Our Journey

Our Journey

Saturday, July 16, 2011

Nyummy.. kek karemel sedap!

Semalam.. sy tak masak.. sbb letih kemas umah.. haha (alasan)
so, sbb kepenatan.. sy terlena di samping si comel iman hakimi...
tetiba.. terbau tomyam...
rupe2nye hubby tgh bt tomyam.. kikiki...
tgk kat laptop.. ade resepi tomyam..

oo... tgk resepi dulu.. baru masak tomyam..
bagus2... =)

disebabkan hubby dah siap masak tomyam.. so sy takyah la masak haritu..
cuma sedia perut nak makan je..kiki


dah siap2 makan... arghh... nak bt kek karemel lg!
sedap woo..
resepi kak munirah baharom..
sy copy paste je resepi.. takde edit2 nih.. mekasih kak munirah.. mmg best kek nih!
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...


cer tengok2 gambar ni.. menarik tak?

senget sket..=P
 cantikkan? =P (warna cam eskrem paddle pop rainbow) poyo je sy nih....    
     

No comments:

Post a Comment