Our Journey

Our Journey

Sunday, August 7, 2011

Ape cer...

Assalamualaikum.. ape kabo semua.. sihat ke?
emm.. sy tak brp sihat la rini.. demam sket, selsema n batuk2 sejak malam tadi..
skrg duk umah.. dpt MC.( sbb mintak, dpt la MC kan..)

semalam iman meragam.. kalo kite pegi dapur jap pun dah menangis sambil menyusur nak cari kite.. adoii la..
sampai ibu tak leh gi mane2 la..
bila bg kat ayah.. nangis je.. bila kat ibu bleh lak senyap..
sian kat ayah.. sampai kena bwk iman kua dr rumah, amik kerusi duk bwh pokok...
baru la iman hakimi nih leh senyap..
tak tau la nape dia jd camni... mungkin jugak sbb nappy rash kat punggung dia tu..
merah2 kat punggung...sian anak ibu....
baru jap td amik ubat kat klinik Qistina.. ambil ubat utk sy skali la..

semalam kena brain wash ngan hubby....
dia kata.. drp buat kek2 baik la cuba bt lauk2.. huhu
so sy decide nak bt ayam percik.. (first time nih)
resepi dari kak pau..
memandangkan semua bahan ada.. so sy dengan yakin nye bt la ayam percik nih..

hasilnye.. mmg menakjubkan! haha...
sedap weh.. hubby pun kata sedap.
thanks kak pau kerna bagi resepi yg mudah dan sedap nih...
gambar takde..huhu..

berkaitan dengan ayam percik ni..
sy nak bakar guna oven.. tapi tah camne.. oven tak panas pun dah bg suhu maximum pun still suam2 kuku je..
alamak... oven ku rosak! huhu... sygnye....cari waranty tak jumpe...

so, sy pun gne pembakar ayam gne dapur..
hasilnye lagi menarik la..hehe


Bahan A: (Di blender halus)
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 labu bawang besar
5 ulas bwg putih, sedikit halia.

Bahan B: 
1/2 ekor ayam
2 sudu teh garam
* gaul dgn bahan A
gaul dengan bahan A dan bakar hingga masak
Bahan C:
500ml santan
10bj cili kering
2 btg serai
1 labu bwg besar
2 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
satu sudu makan gula
sedikit garam
*semua bhn C di blender kecuali daun limau purut)..saya tambah 3biji cili kecil n sebiji cili besar.. kasi pedas! lepas tu masak hingga pekat.. tuang atas ayam panggang.
okla...selamat mencuba.. pasti sedap!


No comments:

Post a Comment