Bingka roti dan jagung seri..=P |
wah2.. siap ade resepi lg dlm blog ni..
ni saje2 je letak.. sempena resepi pertama yg mengunakan oven yg baru bli ms bulan pose ritu..
ingat nak bt kek.. tp mengenangkan roti byk tak terabih..
so.. godek2 blog org cari la resepi yg sesuai dgn citarasa sy yg suke jagung...
yummy...tak sangka menjadi dan mabeles sedaaappp...
puji kepada org yg bagi resepi ni..cik mat gebu..
so.. sape2 yg nak cube.. sila la ambik resepi ni..
tp mula2 saye bt separuh dari resepi yg diberi...
ok kite tgk resepi dia yg sbnr....
3biji telur
150g gula castor
100g mentega (di cairkan)
1/2 sudu kecik garam halus
200g tepung gandum
300g roti
1liter susu segar
200g jagung krim (kalo nak byk..buh je byk.hehe)
cara2:
- Dalam satu bekas, satukan telur dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang susu dan kacau hingga semua sebati.
- Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
- Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....
No comments:
Post a Comment