Our Journey

Our Journey

Wednesday, November 17, 2010

salam aidiladha..

Selamat hari raya aidiladha semua...
tahun ni saya beraya di seri kembangan saje..
sbb hubby cuti sehari saje..huhu.. sedihh..
tp takpe la.. minggu depan nak balik kg dahh.. cuti sekolah kan dah mula...hehe
so.. pagi raya.. lepas solat raya aidiladha.. sy duk umah je..
juadah raye pun tak buat.. tak plan nak masak ape pun... huhu
hubby gi tolong melapah daging korban..
sy duk umah sambil kemas2 umah.. n tgk tv..
sgt boring.. so dgn kerajinan yg tiba2 muncul..
sy pun tgk la resepi puding cocktail.. bhn2 sume ade kat dapur...
so.. ape lg...misi hari ini puding cocktail @ puding buah..

senang amat..n  kejadiannye amat membanggakan..=)
sedap dan menyegarkan tekak.. kui3



Bahan2nye mudah aje..
Sepeket serbuk agar2 10gm
4cwn air
1 cwn gula(sy guna 3/4 cwn je)
2biji telur
2-3 sudu besar tepung kastard
1/2 tin susu cair
1 tin cocktail buah.. tak kesah la korang nak buah campur2 or buah apricot or nenas or laici.. ikut selera masing2 k..



cara2nya..

1. Masakkan agar2 serbuk bersama air 4 cwn dlm periuk.. kacau..pastikan agar2 larut sepenuhnya.. then masukkan gula.. kacau sebati.. pastikan gula larut..
2. Pukul telur..then masukkan tepung kastard.. pastikan tepung kastard tu larut dan tak berketul2.. kalo nak senang guna je mixer.. kalo takde mixer gunakan blender yg bersih k! (jgn ade lak  baki cili dlm blender tuuuuu)
3. Masukkan campuran telur ngn kastard dlm periuk.. kacau.. masukkan susu then cocktail.. kacau rata.. biar sekejap...bagi sebati n masak...
4. Dah masak.... masukkan dlm bekas..biar sejuk dulu.. baru masukkan dlm freezer..
5. emm...dapnyee... nyamannye tekak makan puding cocktail sejuk2... =)

selamat mencuba!!
sesuai la nak bg tetamu makan masa raya haji nihh..=)


2 comments:

  1. rajinnye seri..
    smalam last2 aku tak masak apepun..sbb en somi kej... n takde org pun dtg umah..kahhh....

    ReplyDelete
  2. saje je boring2 bt la puding..
    umah aku pun takde org dtg.. hehe

    ReplyDelete