 tahun...
kawan sy mely telah perkenalkan supplement tambah susu.. iaitu set menyusu
ada vit c, vit b complex, vitalea (multivitamin) dan alfalfa (booster susu ibu)
so sy tak teragak2 nak try.. sy beli trial pek RM80
sy pikir kalo berkesan apa salahnya belanja rm80 setiap bulan utk anak..
Alhamdulillah... susu sy bertambah, susu jadi pekat dari biasa, iman pun cepat kenyang..
caya la....
tak sangka lak... ingat set menyusu tuu utk baby je.. tp tengok kulit muka makin cantik.. adik sy pun penah tegur..hihi.


masa bulan puasa lak sy try ESP.
ESP ni mmg sangat mavellous....
suka sgt...
masa bulan puasa kan ibu menyusu cepat letih. susu pun mungkin akan merundum sket..
tapi alhamdulillah lepas try minum ESP..
mmg badan jd lebih bertenaga...
tak letih sangat..
boleh kumpul EBM (stok susu) lagi...
saya paksa gak encik yamin minum ESP..
sbb dia ni cepat letih....Alhamdulillah ada byk perubahan....

sape2 yg berminat nak tahu pasal set menyusu,set pantang dan ESP boleh la contact sy..
pm di fb or sms 0172044124..(seri aizat)

sy rs nak share kebaikan shaklee dgn sume kawan2... benda baik. apa salahnya...

id: 859015
mohd yamin


Tuesday, October 2, 2012

bila ibu berkata.....

minggu lepas ibu (my mom) dtg umah sy..
dtg sbb nak uruskan hal adik bongsu yg nak sambung blaja masak...
satu ketika...
ketika tengah tengok tivi... ibu berkata....
'ibu dah daftar sebagai penderma organ'

sy terdiam... tanya sekali lagi...

'ibu dah daftar sebagai penderma organ'

waaa........ tak tau  nak kata apa!!!!

kalo tak bagi pun ibu dah daftar dah pun..
kalo bagi...rs cam sedey je...
dalam ati mmg tak best je... tapi boleh selamatkan orang lain..

murninya hati ibu ku ini....
buku derma darah pun dah penuh..

sy dulu penah 2 kali je derma darah tu pun tak cukup berat.. dorang tak bagi sebenarnya. tapi sy merayu gak kat misi tuuuu..
pastu dah tak penah nak derma darah..
salah satu nya sebab darah saya jenis darah AB+.... ramai yg leh bagi.. A boleh bagi B boleh bagi....hihi
so siap misi tu cakap kalo tak derma pun takpa.... citt

Monday, October 1, 2012

batuk

minggu ni  bermula dgn iman diikuti oleh ibu dan ayah...
sekeluarga dah dijangkiti batuk n selsema.
ayah cam dah ok..
tp ibu still batuk tak henti2...
ada beberapa kali batuk dan trus muntah!
ada byk kali batuk dan trus terkencing!! waa...
 paling tak tahan bila tgh solat dan terbatuk dan terkencing dgn jayanya.... huhu..
semalam dah kena rm110..
pagi td kerana gara2 tak tahan sakit tekak dan berharap dpt rehat kat umah...sbb asik termuntah je kalo batuk sy gi la klinik....
kena lagi rm48.. beserta sekeping mc...
sabar je la....


Sunday, September 23, 2012

iman perlukan adik!

ohh.. iman perlukan seorang adik!

iman asik pakse ibu naik basikal sama2 ngan iman.. satu basikal utk iman naik.. satu lagi utk ibu naik.. selagi ibu tak gerak. selagi tu dia tepuk badan ibu... huhu... tak lama la hayat basikal tuu... huhu
iman paksa ibu tgk upin ipin dan boboi boy sesama
selagi ibu tak tengok dia akan tarik tangan ibu sampai ibu tengok sama2
iman akan nangis kalo tengok ibu tak join iman main bola dalam rumah.. ibu mesti tendang bola ok! tak boleh duduk lipat kain..


oh... iman...
ibu nak buat keja lain gak..
nak kena lipat kain gak...

kalo iman ada adik mesti best iman main... =)


Wednesday, August 8, 2012

Bila kena tinggal

bila kena tinggal.....
1. mula la pikir macam2.. ye la duk dua beranak kat umah.. mcm2 kes skrg ni kan... takut weh... hanya doa yg kupohon..
2. Mesti bgth adik beradik + ibu.. bgth kena tinggal...huk3
3. Kena pikirkan camne nak urus iman sorang2.. nak bukak pose nanti camne la.. dia akan kaco ke? ape yg perlu sy lakukan supaya iman tak kaco tgh bukak pose.. ape feberet food dia.... kena ged redi ngan cawan plastik dia...pinggan n sudu atas meja... dia pun nak bukak pose gak...
4. kena masak siap2 sebelum gi sekolah..bila balik sekolah nti senang.. perangat je lauk... (kdg2 iman suke kaco sy kat dapo... sambil nangis2.. tu yg tak tahan tuuu)

eleh.. kecoh je. kena tinggal 3 hari je pun... org lain kena tinggal berbulan2 tak kecoh punnnnn...=P

kejadian yg sadis bila time nak bukak pose iman boleh lak gi kat tingkap cari ayah dia... huhu... sabo je la... sedih lak sy tengok.. bila cite kat ayah iman... sedih je dia...


ayah..iman rindu nak broom ngan ayahhhh...
broom : moto

Tuesday, August 7, 2012

kuih raya atau kerepek?

mana satu pilihan korang?

bagi sy dua2 best...

lagi best kalo dpt makan yang betul2 sedap....

dulu masa kecik2 dulu rajin gak la buat kuih raya...
yg sy ingat... almond london( siap jual kat kwn2 ibu lagik... untung ibu amik la kot..dah modal sume dia. hihi)  dan tart nenas (jem tu ibu yg buat sendiri)

tp bila kami sume dah besar...
ibu kata..
tak yah la kita buat kuih raya... tempah je kuih yang kita dah tau kesedapannya.. tentunya tempah kat kawan2 ibu yang berpuluh taun buat kuih....
ibu kata lagi... kadang2 buat sendiri kuih membazir...kalo salah cara rugi tepung, rugi mentega, sume rugi..
baik beli je....

so sampai skrg kami tak penah buat kuih raya sendiri..
kecuali akak yang ke-2 sy rajin buat kuih raya siap berjual.... yang ni mmg kaki bisness....

taun ni rasa cam nak buat kuih....
tapi takut membazir...kah3
kerepek for sure kena beli... tak pandai laa nak buat sendiri.....
hihi

ok la.... kalo rajin buat kuih raya nanti akan sy cite kat sini ....


Thursday, August 2, 2012

shopping raya?

selamat pagi sume...korang dah shopping raya?
sy baru je beli semalam
di jusco/aeon taman equine semalam...
bila dapat msg dari abg aeon trus excited..
jcard/aeon member day yang ditunggu dah tiba!

balik dari sekolah.
trus bgth hubby kata nak gi jusco nak shopping baju iman..
time ni la nak beli baju yang murahs2...
dapat la 50 - 70% diskaun berbanding hari biasa..

so, kul 9 lagi saya dah siap2 nak gi jusco..
tapi mengenangkan jusco tu 5 minit je leh sampai..
so, relax dulu sambil tgk qari jr...
kul 9.40 baru kuar rumah...
sampai 9.45am..
tgk dah byk kete..

masuk ke bahagian kanak2...
perghhh.....
dah ramai org!!!
ada yg sorang je
ada yg laki bini pun shopping sakan.
ye la time ni la nak murah pun kan?

tgk org beli cam gila je...
sy tengok je la..
nak bt  ape beli byk..
anak sorang..
dorang tu anak 2,3 orang terpaksa la beli byk.....
nak raya kan...

sembang ngan cashier.
dorang kata, kul 9 lagi dah ada org tunggu dpn pintu jusco
kul 9..30 bila pintu bukak.. trus serbu masuk...
wahhh...

selain baju iman...
baju ayah pun saya sempat beli..
ayah iman ni kalo nak harap dia beli baju sendiri... mmg takde la...huk3

habis2 shopping..
trus zoom pegi sekolah..
sbb ada meeting kul 12...
haha..
kalo takde meeting...
dah lama sy duk cari benda nak perabih duit..


:> ingat nak beli karpet... ade diskaun 70% tapi mengenangkan dak kecik tu suke sgt tumpahkan air..
pastu suke teraburkan makanan..
so takjadi la..... ibu tak rajin nak vacuum.

Monday, July 30, 2012

Ada hikmah.

Semenjak pindah ke sekolah baru ni...
saye rase relax sgt2....
nak kata jauh dari rumah..
tak la jugak.
coz dlm 15 minit leh sampai..
kalo pecut 10 minit leh sampai ( cara sy pecut la... kalo korang mesti lagi cepat sampai kot.. hehe)
cuma tol la kena byr rm3.20 sehari... ( ibu sy kata ok ler tu... ada org kena byr belas2 ringgit setiap hari. huh)

gi sekolah hanya utk mengajar je..
ini yang semua cikgu2 harapkan kan?
yer la org pindah nak dekat akhir tahun mmg ler takde keje sangat... kui3

kena ajar BM yang sebelum ni sy tak penah terpikir pun nak mengajar...
tapi cikgu2 kat sana mmg sudi menolong.. baik2 je..
skrg cam dah pandai sket la nak ajar budak..
janji kena buat preparation sblum masuk kelas...
kalo tak haru gak kalo budak tanya...
ayat cliche kalo budak tanya mesti cikgu yang tak bape nak reti akan jawab 'ok, balik nti kamu cari ape maksudnya, nanti cikgu tnya ye' haha
padahal cikgu pun tak tau..(kita mesti buat2 expert, kalo tak budak mesti tak confident ngan kita)

kat sini ada modul komsas so mmg senang la kalo nak ajar budak..
ada akak tu pelik camne saye boleh paksa budak beli modul komsas tuu..
padahal dia dari awal tahun mengajar bape org sgt yang beli...
haha.. see the leg la...=P
stp hari sy akan tanya dan tanya...
tak pun sy akan cubit kalo tak bwk...
ko tahan ker kalo kena cubit tiap2 hari..........
kah3...
mesti la ko akan beli kan!!!

ape2 pun di sini...
mmg la tak se stress cam di sekolah lama...
takde jadual waktu yang pack... (ajar 23 waktu je..hihi) sedih sy dgr cikgu sekolah lama kena sampai 28waktu.. sabo je la... hmmmmm.... dgn keje yg takpenah abis... huhu.. sabar ye akak2 di smktdsk..
takde keja panitia yg kena siapkan
takde keje pbs yg memeningkan

cuma di sini kena gak jadi penolong su pbs.... camno diaorang bleh tau aku su pbs dulu?? huhu
baru nak ngelat...
tapi takpe tak byk keje sgt... keh3

budak2 pun ok..
dengar cakap..
tu salah satu hikmahnya.. tak yah ko nak jerit2 sgt...
cakap je cam biasa...
kalo degil sgt..
ko bagi je nasihat.. diam la dorang..
jgn la duk hentam budak sgt... dorang sakit ati kita pun lagi sakit ati....
budak2 pasti suke kat ko.. tu jerr... so senang la ko nak handle kelas...
hehe.... (dorang pelik camne sy leh buat kelas peralihan senyap sepi... haha... rahsia)

ada sorang kakak tu kata...waktu sy tgh bersedih kena tukar sekolah....
where ever u are.. gem is always be gem.. haha....(betul ke ayatku nihh)
bukan germ ek...
bukan nak bangga diri..
tapi tu..pandangan org.. mungkin dia nak sedapkan atiku yg lara time tuuu..
ape2 pun saya dah jadikan ayat tu sebagai kata semangat..

dimana pun Allah tempatkan kita... pasti ada hikmahnya....
Alhamdulillah...


Friday, July 27, 2012

bonus-insuran-kutu

Penjawat awam akan mendapat bonus separuh gaji...
yeay.. alhamdulillah....
tp sy hanya syok sekejap je la...
bila tetiba dapat lak panggilan telepon dr agen insuran.
suh bayar insuran peribadi..
huhu.
sapo suh bayar annually??? haha.... sekali bayar mak aihh... kemain byk.. 
punah harapan!

tapi harapan tak punah sangat la...
sbb duit kutu dpt bulan 8... yahooo.....
boleh beraya dengan gembira ok!

Wednesday, July 25, 2012

puasa kali ini 2012

Tahun ni target nak masak utk berbuka puasa....
setakat ni mmg tak ponteng lg la..
saye n hubby mmg makan simple2 je...
so mmg takde hal la nak masak dalam sejam tu sume siap...
janji ikan dah siang siap2.
cili kering dah blend ngan bawang.
tu jeerr....

menu nye sangat simple...=)
ikan pekasam goreng
udang sambal
sayur
puding roti 


tak pun..
ikan goreng
sambal
timun potong
udang masak lemak cili api
puding roti (bt siap2 pagi2 tuuu)

tak pun....
ikan masak sambal
sayur bayam 
agar2

tak pun...
kari ayam (sekali sekala bleh la bt... sbb sy tak suke sgt)
kacang buncis goreng telur
agar2



ok la tuuuu.....
haha...
korang camne?
seb baik la encik suami ni jenis simple je..
janji ada pedas!
masak simple pun hubby makan bertambah... ok la kan.... bila ada ikan pekasam... mmg sy pun bertambah....hihi

p/s  dpt bonus raya tahun ni.. alhamdulillah... bleh beli baju raya.....



Thursday, July 12, 2012

suasana baru..

 Hari ni dah masuk hari jumaat. Bermakna saya dah bersekolah di sekolah baru selama 4hari dah. sbb waktu sy tgh taip2 ni sy duk umah lagik. hari jumaat stat kul 2.25pm. kalo hari biasa sekolah mula kul 1.10pm so kena datang sekolah sebelum kul 1.00 sekurang2nya. Kononnye redeploment sebab sekolah yg dihantar tu kekurangan option tertentu. sy p sekolah baru sy tak dpt ajar pun option sy. Nak tau sy ajar ape?? Bahasa Melayu! tak penah sy mengajar sebelum ni!! tp yang bagusnye sekolah ni ramai cikgu yang volunteer nak ajarkan... bagus2....
Mula2 tu mmg terkial2 gak la nak ajar. walaupun orang kata BM je pun.. kalo ajar budak melayu saje mungkin senang kot. ni nak explain kat dak non-malay mmg susah beb especially tatabahasa.. huhu

setakat ni sy masih leh handle kelas2 yang kena ajar. pasni taktau lagi.. hmm... harap2 budak2 leh percaye la ape yg sy nak ajar nti... haha...

iman lak... memangkan ibunye sekolah petang.... otw ke sekolah dlm kul 12 tghri baru ler ibu hantar dia  ke umah babysitter.. sian lak rasenye tinggalkan dia pagi2 kat umah orang. padahal ibunye ade je kat umah.. so masa iman kat umah baby sitter hanya la 7 jam lebih je.. kalo sy antar awal pagi bila la sy nak main2 ngan budak kecik ni.. cian lak..
nanti dikatakan kurang kasih sayang lak.. huhu...

tapi hari selasa ritu terpaksa antar gak awal dlm kul 9 sbb ibunye pening pale. rase nak demam.

cikgu2 sekolah baru ni sukee meniaga...ade je barang dorang jual dari biskut, tudung, kerepek, kek, baju, hinggalah periuk.... (yg setakat sy tau la skrg ni)
mula2 rs pelik gak la. gaji 4-5ribu tapi duk meniaga gak. tak cukup lagi ke gaji...
tapi bila pikir2.. 9/10 rezeki datang dari perniagaan. lagi pun kerajaan dah benarkan penjawat awam mempunyai kerja sambilan kan... kan harga barang naik, kos idup tinggi...=P

skrg, rs teruja lak nak meniaga (hihi)tp tak tau nak meniaga ape..
ape2 pun jgn meniaga sampai terabai tugas sudah laaa... dosa besar!
takut gaji yang kita terima tak sepadan ngan kerja yang kita buat... maka Allah akan tolak gaji kita dengan kecurian, rompakan, ataupun anak degil.. huhu.. nauzubillah....










Friday, July 6, 2012

selamat tinggal smk td,sk

jam dah menunjukkan pukul 2.23 pagi.. saya masih blum boleh tido..
terbangun tetiba leh nangis.. haha
ni sume sbb satu benda yang masih sy duk pikir2...
saat perpisahan ngan anak2 murid yg sayang kat cikgu depa ni.
n ngan kwn2 di smk td especially...

sy tak pasti nape sy diredplomentkan..(ditukarkan)
adekah sy tak buat kerja???????????(malas nak ungkit)
ataupun sy buat kerja tp tak bagus di depan boss?
mungkin sy ni jenis buat kerja senyap2 tak kecoh2 kat pejabat cam org2 tuu?
hmm....
ape2 pun hanya Allah yg tau. dan hanya kwn2 je yg tau kerja sy.. 

ni sume pengalaman yang tak ternilai bg sy..

bos2 kat luar sana:
jangan ler terlalu ikut sgt emosi
bila terjadi sesuatu, tak mengaku pulak.. be profesional..
berterima kasih pun tak... (oh, aku rindu ngan puan rokiah!, sket2 terima kasih ye seri..bukannya kita nak sgt penghargaan,tapi ni la menyebabkan kita syg seseorang)


ape2 pun sy sangat berpuas ati bila:

dpt menjadikan seorang pelajar yg asik gagal je subjek sblum ni lulus sekurang2nya subjek yg aku ajar!
serius... bila aku tgk kad pelaporan pelajar.. kebanyakkannya lulus geografi sahaja. ataupun lulus ngan cemerlang subjek geografi berbanding subjek lain... (bangga jap.. tgk ler sape yg ajar! haha)

lagi2 best bila dorang kata cikgu ler cikgu yang paling best dan paling sporting yang ajar kami...

yang paling terharu.... ade student yang mintak aku cubit utk kali terakhir... (cikgu dia ni mmg glamer ngan cubit budak) -cikgu, sy akan ingat cikgu sampai bila2.. sy akan pastikan dapat a dalam matematik!-aizil (mintak kua kelas awal semata2 nak jumpa sy! )

p.yean peng: cikgu, dlm heart sy.. cikgu is no 1.. (terharu ok!)

W.zi hou:  cikgu, skrg sy no 31, bila cikgu pegi sy no 36.. (ko blaja rajin2, ngan cikgu mana2 pun boleh berjaya laaa)

tu org kata.. pelajar yg sederhana lebih menghargai cikgu berbanding pelajar yg ala2 genius.. (biasa la dorang pandai sbb dorang pandai, bukan sbb cikgu punn.. wat ever, ade aku kesah!)

budak2 la yang buat sy ceria sket...  bila sy mintak maaf sbb sy asik cubit je dorang mase dlam kelas.. dorang ckp,
biasa la cikgu, cikgu cubit tanda cikgu syg kami.. (padahal ms kena cubit tu bukan korang marahkan cikgu balik ke haaa?? hihi)

bila sy ingat pentadbir sekolah.. mmg sy frust sgt...rs nak kua sekolah cepat2.
bila ingat kawan2 sekolah n anak murid tetiba jd sedih nak tinggalkan sekolah...

ade sorang kak tu tanya.. akhir tahun nti mintak la tukar sini balik..
sy trus gelengkan kepala.. (tak nak sy balik situ.. hati dah terluka.. haha)
sy nak relaks je kat sekolah baru....

Thursday, May 17, 2012

Pengajaran

Lambat buat kerja membawa padah...
bukan sengaja melambatkan kerja...
tapi kerja menimbun sampai taktau nak mula yg mana.
lagi satu jawatan SU PBS tu amat membebankan saya! sbb saya tak tahu apa2... huhu...
penat gak jadi cikgu ni..
tiap hari balik kul 4 siapkan kerja..
padahal kalo ikutkan balik kul 2 je...
kiranya sy balik awal gak tu...
ada cikgu balik kul 5 - 6....
mmg salute la ngan cikgu2 camni..

TPM ckp sempena sambutan hari guru peringkat kebangsaan ritu akan meringankan tugas2 guru..
Alhamdulillah la kalo gitu.....

skrg ni tugasan utama mengajar di kelas jd ala kadar je..
preparation last minutes
sbb ape?
sbb ade bykkkkkk keje sampingan.. pengkeranian...


dulu dan skrg mmg lain....
skrg nak handle budak pun kena jaga hati pelajar...
nak tergelak bila pengetua cakap di perhimpunan...
'maafkan saya jika saya ada mengguris hati  dan mengecil hati pelajar sekalian' - selepas dia menegur pelajar yang pakai sanggul2 tinggi2 macam bonggol unta tu ke sekolah....
skrg dah terbalik bila cikgu perlu menunggu di pintu pagar dan mengucapkan selamat datang kepada pelajar dan bye2 pelajar bila nak balik....
ni program penyayang punya cerita.... semua sekolah kena buat.....hihi.....
sape cikgu dia tau la program penyayang ni camne....
kena jaga hati pelajar agar tak terguris...
sabo je la...


ape2 pun...
enjoy je jadi cikgu.....
kalo ikut gaji tak leh jd jutawan pun jadi cikgu ni..
tapi sape sangka.... gaji pengetua RM10K... wowww.... (bagi sy banyak ler tu....)
gaji penolong kanan RM5K-8K (byk ler tuuu)
tapi ada org ckp, keje cikgu tak standard...
hehe.. what ever.....
ape2 pun.. this is my first choice....

bila budak kata nak bagi hadiah kpd sy...
sy ckp tak payah bg.... kalo awak berjaya dpt result cemerlang ckgu dah cukup bahagia... seriously...

oklah....
berbalik dari pengajaran lambat buat kerja tadi....
agaknya pasni kena extend lagi masa di sekolah.....
baru settle keje kot.....




Saturday, May 5, 2012

Hal-hal lain

Hari sabtu hari utk keluarga...
kalo kwn2 ajak gi mana2..
sy terpaksa refuse...
sbb kesiankan si kecil iman n si besar tu...

Sebabnye..
Cik Abg setiap malam ada tuisyen...
Isnin, Selasa, Rabu, Khamis dan Ahad....
kecuali Jumaat dan Sabtu...

Ni pun sbb permintaan jiran2 yang minta hubby ajarkan math dan Sains...
takpe la suamiku kata...
dari duk saja.. dpt jugak tolong anak org... $$ pun masyuk... ok la kan.. walaupun tak seberapa suami sy ambil..

Nape sy taknak ajar tuisyen?
Kena tunggu iman besar sket..
baru leh nak ajar tuisyen...
skrg ni mmg tak terlayan si kecil tu...
kdg2 ibu tido dulu dari iman...
penat keja....

org kata jadi cikgu sekolah senang.. pegi pagi balik tghari...
haha....
sila la jadi cikgu seminggu pun jadi la....=P
tapi sbb sy minat jd cikgu... so no hal la... cuma letih la...
yang penting.. kena ingat 'bila kita ajar anak org elok2, nanti insyaAllah org akan ajar anak kita pun elok2'
tu je prinsip sy...
that's why ramai student syg kat sy kot... walaupun garang tapi boleh jd kawan...
kdg2 malas nak marah2...
bagi nasihat byk2.. dan bagi kata2 semangat....
mungkin sbb tu kot budak2 suka tegur sy..
'cikgu..i love u' 'cikgu, i miss u' 'cikgu, cikgu comel la hari ni' (hari ni je ke?) 'cikgu, terima kasih bg nasihat kat sy ' ' cikgu, cikgu ni garang tapi baik' (camno lak ni?) 'cikgu, kenapa cikgu tak ajar kami? tak best la cikgu tak ajar' - ni la yg budak2 ckp..... macam tak percaya.. tp terima je seadanya....hihi

apa2 pun pekerjaan yg kita bt... buat dengan ikhlas....
dulu sy takpenah rs seronok dtg sekolah...
tapi semenjak bertukar ke sekolah baru ni... Alhamdulillah. ramai kawan2 yang bagi kata semangat dan memberi inspirasi kepada sy....
terima kasih.....

Friday, May 4, 2012

Cikgu popular

S:cikgu.. cikgu nak tau tak?
C:ape tu?
S:cikgu antara cikgu popular di sekolah ni....ada undian dari pelajar sekolah... (sy agak.. ni mesti sempena hari guru tak lama lg)
C:haaaaaaa?????
S:dalam senarai pendek tu... cikgu la salah sorangnye.... tapi yang paling popular tu rahsia...
C:sape yg paling popular tu?
S:rahsia.. takleh bgth..
C:yola....

Rasenye kalo sy popular pun sbb popular dengan cubit-cubitan sy adalah la kot....
Popular la sgt....hiks...

Wednesday, May 2, 2012

VIRUS

Kami sekeluarga terkena virus selsema..
gara-gara tok wan prof (panggilan iman utk supervisor suami sy) meminta suami membuat kerja di bilik tokwan prof yang ketika itu selsemanya agak teruk...
sabo je la suamiku ckp.....

keesokkan harinya. sy yang cepat terkena selsema.. rs idung berair laju.. hahaha..
suami pun begitu.. iman pun juga nampaknya berjangkit dr ibunya....

oh no... skrg satu family dah dijangkiti virus influenza.. (virus selsema biasa)
semalam sy pegi gak sekolah.. memandangkan byk kerja yang tertangguh...di kelas yang terakhir....
suara sy semakin ilang....
malam td doktor bagi MC... yeay! mmg takleh nak ckp pun kalo camni suara sy.. sure budak2 gelak punya....
doktor ckp.. sy bagi awak relief satu hari.. awak rehat la....
takyah mintak pun doktor dah bg... kih3
thanks..

Sunday, April 15, 2012

14 - 15 April 2012

Weekend ni takde ape yg best...
Hari sabtu kena present kat depan semua cikgu sekolah bekenaan dengan PBS..
ape itu pbs?
PBS tu Pentaksiran Berasaskan Sekolah.. merupakan transformasi dalam pendidikan negara...
bermula tingkatan 1 tahun ni PBS telah dilaksanakan sepenuhnya...
no more stress on student, parents
but stress more to teachers....
haha...

lepasni takkan ade PMR... so skor yang cikgu bagi tu la yang akan dorang bwk dari tingkatan 1 ke tingkatan 3...


berbalik ngan weekend saye...
pas je balik dr sekolah hari sabtu tu....
sy merajuk ngan hubby...
haha....

so malam tu tak gi la mana2...sbb merajuk punye pasal...haha...
selalunye bwk iman jalan2 malam kat dataran masjid putra....
main2 belon...
so hari sabtu jadi hari kemas umah...


hari ahad lak... pagi2 gi pekena roti canai... pegi tempat feberet hubby....
mase dok mengandungkan iman pun duk pegi sana la...
then gi giant lak beli buku rujukan untuk mengajar...
makan tengahari kat giant...
boleh kira ngan jari la.. sebulan ni berapa kali saye masak...huuu..

aritu kata nak berjimat...
tapi tahla...
balik sekolah jadi letih sgt...
kdg2 je sempat masak...

abg lak setiap malam ade ngajar tuisyen...
so mmg terkejar2 nak siapkan masakan...
baik beli je...huhu.... tapi tak lalu gak sbnrnye asik makan masakan kedai je....huk3


skrg ni sy join aerobik..
konon nak kuruskan badan...(ade org marah sy..sbb cakap nak kuruskan badan...huhu)
sy juz amik hari selasa je...
mmg best sgt...
ilang stress..rase segar sket badan bila keluar peluh...
yang best nye gi ramai2 ngan kawan2 sekolah... sume pompuan.. tempat lak privasi.. takde laki..
bleh pakai baju sendat n seluar fit.. ala legging gitu... ahha...
masing2 tengok bentuk badan masing2 yg montel2... kah3..
tapi tu yang boleh jd semangat tu....
nak tengok perubahan diri....=)
ramai yg kata sy tak perlu gi aerobik sbb bdn dah kecik... huhu
tak semestinya aerobik utk kuruskan badan..
aerobik utk sihatkan badan...
dah lama tak exercise...
serius rasenye pas kawin takpenah gi exercise....

korang lak camne? ape yg korang buat utk keluarkan peluh dan sihatkan badan?



Tuesday, April 10, 2012

Cuti 11/4

Hari ni cuti.. sempena pertabalan agong.
masuk harini iman tak sihat sbb HFMD lagi...
ni kali kedua...
taktau la.. jangkit daripada sape...
anak jagaan BS pun ade sorang lagi dijangkiti HFMD....
so iman duk umah je la skrg....
ayah iman lak sibuk di padang permainan sbb ade Program Titian Kasih LEP 3.. Program surau dekat umah ni untuk eratkan hubungan sesama penduduk di LEP 3 ni...
dari jauh dengar la suara sorakan org ramai...
cam best je...

tapi apakan daya....
takut nti anak org lain lak dijangkiti HFMD...
baik duk umah je....

Friday, April 6, 2012

Rumah

Alhamdulillah... gaji naik 13%....
so... insyallah....
rancang nak beli umah sebelah ni....
moga ada peluang dan ada kebajikan di situ.....

ibu sy pesan....
gaji naik... sedekah jgn lupa....

Thursday, March 15, 2012

first trial... seri muka

semalam saye demam n selsema.
tp dah janji dengan diri sendiri..
nak cuba bt kuih seri muka.
so dgn bdn yg tak bape sihat tu...
ku gagahi jua....

eleh.. sebenarnye bila dah semangat nak buat tu.. mesti buat punye la....
kalo ikutkan nak gi blaja bt popiah kat citra klasik....
tp dah cancelkan sebab demam....
duk umah takpe bt keje sket....


kalo ikutkan kelmarin lagi nak bt..
tp tibe2 takde gas lak...
so kene tangguh keesokkan harinya...

resepi seri muka ni sy blaja di citra klasik dulu........
taun lepas...
tp baru skrg nak cuba bt....

hubby dah warning awal2.. dia tak makan sgt seri muka...
dia ckp dia mungkin makan 2 sudu jek...
huhu.. sedeh beb bila dia ckp camtu..
tp sy ckp nak bg babysitter iman..
dia kata terpulang....

mmg rs down je bila dia ckp camtu...huhu
tp isterimu ini tak akan putus asa......haha


akhirnya.... setelah berhempas pulas dengan perah santan bagai...
kejap2 bukak tudung pengukus... kejap2 check.
biasalah tu org yg taktau nak sabar....

siap jua seri muka ku yang berseri2..
takleh nak tunjuk kat sini.. sbb tak ambil gambar memandangkan hp ku yg antik dan camera yang rosak....
so sory utk sape2 yang teringin nak tgk gambar seri muka ku...
hak2


yang penting... suami ku dah makan 3 ketul seri muka ku.... siap puji sedap.....
hehehe....

buat dgn kasih sayang mmg jadi sedap! haha

Wednesday, March 7, 2012

Iman dijangkiti HFMD.....

HFMD.. bermaksud hand foot mouth disease....

Sungguh tak sangka... iman dijangkiti HFMD...
kejadian bermula dengan iman demam sgt kuat...
malam kejadian.. mmg iman tolak taknak minum susu nenen.. ibu try bt susu formula
iman taknak gak....
so byk kali iman menangis dan meragam malam tu.... sampai ayah kena dukung iman bg iman diam sikit.. sian ayah n iman....

soknye...hubby dpti ade bintik2 di kaki iman.... so kami decide bwk iman gi klinik annur..
bila sampai sana... bintik2 iman ilang... so kami tak leh nak tunjuk bintik2 tu kat doktor...
doktor hnya bg ubat demam....

malam tu.. iman nangis2 lagi.... mmg taknak minum susu....
pagi tu ibu tgk kaki dan tangan iman ade bintik2 merah... byk ok!
so... pagi2 tu kami bwk iman gi klinik annur lagi...
kali ni mmg doktor sahkan iman dijangkiti HFMD...
sbb doktor tgk tangan iman ade bintik2 merah...
doktor ckp... kalo campak.. bintik merah takde di tangan...
dia check lak mulut iman... mmg ade merah..
sbb tu la iman taknak makan...sbb dah ade ulser dlm mulut
kalo kite org dewasa pun tak lalu makan bile ade ulser...
ape tah lagi baby....

doktor nasihati sy supaya jaga iman dan jgn hantar ke umah babysitter
so......ibu iman terpaksa la amik CRK yg ciput..
cikgu2 dpt CRK 7 hari je staun..
so tolak 3hari tinggal la 4 hari je lagi....
takpe la iman.... janji iman sihat......
ibu sanggup berkorban....


so.. di rumah mmg sy kena pantau iman....
kena bersihkan brg permainannya..
selalu tukar baju.. sbb sejak kena jangkitan ni.iman selalu keluarkan air liur...
air liur tu yg bahaya...
bila kena org lain boleh bt jangkitan kepada org lain lak....
stiapkali tukar pampers kena basuh tangan ngan sabun........
bekas airnya perlu dicuci sentiasa...


harini hari ketiga iman rehat dirumah...
makin aktif..bintik2 pun makin kurang...
cuma dia cirit2 lak.... dah la taknak makan langsung...
tu yg ibu risau...
ibu buat sup..iman taknak
bg isi ikan pun taknak
roti- luah balik
nestum kegemaran iman pun iman makan sikit je...
huhu
risau tul ibu...

harap.. iman cepat sembuh..... dan tak jangkit kepada org lain lak....
sbb sok ibu nak kena gi sekolah dah....huhu....

Wednesday, February 15, 2012

lempang pelempang

Pang.... tampar sampai jatuh spek....
sbb ape kene lempang?
sbb tulisan buruk...
sbb ape kene lempang?
sbb dtg sekolah 7.15pagi
sbb ape kene lempang?
sbb cakap2 masa cikgu ckp....

kejadian berlaku bukan di sekolah sy...
tp di sekolah rendah berhampiran sekolah sy....

hmm... ape nak jadi ngan cikgu nih?
nak tunjuk kuasa ke?
padahal kami kat sekolah menengah pun tak penah tampar budak yg dah besar
ni kan pulak budak kecik sekolah rendah....

kalo ikutkan peraturan sekolah cikgu takleh jentik pun budak..apekan lagi pelempang....

ok la...saje je menulis ape yg terpendam di dalam hati...

Friday, January 27, 2012

kenapa iman tidak ber'walker'?

Walker.
mmg memudahkan ibu bapa...
senang nak pantau anak2 dari mengambil sesuatu dan memakannya
senang nak bg ibu masak di dapur dan memantau anak dari jauh..
bagi dia leka dgn permainannya...

kenapa sy tidak beli walker kat iman?
mahal... ye jugak. tp bukan faktor utama la..
yg paling utama...
sbb nak bg iman mengalami setiap peringkat perkembangan..
mengesot, merangkak, duduk, meniti dan berjalan..

perlu ke semua tu?
Ya... mmg PENTING dan PERLU sgt2....

sy nak cerita sket.. ade sorang kakak sekolah sy... babysitter mintak bg walker sbb nak mudah jaga baby... so akak tu bagiler walker... setiap kali kakak ni antar anaknye ke umah BS. trus BS dia letak anaknye dlm walker.. masa balik nak amik anaknye, duk dlm  walker gak.. bila nak praktis merangkak dan berjalan??? sampai la anaknye umur setahun 3bulan...still takleh jalan... dia mula risau.. sy cuba nasihatkan akak tu... amik walker tu dr umah BS.. soknye lepas dia amik walker dari umah BS.. trus anak dia boleh jalan 2, 3 tapak...Alhamdulillah. gembiranya ati akak tu bila crita balik kat sy...
nampak tak ape yg sy nak katakan.... jgn sekat kemampuan baby... bila kita sekat, dia tak mampu nak tunjuk kebolehannya dan melakukan tahap perkembangan yg sepatutnya.....

sblum ni opah iman ade ckp.. jgn bagi iman guna walker..
so i asked her..why?
so dia ckp la.. sblum ni dia pernah pergi ke kursus yang dijalankan oleh NURI
dorang melarang bayi menggunakan walker
1. sebab keselamatan bayi
2 untuk bagi bayi menjalani setiap proses perkembangan.. kalo dia melangkau merangkak trus berjalan.. keseimbangan otak kanan dan kiri terganggu.. nanti nak seimbangkan otak kanan dan kiri dia perlukan merangkak semula bila dah besar....
tu yg opah iman ckp..


mmg mula2 tu sy berniat tak mau beli walker so bila opah iman dah ckp cam tu lagi la bertekad tak mau beli.. bila opah iman ada ckp cam tu sy pun mula la google dan cari maklumat tentang hal walker ni... ni link yang sy dpt.. click sini 

ni lak sebahagian yg sy copy dari:
 http://ayuhkitamaju.wordpress.com/2011/12/24/keibubapaan-dalam-dunia-yang-mencabar/
Fasa perkembangan bayi seperti tidur melentang, berbalik meniarap, bergerak atau berpusing setempat, mengengsot, merangkak, duduk, bangun bertatih, berjalan, berlari, melompat dan sebagainya mestilah dilalui semua fasa tersebut. Melalui semua fasa perkembangan adalah penting untuk memastikan kesempurnaan pergerakan badan apabila dewasa. Jika ada fasa perkembangan yang dilangkau, contohnya dari meniarap terus bangun bertatih tanpa merangkak terlebih dahulu, bayi atau kanak-kanak itu mesti diajar atau dilatih khusus kemudiannya untuk merangkak agar perkembangan pergerakan badannya semasa besar atau dewasa kelak tidak terganggu. Merangkak boleh dilatih dengan bantuan alat permainan terowong di taman permainan kanak-kanak.

iman dah boleh berjalan sejak 10 bulan lagi.. time 9 bulan tu dah mula berdiri dan meniti tepi sofa dan meja.. masa tu la time kritikal dia... asik jatuh pastu terantuk.. huhu.. mmg sedih ati sy n suami... sampai ada ketika tu.. bertekad nak beli walker gak sbb kesian tgk dia asik jatuh... tp  tah camne...tak jadi....huhu
alhamdulillah skrg iman dah berjalan dan boleh berlari kedek2..... no more worries... tp kena jaga2 gak la..=P

kpd rakan2 yg baca blog ni... jgn risau kalo baby lambat sket jalan... setiap budak berbeza-beza... ade yg tumbuh gigi byk baru leh jalan..  boleh jalan tapi gigi tak tumbuh lagi... macam2 lah...
nak kata iman cepat jalan tak jugak.. ade je yg 8 bulan lebih dah boleh jalan.....hihi

mungkin iman cepat jalan sbb iman ni kecik  dan ringan je badannye.. dan antara sbbnya ibu iman ni asik tanya iman bila boleh jalan? iman cepat la boleh jalan... bila dah boleh jalan tak larat nak kejar kot.... hehe...

so... ade pendapat kata naik walker boleh cepatkan baby berjalan tu salah la kot....=P hihi....
ape2 pun keselamatan bayi di utamakan samada dgn walker ataupun tidak berwalker....=)

Thursday, January 26, 2012

Malaysiaku sayang....

Tetiba hari ni rase semangat cinta kpd negara timbul....
bukan nak kata sebelum ni takde semangat patriotik...
tp kali ni lain sket...
ni semua gara-gara.....




















MIMPI....
haha...

boleh pulak sy mimpi negara kita diserang Jepun....
Letup sana letup sini....
sampai tempat sy duduk pun jepun nak bom..
punya la lari sana sini....

kat langit penuh ngan kapal2 perang...
Malaysia n Jepun...


manusia mati bergelimpangan...
macam takde tempat dah nak lari...
huhu....

aduh....
mmg takut gler la kalo jadi betul2...nauzubillah....

bila dpt mimpi cam ni... rase kecintaan kpd Malaysia membuak-buak....
so, sayangilah Malaysia... sayangilah keamanan negara kita.... jangan korbankan kedamaian yg kita ada utk kepentingan sendiri...



hihi...cam lawak pun ade siap mimpi patriotik camni... ape2 pun.. Peace No War!!!

update blog

sejak kebelakangan ni byk keje nak kena bt...
dgn hal sekolah... yg tak penah habis2...
kat umah melayan kerenah iman yg makin noti tu...
sampai tak sempat nak update blog ni..
sampai ade org komen... dah tak update blog ke?
elehh.. padahal dia pun kdg2 je bukak org punye blog..
sekali bukak...2, 3 entri dah org update....
hihi
jgn marah ye bang....=P

kami baru je balik dr JB..
selama sy idup... ni ler first time jejak kaki kat jb... hihi malu aii....
tapi tak pe... iman pun first time gak...hihi

tu pun sampai sbb byk sngt konflik yg melanda...
haha...
takpe la.dah sampai dan selamat balik dah pun...

dgn sesatnye takyah ckp la....
semua jd tension...
tp bila dah sampai... dpt duduk bilik free... ok la kan... 3 hari 2 malam tu....free tuu... sape nak sponsor???
thanks to makanjang n family yg sponsor..=)
sepupu sy izzuddin kawen.. anak sulung makanjang...

kaum keluarga dr belah lelaki.... sedondon...
ni ler family maknjang... tahniah kpd izuddin dan rina..

hari nak balik tu singgah ke 'desa temu jodoh' di chaah segamat..
kenduri adik sy amy... belah asan suaminye..
org jowo...

amy n asan.. ustaz n ustazah...

dah abis makan kenduri....
trus balik SK...
sampai pun dah malam....
lupe nak citer.. ibu n ayah tumpang kete kami...
sbb masa pegi ke jb tu dorang naik flight dr penang...
balik susah sket nak naik flight sbb takde transport dr penang ke selama

soknye hantar la ibu n ayah ke stesen pudu...
cantik tul pudu skrg... 95% berbeza dr dulu.....
tahniah kpd kerajaan yg dpt mengubah pudu yg buruk kpd yg lebih tersusun dan selamat....
selamat tu yg penting....
bersih je tgk...
takde dah nampak ulat2 jual tiket cam dulu...
tp hubby kata de gak nampak.... tapi dah tak pakai walkie talkie cam dulu....
tak kesah la... janji.... mmg puas ati ahh........
gambar hentian pudu yg terkini.......

tp yg tak puas ati sket... sbb sy tertinggal kain iman kat sana... huhu...
iman skrg ade flu sket... tu kain lap ingus iman la tu...hihi....
sape amik... takpe la.... tp kena la ingus iman sket....haha